Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсовая-2курс.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Кафедра менеджменту

Курсова робота

з дисципліни: “Менеджмент організації”

на тему: “Розробка структури і технології управління об’єктом”

Виконала: студентка 2 курсу

Перевірила: асистент

Харків

2006

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………4

  1. ОБГРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ СТВОРЕННЯ ФІРМИ………..5

  2. ВИБІР ТИПУ СТРУКТУРИ ОБ’ЄКТА..................................................16

  3. КРИТЕРІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОБ’ЄКТА.........................................33

  4. ТЕХНОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ ОБ’ЄКТОМ ………………….............42

ВИСНОВКИ……………………………………………………....................54

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………...55

ВСТУП

Однією з найважливіших частин перетворення суспільних відносин є перехід адміністративно-централізованої системи управління народним господарством до формування ринка, який регулюватиметься державними законодавчими актами.

Економічні відносини ринкового типу повинні розвиватися на основі підприємництва, різних форм власності на засоби виробництва.

В умовах ринка основними суб’єктами виробничої та підприємницької діяльності виступають економічно самостійні підприємства, які організовують та здійснюють прямі або через посередників відносини один з одним з метою придбання та продажу ресурсів, товарів та послуг, включаючи визначення їхніх об’ємів, присутність клієнтів, терміну постачань, рівня цін реалізації.

Об’єктом розробки даної курсової роботи є товариство з обмеженою відповідальністю „Альтаір”, яке займається перевезеннями хлібобулочних виробів.

Як відомо, автомобільний транспорт - це одна з найважливіших галузей народного господарства. Головною його задачею є своєчасне та якісне задоволення потреб населення в перевезеннях. Таким чином, ТОВ „Альтаір” займається тим видом діяльності, який має неабиякий попит у сьогодняшньому суспільстві.

Ця робота допоможе у прийнятті правильних управлінських рішень в процесі подальшої професійної діяльності і дасть більше шансів запобігти помилці в реальних умовах ринку.

1. Обгрунтування доцільності створення фірми

1.1 Опис підприємства і його послуг

Товариство з обмеженою відповідальністю «Альтаір» займається перевезеннями хлібобулочних виробів. Воно було створене в місті Харкові на вулиці Проспект Леніна 32. Власниками підприємства є група людей у складі: Терещенко І.М., Терещенко Г.М., Доній В.А. Ці особи порівну розділили долю вкладеного капіталу та свої обов’язки.

Основною метою підприємства є своєчасне якісне доставлення продукції по різним районам м. Харкова для задоволення потреб населення. «Альтаір» вже доволі довго співпрацює з Салтівським хлібзаводом та хлібокомбінатом “Куліничі”, які випускають гарну продукцію хлібобулочних виробів з великим асортиментом, яка користується попитом серед населення. Це різноманітні види батонів, хлібу (чорного або білого), булок, тістечок, печива.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Альтаір» було створене, не маючи в своєму розпорядженні зовсім ніякої бази, крім початкового капіталу, що склав 897 тисяч гривень. Така ситуація має свої як переваги, так і недоліки. Їх дуже гарно можна виявити, порівнявши нашу фірму з багатьма сучасними підприємствами автомобільного транспорту, які були створені зовсім недавно на базі старих нерентабельних державних АТП. Найбільшим недоліком цих підприємств є те, що їх дія базується на старих адміністративних методах управління, котрі в даний момент в своїй переважаючій більшості є неефективними, на відміну від фірм, які створюються буквально з нічого. Такі фірми з самого початку орієнтуються на новітні науково обґрунтовані методи ведення свого господарства.

Маючи такий уставний фонд, фірма в даний момент перебуває на початковому етапі свого розвитку, але має досить великі можливості для швидкого подальшого зростання. Цьому сприяє тип підприємства (товариство з обмеженою відповідальністю), який визначає спосіб розподілення уставного фонду між власниками капіталу. Справа в тому, що увесь початковий капітал фірми належить трьом особам, але оскільки вони не беруть участі в управлінському процесі, то ніяких розбіжностей у поглядах щодо реалізації політики фірми немає, адже єдиним повноправним “хазяїном” всіх управлінських рішень виступає генеральний директор фірми.

Товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів. Установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут.

Для продуктивного виконання своїх безпосередніх функцій товариству, перш за все, необхідна постановка цілей своєї діяльності. Тому головною ціллю нашого підприємства є отримання максимально можливого прибутку шляхом надання якісно нових послуг з перевезень хлібобулочних виробів.

Після постановки цілі підприємство може зосередитись вже конкретно на виконанні своїх прямих функцій. В даному випадку такими являються перевезення хлібобулочних виробів на території міста Харкова. Під категорію послуг, що надаються підприємством, підлягають наступні: своєчасна подача автотранспорту по замовленню, швидка та якісна доставка продукту до різних точок міста, новітні автомобілі-фургони, кваліфікований набір водіїв, раціональні маршрути перевезень, дотримання усих положень договору з організаціями-партнерами, надання послуг досвідчених вантажників.

Надаючи послуги такого високого класу, фірма «Альтаір» не може не

піклуватись про свої права та права своїх клієнтів. У зв’язку з цим підприємство подбало про дозвіл на перевезення продукції, про ліцензію ведення бізнесу, про страхування товару та про інші правові аспекти своєї діяльності.

ТОВ «Альтаір» використовує наступні автомобілі-фургони, у кількості 20 машин:

  • ГАЗ-27-52-114 “Соболь” ( вантажопідйомність- 1,0 т );

  • ГАЗ-2705-14 ( вантажопідйомність- 1,5 т );

  • ЗІЛ-5301 СС ( вантажопідйомність- 3,0 т ).

Зараз ринок перевезень різноманітних товарів у нашій країні характеризується швидкими темпами розвитку, що не може не приваблювати до нього все нових і нових фірм-конкурентів. В даний момент основними конкурентами по регіону являються фірми “Фарел”, “Айорес”, які теж займаються перевезеннями хлібобулочних виробів.

Необхідною умовою подолання такої конкуренції є, по-перше, компетентність та імідж фірми, а по-друге, висока якість послуги, що надається для продажу на ринку.

На відміну від фірм-конкурентів, «Альтаір» надає оплату постфактум, гарантує якість перевезень, також існує пільгова система, система знижок, тобто для клієнтів з якими ми працюємо не менше, ніж 3 роки- 5%, 5 років- 7% знижок. Крім того, фірма бере на себе всі страхові зобов’язання по безпеці продукції в дорозі. На своїх автомобілях-фургонах фірма розміщує логотип того виробника, продукція якого перевозиться, наприклад: На сніданок і в обід, до Вас з любов’ю – “Салтівхліб”. У фірмі працює кваліфікована команда логістиків, здатних організувати перевезення вантажів до місця призначення в найкоротший термін. Досвід і відповідальність наших робітників ( диспетчерів, операторів, вантажників, водіїв ) гарантують точність і якість автоперевезень. ТОВ «Альтаір» завжди надасть допомогу при перевезеннях.