Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_pchelovodstvodstvo_d_f_n_2013_999999999.docx
Скачиваний:
511
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
8.58 Mб
Скачать

Завдання для самостійної роботи

Скласти план отримання продукції, визначити планову собівартість продукції бджільництва та підрахувати рівень рентабельності пасіки згідно з індивідуальним завданням.

Контрольні запитання

  1. Які показники необхідно знати при визначенні собівартості продукції бджільництва?

  2. Які витрати на пасіці відносяться до прямих?

  3. Які витрати відносяться до загальногосподарських?

  4. Як і коли проводять облік на пасіці?

  5. Як складають виробниче завдання на пасіці?

  6. Як визначають собівартість продукції в бджільництві?

  7. Як визначити чистий прибуток?

  8. Що є медовою одиницею?

  9. Поясніть розрахунок кількість воску, яку нам необхідно залишити.

  10. Як розрахувати рівень рентабельності пасіки?

  11. Які види продукції отримують на пасіці?

  12. Що таке умовна медова одиниця?

  13. Якими документами здійснюють облік та планування на пасіці?

Тема 11. Способи комплектування бджолиних гнізд взимку

Вид занять: Практична робота

Мета занять: Засвоїти техніку проведення осіннього огляду бджолиних сімей. Навчитися визначати кількість меду, перги в стільниках, гніздах, визначати місце розташування стільників в гнізді. Вивчити способи комплектування гнізд в залежності від сили сім’ї. Дати схему найбільш поширених способів складання гнізд взимку.

Обладнання і матеріали: макети вуликів, рамки, схеми, плакати, роздатний матеріал.

Теоретичні підстави

Зимівля – найбільш відповідальний період в житті бджіл. Як правило бджолині сім’ї гинуть в зимовий період і основною причиною тому є неправильно складенні гнізда, неякісні корми, фізіологічно не підготовлені бджоли до зимівлі.

Після медозбору настає період підготовки бджолиних сімей до зимівлі. Гнізда скорочують по кількості вуличок, залишають світло-коричневі стільники, визначають кормові запаси. Рамки з медом, що сильно кристалізується і мало медові рамки (менш 2 кг меду) з гнізда забирають, поповнюють його цукровим сиропом 60% концентрації. Допускається заміна меду цукровим сиропом не більш 50% від кормових запасів.

На зимовий період на сім’ю залишають не менше 2-х кг меду на одну вуличку і 1-2 рамки з пергою. Якщо сила сімей після медозбору менше шести вуличок, проводять нарощування бджіл, стимулюючи яйценоскість маток і активність бджіл 50% цукровим сиропом. Стільники з пергою завжди ставлять другою з краю гнізда.

Сім’ї силою менше шести вуличок об’єднують або підсаджують до сильної сім’ї через глуху перетинку.

При відсутні в природі квітучих медоносів, з метою стимуляції яйценосності маток, сім’ям дають цукровий сироп 50% концентрації.

Успішна підготовка бджолиних сімей до зимівлі включає основні етапи:

  • своєчасна заготівля якісних кормів (або поповнення кормових запасів – квітковий мед, цукровий сироп) та їх розподіл у гнізді;

  • інтенсивне нарощування бджіл;

  • правильне збирання гнізда (скорочення та утеплення гнізда, скорочення льотків та обладнання їх льотковими загороджувачами);

  • санітарно-профілактична і лікувальна обробка бджолиних сімей.

Методичні вказівки

Користуючись схемами, розданим матеріалом накреслити способи формування гнізд взимку в залежності від сили сім’ї.

  1. Двосторонній, найбільш розповсюджений, ним користуються при утриманні сильних сімей (9-12 вуличок), рис. 29, а. Основні кормові запаси розташовують по краях, другими з країв ставлять рамки з пергою, у середині – маломедові, але на рамці повинно бути не менш 2 кг запечатаного меду. Кількість рамок повинна бути не більше кількості вуличок бджіл (бджоли обсиджують всі рамки).

  2. «Кутом» – спосіб який застосовують для сімей середньої сили (7-8 вуличок), кормові запаси розташовують «кутом», тобто з однієї сторони гнізда ставлять повні рамки, а далі розташовують рамки з меншою кількість меду. В крайніх рамках повинно бути в середньому 3-4 кг, далі кількість зменшують, але не менше 2 кг меду, рис. 29, б.

  3. «Бородою» – цей спосіб застосовують у слабких сім’ях і нуклеусах, що мають силу 6 і менше вуличок. Повномедові рамки (3-3,5 кг) розташовують у середині гнізда, тобто «бородою». А по краях – маломедні, у яких містяться не менше 1,5 кг меду, рис. 29, в.

Під час зимівлі бджіл, нижні льотки вуликів залишають відкритими на 4-5 см, а верхні відкривають на 3 см, щоб краще видаляти пари вологи. Коли бджолина сім’я іде в зиму невеликої сили (5-6 вуличок) нижній льоток можна залишити закритим. Після комплектування, гнізда утеплюють, з боків і з верху кладуть утеплюючі подушки, утеплюючий матеріал повинен бути гігроскопічнім, добре пропускати вологу (солом’яна тирса, мох, пакля). Складають акт осінньої перевірки бджолиних сімей, додаток 3.

Рис. 29. Схема комплектування бджолиних сімей різної сили:

  1. рамки з медом; 2- клуб на пустих комірках стільника; А- двобічна, Б- «кутом», В- «бородою»

Вулики з бджолами на зиму ставлять у зимівники або захищені від вітру міста.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]