Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_IUK_YeKZ_2.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2017
Размер:
361.98 Кб
Скачать

6.Етногенез в істор.Ретроспективі. Поняття етносу та нації

Етнос історичне поняття являє собою суспільне утворення яке має культурну та політичну спільність, а також загальну територію. Етапи формування етносу: рід, плем’я,народність, нація.

Рід – найдавніша спільність людей, що заснована на кровній спорідненості і на спільному веденні господарства. Основний виробничий осередок первіснообщинного ладу.

Плем’я – форма спільності людей, властива первісній людській культурі, в основі якої лежать родові відносини. Більш досконала форма обєднання. Мали свою культуру, мову, обряди, територію. З розвитком соціальних та виробничих відносин племена утворюють союзи, кровно-родинні звязки поступаються соціально-економічним.

Народність – форма етносу, що базується на територіальних та економічних зв’язках.

Виникає в період розпаду первиннообщинного ладу внаслідок витіснення родових відносин, товарними. Для народності характерна єдина мова, культура, територія, усвідомлення етнічної єдності. (9 століття)

Нація – історична спільність людей. Яка виникає в епоху капіталізму і утворених шляхом об’єднання різних народів. Нація має: самоназву , мову та релігію,економіку менталітет, спільну історію, релігію. (в Україні 18 століття)

Державність-більшість сучасних етносів закріпили свою ідентичність на рівні нації. Складний процес еволюції етносу,його історичного культурного розвитку, називається ЕТНОГЕНЕЗ.

7.Проблема походження укр..Етносу.

Офіційна історична наука Росії та Польщі 19-20ст.К Соловйов, В.Сергійович, В.Ключевський українців не вважали окремим етносом. Вперше існування українського етносу,як окремого утворення обґрунтував Костомаров. Вважав, що український етнос існував у 9ст.,а Росії сформувався у 12ст. КР - це державне утворення українського етносу. Михайло Грушевський 9поч 20 ст) Київська Русь –національна українська держава (формується з 4 ст)

Радянські історики та мовознавці вважали, що українці, росіяни та білоруси мають спільне походження, єдине коріння – давньоруська народність. Початок формування українського етносу – 12-14 ст. Сучасні українські культурологи та історики в цілому погоджуються з Костомаровим та Грушевським: Київська Русь це держава заснована окремим етносом – українцями, отже до її заснування етнос вже сформувався.

8.Географічні фактори формування укр.Етносу та його культури.

Територія проживання – один із визначальних факторів формування етнокультури. Проживання на спільній території формує єдину свідомість, що втілюється в матеріальній та духовній культурі. Географічні фактори поділяються на геокультурні(вплив ландшафту), геополітичні (звязки з сусідніми етносами та їх вплив)та геопсихічні( умови проживання).

До геокультурних факторів впливу належать: помірний клімат, річкові артерії, корисні копалини. Наслідками впливу геокультурних факторів є виникнення розвиненої аграрної культури українців, внаслідок сприятливих кліматичних та географічних умов (родючі землі), відносна однорідність духовної та матеріальної культури українців (у порівнянні з іншими європейськми етносами – внаслідок міграцій та навал кочовиків. До геополітичних факторів можна віднести проміжне розташування території України між Центральною Європою та Азією, транзитні торгівельні шляхи, що проходять територією україни (із варяг у греки), а також те, що україна завжди булла оточена наймогутнішими державами.

Соседние файлы в предмете История