Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
284.28 Кб
Скачать

Тема 11. Суспільне відтворення і його циклічність

Методичні поради до вивчення теми

Аналізуючи суспільне відтворення, в першу чергу слід звернути увагу на роль ринкового механізму як зв’язуючої ланки між виробництвом і споживанням і як засобу досягнення збалансованості у розвитку народного господарства в цілому. Треба проаналізувати такі категорії суспільного відтворення, як національне багатство і сукупний суспільний продукт, обчислення якого здійснюється у вигляді валового і кінцевого продукту. Необхідно також звернути увагу на статистичні макроекономічні показники, що використовуються для обчислення кінцевого продукту. До них належать валовий внутрішній продукт і валовий національний продукт.

Далі слід розглянути сутність проблеми реалізації сукупного суспільного продукту, яка є центральною проблемою суспільного відтворення. Треба зрозуміти, що сутність цієї проблеми полягає у відшкодуванні складових частин сукупного суспільного продукту по вартості і по натуральній формі в процесі обміну. Особливу увагу слід звернути на умови реалізації сукупного суспільного продукту при простому і розширеному відтворенні. Також необхідно з’ясувати такі види пропорцій в економіці, як загальноекономічні, міжгалузеві, внутрішньогалузеві, внутрішньовиробничі, територіальні, міждержавні.

Національний доход слід розглядати як ту частину сукупного суспільного продукту, в якій втілюється новостворена вартість. До стадій його руху відносять виробництво, розподіл, перерозподіл і використання. Розглядаючи ці стадії, необхідно з’ясувати такі категорії, як первинні доходи, кінцеві доходи, фонд нагромадження, фонд споживання.

При вивченні економічних криз треба звернути увагу на причину їх виникнення (основну суперечність капіталістичного способу виробництва), на їх основну функцію (тимчасове встановлення пропорціональності в економіці), на механізм виходу з кризи. Економічний цикл слід розглядати як період часу між двома економічними кризами, який включає в себе чотири фази: кризу, депресію, пожвавлення, піднесення. Риси кожної фази необхідно з’ясувати окремо. Слід звернути увагу на різну тривалість економічних циклів, в залежності від чого розрізняють такі види циклів, як короткі, середні, довгі. Також необхідно розглянути особливості сучасного економічного циклу, до яких належать відсутність раптовості настання кризи, зростання цін у період економічної кризи, постійне оновлення основного капіталу, скорочення фази пожвавлення і фази кризи, більша тривалість і інтенсивність фази піднесення, модифікація механізму виходу з кризи тощо.

Питання для самостійного розгляду:

1. Основні пропорції суспільного відтворення.

2. Стадії руху національного доходу.

3. Роль економічних криз в умовах ринкової економіки.

4. Види циклів.

5. Особливості сучасного економічного циклу.

Словник економічних термінів: суспільне відтворення, національне багатство, сукупний суспільний продукт, валовий продукт, кінцевий продукт, проміжний продукт, національний доход, первинні доходи, вторинні доходи, фонд нагромадження, промислове піднесення, диспропорціональність економіки, економічні пропорції, економічна криза, економічний цикл.

Питання для самоконтролю:

1. Визначте сутність системи національних рахунків.

2. Дайте визначення економічним категоріям: “валовий національний продукт”, “валовий внутрішній продукт”, “чистий національний продукт”, “національний доход”. Який взаємозв'язок існує між ними?

3. Які особливості та принципи розрахунку макропоказників у системі національних рахунків?

4. Яка різниця між реальним та номінальним валовим внутрішнім продуктом?

5. Наведіть структуру валового внутрішнього продукту за витратами та за доходами.

6. Американські економісти У. Нордхаус та Дж. Тобін ввели показник “чистий економічний добробут”, який входить до системи національних рахунків. Що він характеризує?

7. Розкрийте сутність і структуру національного багатства. У чому відмінність методик обчислення національного багатства у розвинених країнах світу та в Україні?

8. Які особливості має процес розширеного відтворення в умовах ринкової економіки?

9. Як відбувається відтворення сукупного суспільного продукту?

10. Що охоплює відтворення робочої сили, відтворення виробничих та відтворення природних ресурсів?

11. Назвіть і форми інтенсивного типу відтворення.

12. Дайте визначення фонду нагромадження і розкрийте його структуру.

13. Що таке ефективність нагромадження?

14. Яким має бути співвідношення нагромадження і споживання?

15. Визначіть різницю між заощадженням і споживанням.

16. Назвіть пріоритетні напрями розвитку економіки України.

17. Що таке економічна рівновага?

18. Охарактеризуйте економічний цикл.

1 9. Назвіть види економічних циклів і дайте їм характеристику.

20. Визначіть причини економічних коливань.

21. Дайте характеристику економічній кризі в Україні, назвіть її причини.