Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика - Лабораторные.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Зібрати (перевірити) схему установки (рис. 4).

  2. Встановити панель з соленоїдом так, щоб магнітна стрілка розташувалася уздовж його осі. Інакше у формулах (6) – (11) і (14) необхідно замість В0 використовувати її проекцію на магнітний меридіан поля Землі.

Рисунок 4 – Схема установки

  1. За відсутності струму в соленоїді визначити період коливань стрілки в полі Землі . Для цього необхідно відхилювати стрілку на невеликий кут і надати їй коливатися навкруги осі, співпадаючої з ниткою підвісу. Секундоміром зміряти час t декількох (наприклад, десяти) повних N коливань стрілки. Тоді

. (15)

4. Повторити пункт 3 кілька разів. Знайти середнє значення . Результати вимірювань і обчислень занести в таблицю 1.

Для визначення і :

5. Включити установку в мережу. Замкнути коло (перемикач П перевести з середнього положення, наприклад, вправо). Реостатом встановити якнайменше значення сили струму з вказаних на лабораторному стенді.

6. Визначити час 5 - 10-ти повних коливань стрілки при сталому коливальному русі. У разі припинення коливань установку вимкнути (ключ в середнє положення) і знову включити. Обчислити аналогічно (15). Результати занести в таблицю 2.

  1. Не міняючи чисельного значення сили струму, змінити його напрям (перемикач П перевести вліво). Визначити період коливань стрілки (дивися п.6). Результати занести в таблицю 2.

  2. Повторити п.п. 6, 7 для решти значень сили струму.

  3. По формулі (14) обчислити напруженість магнітного поля в центрі соленоїда для кожного значення сили струму в обмотці. В якості використовувати його середнє значення (дивися табл. 1). Результати розрахунків записати в таблицю 2 .

10. За даними таблиці 2 побудувати графік залежності напруженості магнітного поля в центрі соленоїда від сили струму в його обмотці . Порівняти її з теоретичною залежністю (3) за умови, що число витків п на одиницю довжини соленоїда в експериментах не змінювалося.

Таблиця 1 – Запис результатів вимірювань і обчислень

Nп/п

N

t, с

, с

, с

1.

2.

3.

Таблиця 2 – Запис результатів вимірювань і обчислень

Nп/п

право

ліво

1.

2.

...

10.