Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
284.28 Кб
Скачать

Модуль 5. Сучасне світове господарство

Тема 14. Світове господарство. Система міжнародних економічних відносин

Баланс платіжний — баланс сум потоків валютних платежів, які отримує з—за кордону і здійснює за кордон країна в процесі зовнішньоекономічної діяльності за певний період часу.

Валютна інтервенція — цільові операції з купівлі—продажу іноземної валюти з метою підвищення або зниження курсу національної валюти .

Валютний курс як економічна категорія являє собою ціну грошової одиниці країни, виражену у грошових одиницях іншої країни .

Валютний ринок — постійні операції купівлі — продажу іноземних валют та платіжних документів в іноземній валюті, що здійснюється у спеціалізованому місці .

Відкрита економіка — це економіка, яка бере участь у міжнародній торгівлі.

Демпінг — штучне зниження цін на товари (роботи, послуги) на зовнішніх ринках з метою усунення конкурентів.

Економічні відносини — сукупність відносин між людьми у процесі виробництва матеріальних і духовних благ та їх привласнення в усіх сферах суспільного відтворення .

Економічні зв’язки — взаємообумовленість існування економічних явищ і процесів та властивих їм економічних законів і суперечностей, розділених у просторі і часі.

Експорт підприємницького капіталу — означає його вкладення (інвестування) в промислові, сільськогосподарські, транспортні, фінансові та інші підприємства й організації за кордоном шляхом нового будівництва або купівлі існуючих підприємств , придбання їхніх акцій .

Закон нерівномірності економічного розвитку — специфічний економічний закон, який виражає внутрішньо необхідні, суттєві і сталі зв’язки між загальним поступальним розвитком підприємств, галузей, різних сфер економіки, країн та регіонів світового господарства, з одного боку, і нерівномірним прогресом окремих елементів системи продуктивних сил та виробничих відносин в межах окремих галузей, сфер економіки тих чи інших країн та в масштабах світового господарства, його окремих регіонів і країн з другого.

Зовнішня конвертованість — повна свобода валютних операцій для здійснення розрахунків з іншими країнами.

Зона вільної торгівлі — обмежена територія, на якій діють пільгові економічні умови для іноземних і національних підприємств .

Імпорт — ввіз із—за кордону товарів, послуг, технологій, капіталу, цінних паперів для реалізації і застосування на внутрішньому ринку .

Імпортна вартість товару — фактурна вартість у цінах ФОБ, вказана в рахунку іноземного постачальника, включаючи затрати, пов’язані з доставкою товару до кордону та інші накладні валютні витрати.

Імпортна квота — визначає загальний обсяг товарів, які можуть бути імпортовані за певний відрізок часу.

Імпортна ліцензія — дозвіл, виданий відповідним державним органом, на ввіз товарів .

Імпортний депозит — інструмент обмеження імпорту шляхом вимог від імпортера наперед внести частину вартості товарів, що ввозяться, в конвертованій валюті.

Імпортний лізинг — операція, коли лізингова компанія закуповує устаткування в іноземної фірми і надає його вітчизняному орендатору .

Імпортована інфляція — інфляція, зумовлена зовнішніми факторами — надмірним припливом у країну іноземної валюти і підвищення імпортних цін.

Інтеграція економічна — процес зближення і поступового об’єднання національних систем, сучасна найбільш розвинена форма процесу інтернаціоналізації господарського життя.

Інтернаціоналізація виробництва — економічна форма розвитку міжнародного поділу праці та міжнародного усуспільнення виробництва .

Конвертованість — здатність національної грошової одиниці вільно обмінюватись на інші валюти .

Котирування — визначення офіційними державними органами (національним банком чи іншою фінансовою установою) ціни іноземної валюти.

Міграція капіталу — переміщення капіталу всередині країни, а також з однієї країни в іншу у грошовій або у товарній формі з метою отримання вищих прибутків.

Міграція населення — переміщення людей, етносів, їхніх частин або окремих представників, пов’язане із зміною постійного місця проживання або повернення до нього.

Міграція робочої сили — переміщення працездатного населення з одного регіону в інший, а також з однієї країни в іншу у пошуках роботи, вищої заробітної плати і кращих умов життя .

Міграція робочої сили міжнародна — переміщення працездатного населення з однієї країни в іншу в пошуках роботи, вищої заробітної плати, кращих умов життя, у процесі якого відбувається формування її інтернаціональної вартості .

Міжнародна валютна система — сукупність валютно—економічних, організаційних і правових відносин з приводу функціонування і розвитку валюти в міжнародному обігу .

Міжнародна економічна система — сукупність основних підприємств та елементів світової економіки з властивими їм характерними рисами і особливостями, у процесі взаємодії яких виникають інтеграційні властивості та якості, закони й закономірності розвитку і фінансування цієї системи .

Міжнародна торгівля — сфера міжнародних товарно—грошових відносин, що є сукупністю зовнішньої торгівлі усіх країн світу на основі міжнародного поділу праці. Це обмін товарами та послугами між різними країнами.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) — міжнародна валютно—кредитна організація, що регулює валютні відносини між державами—учасниками і надає їм кредити в іноземній валюті для покриття дефіциту платіжних балансів.

Міжнародний поділ праці — це зумовлена певним рівнем розвитку продуктивних сил специфічна форма поділу суспільної праці, що, переростаючи межі національних економік, призводить до спеціалізації окремих країн і господарських структур на виробництві певної продукції та її взаємному обміні.

Міжнародні економічні відносини — система господарських і торгово—економічних відносин між країнами світу, в яку входять обмін товарами, спеціалізація і кооперація виробництва, науково—технічне, промислове співробітництво, спільне підприємство та інші форми.

Національні гроші — вони впроваджують виконувати весь комплекс функцій пов’язаних з обслуговуванням оборотів товарів та послуг на внутрішньому ринку.

Операції на відкритому ринку — купівля або продаж державних цінних паперів центральним банком країни з метою регулювання грошової пропозиції .

Платіжний баланс — це співвідношення всієї сукупності надходжень з—за кордону та платежів за кордон за певний відрізок часу (рік, квартал, місяць) .

Протекціонізм — політика держави, яка спрямована на захист національної економіки від іноземної конкуренції.

Режим внутрішньої конвертованості — право обмінних операцій національних грошових одиниць на іноземну валюту, яким користуються лише фізичні та юридичні особи цієї країни.

Режим повної конвертованості — усі юридичні та фізичні вітчизняні й зарубіжні особи, що володіють певною сумою грошей цієї країни, мають можливість вільно (без будь—яких обмежень) використовувати ці гроші на будь—які цілі: безперешкодно здійснювати як поточні, так і інвестиційні валютні операції.

Світова ціна — грошовий вираз інтернаціональної вартості товарів , що реалізується на світовому ринку .

Світове господарство — сукупність національних господарств та економічних зв’язків між ними, заснованих на виробничих відносинах, що функціонують на національному і міжнародному рівнях.

Світовий науково—технічний прогрес — процес поступового розвитку науки, техніки, виробництва і сфери споживання у світовому господарстві.

Світовий ринок — сукупність національних ринків, пов’язаних між собою стійкими товарно—грошовими відносинами.

Світові ринки капіталу — сукупність економічних відносин між власниками капіталу та споживачами з приводу його використання шляхом обміну.

Сучасний валютний ринок — це розгалужена система механізмів, функціонування яких покликане забезпечити купівлю і продаж національних грошових одиниць та іноземних валют з метою використання їх для обслуговування міжнародних платежів .

Торгове мито — своєрідний податок, який надається на імпорт певної групи товарів з метою поновлення доходів бюджету .

Торговий баланс — баланс, який відображає співвідношення вартості експорту й імпорту країни за певний відрізок часу, як правило, за рік.