Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство_.__Верстка_2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тема 4: законодавство про підприємництво (2 год.)

1. Поняття, принципи, види підприємницької діяльності.

2. Суб’єкти підприємницької діяльності та їх державна реєстрація.

3. Припинення підприємницької діяльності.

4. Організаційно-правові форми підприємницької діяльності.

Основні поняття:

господарська діяльність, банкрутство, банки, господарські зобов’язання, господарські товариства, інвестиційна діяльність, інвестор, інноваційна діяльність, підприємство, підприємництво, суб’єкти господарювання, фондова біржа, посередництво

Термінологічний словник:

Господарська діяльність – діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт та надання послуг, що мають цінову визначеність.

Суб’єкти господарювання – учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність.

Підприємство – самостійний суб’єкт господарювання, створений для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності.

Завдання:

Прослідкувати зміни у законодавстві про підприємництво. Виявити основні тенденції.

Теми рефератів:

1. Правові основи інвестиційної діяльності.

2. Особливості правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Література:

1. Конституція України від 28 червня 1996 р.

2. Господарське законодавство : навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. / О. В. Кришевич, В. В. Мачуський, О. В. Перепадя, В. Є. Постульга. – К. : КНЕУ, 2005. – 182 с.

3. Підприємницьке право : підручн. – 2-ге вид., перероб. і допов. / за ред. О. В. Старцеві. – К. : Істина, 2005. – 600 с.

4. Щербина В. С. Господарське право : підручник. – 3-тє вид., перероб і доп. – К. : Хрінком Інтер, 2007. – 656 с.

5. Ківалов С. В., Музиченко П. П. Крестовська Н. М., Крижанівський А. Ф. Основи правознавства України : навчальний посібник. – Х. : “Одіссей”, 2002. – 304 с.

6. Логвинова М. В., Кафарський В. В. Основи правознавства : навчальний посібник / за ред. В. П. Нагребельного. – К. : Центр навчальної літератури, 2005. – С. 7-26.

7. Основи правознавства : навчальний посібник / за ред. С. В. Ківалова, М. П. Орзіх. – 2-ге вид., випр. і доп. – К. : Т-во “Знання”, КОО, 2001. – С. 33-49.

8. Правознавство : навчальний посібник. – К. : “ВД “Професіонал”, 2007. – 400 с.

9. Правознавство : практикум / за заг. ред. С. М. Тимченка, Т. О. Коломоєць. – Суми: ВТД “Університетська книга”, 2007. – 219 с.

10. Скрипник О. Методологічні проблеми взаємозв’язку права і політики // Право України. – 2007. – № 12.

11. Теорія держави і права : навчальний посібник / за ред. В. В. Копєйчикова – К. : Юрінком, 1995.

12. Хрестоматія з правознавства / під ред. : І. М. Кузінцев, Л. М. Казаченко. – К. : Юрінком, 1998.

13. Шпиталенко Г. А., Шпиталенко Р. Б. Основи правознавства. – К., 2004.

14. Євдокимов В. Використання модульної технології навчання // Юридична Україна. – 2003. – № 1.

15. Юридична енциклопедія : в 6 т. / ред. кол. Ю. С. Шемчушенко. – К. : Укренциклопедія ім. М. Н. Бажана, 2003.

Методичні рекомендації:

За умов сучасних ринкових відносин розширюється і вдосконалюється сфера правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності. Відносини у сфері господарювання регулюються Конституцією України, Господарським кодексом України, що набрав чинності з 1 січня 2004 року, законами України та нормативно-правовими актами.

Перш за все необхідно з’ясувати поняття та ознаки підприємництва. Творчого осмислення потребує така ознака підприємництва, як її мета (одержання прибутку), оскільки саме за нею підприємницьку діяльність відрізняють від господарської. Слід також з’ясувати принципи, на яких базується здійснення підприємницької діяльності, а також види підприємництва, які існують в залежності від обмежень, встановлених для підприємницької діяльності та її функціонального призначення. Важливим є також аналіз системи джерел правового регулювання підприємництва.

Друге питання передбачає розгляд фізичних і юридичних осіб як суб’єктів підприємницької діяльності. Більш детально поняття та статус фізичних і юридичних осіб було розглянуто в темі “Цивільне законодавство”. Тепер слід звернути увагу на обмеження, встановлені для окремих категорій громадян, яким забороняється займатися підприємницькою діяльністю.

Слід також з’ясувати порядок державної реєстрації, перереєстрації, скасування державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності. Для цього слід чітко знати органи державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності; перелік документів, що подаються до органів державної реєстрації фізичними особами для провадження підприємницької діяльності без створення юридичної особи та власником (власниками) для державної реєстрації юридичної особи. Доцільним є порівняння переліку документів, необхідних для реєстрації зазначених суб’єктів підприємницької діяльності.

Крім того, слід чітко засвоїти строки державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності. Необхідно знати розмір плати за державну реєстрацію, а також те, що в результаті державної реєстрації суб’єкту підприємницької діяльності повинно бути видано свідоцтво про держреєстрацію встановленого зразка. Слід також засвоїти всі етапи процедури реєстрації: отримання свідоцтва про державну реєстрацію, взяття на облік в органах державної податкової служби, одержання дозволу на виготовлення печаток і штампів, отримання довідки відділу статистики з присвоєнням кодів на окремі види діяльності, відкриття рахунків у банках. Потрібно усвідомити підстави скасування державної реєстрації.

Розглядаючи третє питання теми, треба з’ясувати в яких випадках може бути припинена діяльність суб’єкта підприємницької діяльності. Треба розуміти, які форми припинення підприємницької діяльності існують, що таке реорганізація та ліквідація юридичної особи, в якому порядку здійснюється припинення існування юридичних осіб внаслідок банкрутства.

При розгляді четвертого питання слід виходити з того, що підприємницька діяльність здійснюється у будь-яких організаційних формах за вибором підприємця. Основними організаційно-правовими формами підприємництва є діяльність без створення юридичної особи та зі створенням юридичної особи. Тому необхідно з’ясувати статус індивідуальних підприємців як суб’єктів підприємницької діяльності; поняття, ознаки та види господарських організацій; поняття, характерні риси і види підприємств. Важливим є засвоєння поняття, видів, правових засад створення, функціонування і припинення діяльності господарських товариств, а саме: особливості правового становища акціонерних товариств, порядок створення та органи акціонерного товариства, права та обов’язки акціонерів; правове становище товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повного товариства, командитного товариства. Слід також засвоїти поняття фермерського господарства та його характерні риси.

Важливою організаційно-правовою формою підприємницької діяльності є господарські об’єднання, які покликані здійснювати координацію господарської діяльності суб’єктів підприємництва. Тому слід з’ясувати поняття, види (добровільні та державні), організаційно-правові форми (асоціації, корпорації, консорціуми, концерни) господарських об’єднань.

Працюючи над питанням щодо правової форми державного регулювання підприємства особливу увагу слід приділити аналізові захисту прав підприємців при їх вступі у сферу підприємництва (реєстрації та ліцензуванню), захисту від незаконного втручання в їх діяльність державних органів, захисту ділової репутації підприємців і відшкодування їм моральної шкоди, а також захисту від монополізму і недобросовісної конкуренції у підприємництві. Потрібно також розглянути такі засоби впливу держави на підприємництво, як податкова, митна, цінова політика та інші.