Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_IUK_YeKZ_2.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2017
Размер:
361.98 Кб
Скачать

1.2. Культура Стародавньої Цивілізації.

На території Передньої Азії та Північно-Східної Африки. Природна ізольованість зумовила появу феномена етноцентризму. Розвиток продуктивних сил визначив особливості культури Давнього Єгипту. Писемність поступово трансформувалась з піктограм у ієрогліфи. Ядром Єгипетської культури була релігія, яка визначала буденне життя та художню творчість єгиптян. Вони створювали численні пантеони Богів. Єгипет – це батьківщина світової естетики. Важливою рисою культури Стародавнього Єгипту є Гуманізм. Прекрасне пов’язане з благом та добром для людини. Культура Стародавнього Єгипту значною мірою вплинула на подальший історичний та культурний розвиток народів Азії та Античного Світу. Ділова активність сприяла формуванню товарно-грошових відносин на високому рівні.

1.3Антична культура-загальний визначник греко-римського періоду .Ідея взаємозв’язку світу в античному періоді формування відчуття сусіда, з яким треба якось-то співіснувати.

Етапи:Крито-мікенський, гомерівський, архаїчний,класичний,елліністичний,рим. До особливостей класичної культури Давньої Греції відносно.: 1.Інтерактивний-характер.культури, зумовлена постійно. Взаємодією з сусідами і запозиченням цінного з елементами переробки та до опрацювання. 2.Деемократизм культури проявляється в тому, що вона створена народом і для народу. 3.Певна ідея культурного життя частково звільняла його від духовного впливу релігії. 4.Антропоцентризм культури,її орієнтація на людину – це знайшло відображувану у тезі філософа Протагорам «Людина є мірою усіх речей».5.Людина стає основною темою художньої культури,людина стає героєм поезії і театру.

Еллінізм – епоха синтезу культур. Розвивалися наукові знання.

Світ є мінливим-звідси динамізм злиття образів у рухомий потік. Прагнення митців прикрасити дійсність, розвіяти тугу. Ку-ра стародавніх Індії і Китаю: основа форумвання – релігійно філософський світогляд. Християнство (ідея теократії).Середновіччя. Відродження (античності, утопічні ідеї). Новий Час(писимізм,бароко,поява опери).Просвітництво – культ розуму, натуральне право, ідея громадської угоди, віра у науку. Романтизм – кін.18-поч.19 ст.-утвердження самоцінності духовно-творчого життя людини. Зображені сильні пристрасті, закликає до національно-визвольної боротьби і одночасно ідеалізує дійсність. Імпресіонізм-враження – відмова від теоретизування, від проголошення декларацій та концепцій. Символізм – це художня течія тогочасного. Для символізму головні інтереси-все необізнане, дивне.

Культура стародавньої Укр.Ку-ра Київської Русі.Укр.ку-ра ХІV –перш. Пол.XVII. друга пол XVII – XVIII.Класична ку-ра кінця XVIII- поч. XX. 20-80-ті роки 20 ст. Незалежн.

5.Історія укр.Ку-ри у творах вітч. І заруб.

1819-1897 Пантелеймон Куліш: «записи о южной руси».(як обїднати). 1817-1885 Миколо Костомаров «дві руських народності». (нар.творчість як віявлення світогляду народу).

1838-1918. Іван Нечуй Левицький «Сітогляд укр народу». (описав образи язич. Богів). Іван Франко « істор укр. Літ.» (як формувався украйнець). Михайло Грушевський «істор. Укр. Руси» . Іван Огієнко (прагнення зруйнувати стереотипии укр. Культури).

Соседние файлы в предмете История