Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
284.28 Кб
Скачать

Навчально — методичні матеріали

МОДУЛЬ 1

Загальні основи економічного розвитку суспільства

ТЕМА 1. Предмет і метод економічної теорії

Методичні поради до вивчення теми

Засвоєння основних положень теми дає змогу створити повне уявлення про сутність, значення і місце економічної теорії в системі економічних наук, насамперед з огляду на її важливість для підготовки майбутніх спеціалістів аграрного профілю в умовах ринкової економіки .

Наука “Основи економічної теорії” виробила власні категорії та економічні принципи. Їх вивчення і розуміння суті є вкрай необхідним для аналізу і правильної оцінки тих економічних процесів, які відбуваються в економіці в цілому та окремих аграрних підприємств зокрема. Важливо знати, що існують загальні і спеціальні методи пізнання. До загальних методів пізнання належать метод матеріалістичної діалектики, функціональний аналіз, формальна логіка тощо. Спеціальним методом пізнання в економічній теорії є метод сходження від абстрактного до конкретного, або метод наукової абстракції. Для застосування методу сходження від абстрактного до конкретного існують логічні прийоми: аналіз і синтез, індукція і дедукція, єдність кількості та якості, а також історичне і логічне, економіко —статистичні методи. Кожна наука має свій предмет вивчення. Предметом економічної теорії є економічні відносини (тобто відносини , які складаються в сфері матеріального виробництва) і властиві їм економічні закони. Треба знати, що при виробництві матеріальних благ здійснюється взаємодія людини з природою. Вона виражається у процесі праці , який включає три елементи:

  1. працю як цілеспрямовану діяльність людини ;

  2. предмети праці (все те, на що спрямована праця людини);

  3. засоби праці (те, чим людина впливає на предмет праці).

Треба уяснити, що процес виробництва має дві сторони: взаємодію людини з природою (продуктивні сили) та взаємодію між людьми в процесі виробництва (виробничі відносини). Продуктивні сили — це засоби виробництва і робітники , а також сили природи, що використовуються людиною (вітер, сонце), наука та інформація.

Продуктивні сили і виробничі відносини утворюють спосіб виробництва. До надбудови відносять сукупність політичних, правових, національних, сімейних відносин. Спосіб виробництва і надбудова , взаємодіючи між собою, складають суспільно —економічну формацію.

Особливу увагу треба приділити вивченню сутності економічних законів та їх видів. Існують такі види економічних законів:

  1. Загальні (притаманні всім етапам розвитку суспільства);

  2. проміжні (діють в декількох формаціях) ;

  3. специфічні (діють в рамках однієї формації) ;

  4. стадіальні (діють на певній стадії однієї суспільно — економічної формації).

Слід розглянути функції економічної теорії: пізнавальну, світоглядну, практичну, виховну. Треба з’ясувати зв’язок економічної теорії та економічної політики. Першоосновою економічної політики є економічна теорія. Економічна політика являє собою шляхи та методи розвитку економіки, що визначені суб’єктами влади.

Особливу увагу треба приділити вивченню основних етапів розвитку економічної теорії, знати представників і часові рамки існування кожного етапу. Першою школою був меркантилізм, далі виникла школа фізіократів, класична школа буржуазної політекономії, марксизм, маржиналізм, кейнсіанство, неокласичний синтез, інституціоналізм.

Питання для самостійного розгляду:

  1. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.

  2. Значення економічної теорії для становлення ринкової економіки в Україні.

  3. Загальна характеристика методам дослідження, притаманним основам економічної теорії.

  4. Значення математики у вивченні економічних процесів.

  5. Місце економічної теорії в системі економічних наук.

  6. Економічна теорія і економічна політика.

Словник економічних термінів: економічні закони, економічні категорії, метод економічної науки, економічна політика, об’єкт вивчення економічної теорії, аналіз, синтез, абстракція, діалектика, індукція, дедукція, цивілізація.

Питання для самоконтролю:

  1. Розвиток економічної думки в Україні.

  2. Трактування предмета економічної теорії різними економічними школами.

  3. Особливості сучасної методології вивчення економічної системи суспільства.

  4. Наведіть сучасні визначення поняття економічної науки.

  5. Назвіть об’єкт вивчення економічної теорії.

  6. Спільні риси і відмінності між економічною теорією, макроекономікою та мікроекономікою.

  7. Назвіть загальну структуру економічних (виробничих) відносин.

  8. Розкрийте значення математики у вивченні економічних процесів.

  9. Назвіть етапи розвитку цивілізації.

  10. Охарактеризуйте сутність та складові економічної політики держави.