Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика - Лабораторные.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Теорія методу і опис установки

Маятник Обербека, зображений на рисунку 1, складається з чотирьох однакових стрижнів, які укріплені під прямим кутом один до одного на муфті, що пов'язана з двома шківами різних радіусів r1 і r2. Муфта закріплена на горизонтальній осі, навколо якої може вільно обертатися маятник. Для зменшення тертя вісь встановлена в нерухомих підшипниках. На кожному з чотирьох стрижнів можуть переміщатися і фіксуватися у вибраному положенні по одному циліндру однакової маси m0 і розмірів. Переміщаючи ці циліндри уздовж стрижнів, можна змінювати момент інерції маятника. На будь-який з шківів може намотуватися нитка, до якої прикріпляється вантаж масою тi. Відстань, яку проходить вантаж при русі, визначають по лінійці.

При прискореному русі вантажу mi вниз, на маятник діє відмінний від нуля обертальний момент М, що створюється силою натягнення нитки Т:

, (1 )

де ri – радіус шківа, на який намотується нитка, який є плечем сили натягнення Т.

Рисунок 1- Маятник Обербека

Сила натягнення Т може бути визначена з рівняння прискореного руху вантажу mi вниз

(2)

або в скалярному вигляді

(3)

звідки

(4)

Змінюючи в процесі експерименту масу вантажу mi, підвішеного на нитці, або радіус шківа ri, можна змінити обертальний момент, що діє на маятник. Радіус ri змінюють перенесенням нитки з одного шківа на іншій.

Прискорення руху вантажу знайдемо з формули кінематики, що визначає шлях, пройдений тілом при рівноприскореному русі без початкової швидкості, звідки

, (5)

де h – відстань, на яку переміститься вантаж за час t.

Підставивши вираз для прискорення у формулу сили натягнення (4), можна знайти обертальний момент, по формулі:

(6)

Примітка: Оскільки крім сили натягнення нитки на маятник Обербека діють сили тертя об повітря і в осі маятника, формули (1) і (6) є наближеними. Зазвичай момент сили тертя об повітря незначний, і їм можна нехтувати, а силу тертя в осі маятника можна зменшити, застосовуючи підшипники.

Знайдене по формулі (5) прискорення а, є тангенціальним прискоренням точок обода шківа (), яке пов'язане кутовим прискоренням шківа ε співвідношенням

.

Тому кутове прискорення маятника

. (7)

Для знаходження моменту інерції маятника скористаємося теоремою Штейнера, враховуючи, що момент інерції тіла відносно даної осі завжди дорівнює сумі моментів інерції його частин відносно цієї осі:

,

де I0 - момент інерції маятника без циліндрів, кг·м2;

R - відстань від центру мас циліндрів до осі обертання, м.

Підставивши вирази для кутового прискорення ε і моменту інерції I маятника у формулу основного закону динаміки для обертального руху, отримаємо

(8)

Результати розрахунків обертального моменту по формулах (6) і (8) повинні виявитися однаковими.