Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика - Лабораторные.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

1. Ознайомитися з робочою установкою, схема якої зображена на рисунку 5.

2. Ознайомитися з рисунком 6, на якому приведено дві криві: нижня – графік градуювання термопари (будується за даними на лабораторному стенді); верхня – експериментальна. Звернути увагу на точку А, що відповідає різкому падінню струму у вторинній обмотці.

3. Ручкою, регулюючою вихідну напругу на трансформаторі, подати на піч (нагрівальну обмотку) змінну напругу, вказану на лабораторному стенді.

Рисунок 6

4. При підвищенні температури сердечника (дивися показання цифрового вольтметра 7, включеного в коло термопари 6 і таблицю її градуювання) зняти залежність індукційного струму у вторинній обмотці котушки від величини термо ЕРС термопари (верхня крива на рисунку 6). Вимірювання сили струму проводити мікроамперметром таким чином: до початку різкого падіння струму через кожні на цифровому вольтметрі, а далі через.

5. Результати занести в таблицю 1.

6. За одержаними даними і за даними градуювання термопари побудувати графіки (див. рис.6).

7. Для визначення температури Кюрі з точки А перегину експериментальної кривої провести пунктирну пряму до перетину з графіком градуювання термопари (точка В). Ордината точки В – температура Кюрі досліджуваного феромагнетика.

таблиця 1 – Запис результатів вимірювань

0

0,5

1,0

Контрольні питання

  1. Теорія Ампера - теорія мікрострумів і мікрополів. Орбітальний магнітний момент електрона. Магнітний момент атома і магнетика.

  2. Що таке магнетики? В чому полягає процес намагнічення? Які види магнетиків ви знаєте?

  3. Що таке намагніченість, магнітна сприйнятливість і магнітна проникність речовини?

  4. Як пояснюються магнітні властивості діамагнетиків?

  5. Як пояснюються магнітні властивості парамагнетиків?

  6. Що таке домени? Як пояснюються магнітні властивості феромагнетиків? Яка роль доменів в процесах намагнічування і розмагнічування феромагнетиків?

  7. Який порядок величини магнітної сприйнятливості і магнітної проникності у діа-, пара- і феромагнетиків?

  8. Що таке магнітний гістерезис, петля гістерезису? Пояснити явище магнітного насичення феромагнетика. Що таке залишкова індукція, коерцитивна сила?

  9. Що таке точка (температура) Кюрі? Як пояснюється різка зміна магнітних властивостей феромагнетиків при температурі Кюрі?

  10. Метод визначення точки Кюрі. Чому ЕРС взаємної індукції і індукційний струм у вторинній обмотці різко зменшуються при досягненні феромагнітним сердечником температури Кюрі?