Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_IUK_YeKZ_2.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.02.2017
Размер:
361.98 Кб
Скачать

9.Специфіка духовного світу українців:світогляд, менталітет, нац..Характер.

Особливості національного менталітету надають перевагу тич чи іншим ідеям, характеризують своєрідність етики, системи обрядів, вірувань, релігійних культів народу.

Багата земля і природа України визначили емоційність українців.

Чижевський вказував на такі важливі ознаки українського менталітету: емоційність і сентименталізм, чутливість та ліризм, індивідуалізм, поривання до свободи, неспокій, працьовитість, рухливість, переважно художньо-образний тип мислення.

Для українців характерною є інтроверсія – орієнтація на внутрішній духовний світ, на самого себе, а субєктом творчості стає Людина з Серцем.

Емоційність народу проявляється в поетичності. Позадержавне існування української нації формувало і позадержавний менталітет. Така нація обєднується не державою, не політичною спільністю, а спільним походженням, мовою, територією, національним харакиером. За часів Б. Хмельницького починається формування національної державної ідеї. В Україні виникає феномен індивідуальності, яка постає протии різноманітних форм колективізму. Відсутність державної підтримки, соціально-поліичні умови формування впродовж багатьох віків укр національного характеру зумовили, певну соціальну пасивність, правовий нігілізм, неприйяття органів влади, небажання братии активну участь у державотворчих процесах (Моя хата з краю – нічого не знаю, народна мудрість) Українська культура сформувалась як оригінальна і національно-своєрідна система. Протягом усієї історії вона збагачувалась здобутками інших культур, засвоюючи з них ті цінності, які додавали щось новее до її власних досягнень, не руйнували її цілісності як стійкості національної єдності.

10 .Проблема датування та початок творення укр..Культури.

Декілька віків духовне життя українців перебувало у тіні російської, польської та інших культур, її не сприймали як саме остаточне явище та ущемляли в правах не визнаючи ні сови, ні національності. Серед точок зору щодо початку творчої української культури можна визначити такі:

1.Поч.творення української культури ведеться з періоду перших людей, про що свідчить знахідки доби палеоліту і формування в подальшому трипільської культури епохи бронзи .Також вони почали застосовувати мідь, жили сім’ями, будували 4-кутні будинки з хмизу, обмазані глиною.

2. Грушевський пов’язав початок історії української культури з розселенням слов’янських племен 2-4 ст. т 3. За Узагальнюючою концепцією формування українського етносу припадає на 12-14ст. Радянські історики вважали ,що Україна, Білорусь та Росія, народи їх мови мають єдине коріння-давньоруська народність. Існувало 12-14ст. Українська культура та історія погодилися з Костомаровим та Грушевським, вважали ,що КР-держава,заснована на укр..етносом-українцям до її заснування етнос вже сформувався. Культура шукає етнос в архаїчній епосі родоплемінного ладу. Підстава, згідно виникненням народності.

Соседние файлы в предмете История