Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
284.28 Кб
Скачать

Тема 4. Товарне виробництво

Абстрактна праця — є суспільною формою витрат фізичних та розумових сил людини, загальною категорією товарного виробництва. Це праця товаровиробника, що характеризується витратою робочої сили взагалі, незалежно від її конкретної форми, створює вартість і є специфічною формою праці в умовах товарного виробництва.

Вартість — економічна категорія, що виражає уречевлену у товарі суспільну працю, відносини між товаровиробниками. Вона виявляється при обміні товарів.

Двоїстий характер праці — означає, що з одного боку вона виступає як конкретна праця, що створює певну споживну вартість, а з другого як абстрактна праця, що створює вартість товару.

Закон вартості — це закон, що регулює еквівалентний обмін товарів відповідно до кількості втіленого в них суспільно необхідного робочого часу.

Індивідуальний робочий час — час, витрачений працівником на виготовлення певного товару.

Інтенсивність праці — це її напруженість, яка визначається витратами робочої сили за одиницю часу.

Конкретна праця — це суспільна праця, що витрачається в особливо доцільній формі з використанням певних засобів і предметів праці, характеризується своєрідною метою і створює специфічну споживчу вартість. Це історична форма корисної та цілеспрямованої праці в умовах існування товарного виробництва.

Мінова вартість — це властивість товару обмінюватись, пропорція, в якій один товар обмінюється на інший.

Натуральне господарство — така форма економічної діяльності, при якій продукт, що виробляється, призначений для задоволення внутрішньогосподарських потреб і з сфери виробництва безпосередньо переходить у сферу споживання.

Праця — це форма реалізації робочої сили людини як сукупності фізичних і духовних властивостей, що дозволяють їй брати участь у виробничому процесі.

Продуктивність праці — це кількість продукції, виробленої за одиницю робочого часу.

Проста праця — це праця, яка не потребує певної освіти та кваліфікації.

Складна праця — це праця, для виконання якої потрібні спеціальна підготовка, оволодіння певною спеціальністю; в свою чергу передбачає потребу у здобутті освіти.

Споживча вартість — означає корисність речі як предмету споживання, наявність у неї властивостей і якостей, що дозволяють задовольняти людські потреби.

Суперечність товарного виробництва — антагонізми між приватною і суспільною працею.

Суспільно необхідний робочий час — є мірилом вартості товару тому, що являє собою час, який потрібний для виготовлення будь—якої споживчої вартості за існуючих суспільно нормальних умов виробництва і при середньому в цьому суспільстві рівні вміння та інтенсивності праці.

Суспільно—нормальні робочі умови — це умови, при яких виробляється найбільша кількість товарів, які є найбільш типовими для даного суспільства.

Товар — 1) будь—який продукт виробничо—економічної діяльності в матеріально—речовій формі; 2) об’єкт купівлі—продажу, ринкових відносин між продавцями і покупцями.

Товарне виробництво — така форма економічної діяльності, при якій продукт, що виробляється, призначений для обміну.