Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство_.__Верстка_2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Розділ 4. Завдання (ситуаційні задачі) до семінарських занять та модулів

Зразок розв’язання ситуаційної задачі:

Завдання

Людмила та Феодосій уклали шлюб у 2000 році. До січня 2005 року вони набули право власності на квартиру та право власності на автомобіль. У січні 2005 року Феодосій уклав шлюб із домогосподаркою Валентиною, яка знала про те, що Феодосій перебуває у шлюбі із іншою жінкою. Проживаючи разом з січня 2005 року із Валентиною, у квітні 2006 року Феодосієм було придбано земельну ділянку. У січні 2007 року Людмила померла. У лютому 2009 року Феодосій і Валентина, яка і далі ніде не працювала, придбали меблевий гарнітур. 20 січня 2010 року Феодосій та Валентина загинули в автомобільній катастрофі. На майно, що залишилося після їхньої смерті претендували син Людмили та Феодосія Гнат і позашлюбна донька Валентини Галина. Як має бути успадковане майно Гнатом та Галиною?

Рішення

Ситуація, що аналізується, врегульована нормами цивільного (інститут спадкування) та сімейного права (інститут майнових прав подружжя). Нормативно-правовими актами, які стосуються даної ситуації є Цивільний (книга 6) та Сімейний кодекси України. Гнат може успадкувати те майно, що належало на праві власності Феодосію, а Галина – те майно, що належало на праві власності Валентині. Це пояснюється тим, що оскільки Феодосій та Валентина загинули в один день, вони не можуть спадкувати одне за одним навіть у тому випадку, якщо відстань у часі між моментами їх смерті дорівнювала кілька годин (ч. 3 ст. 1220 ЦКУ). Із січня 2007 року у зв’язку зі смертю Людмили Феодосій  та Валентина вважалися такими, що перебували у законному шлюбі. Тому  меблевий гарнітур належав Феодосію  та Валентині на праві спільної сумісної власності. Таким чином Галина може успадкувати тільки 1\2 гарнітуру, якщо ця річ підлягає поділу, або ж вона отримає від Гната 1\2 вартості цієї речі, а гарнітур стане власністю Гната. Можливий також перехід гарнітуру на праві власності Галині, якщо Галина компенсує Гнатові 1\2 вартості цієї речі. Після смерті Феодосія за ним залишилася 3\4 вартості квартири, та 3\4 вартості автомобіля, які він придбав, перебуваючи у шлюбі з Людмилою. Це пояснюється тим, що 1\2 квартири та 1\2 автомобіля належали Феодосію як його частка у майні, котре було об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, а також тим, що після смерті Людмили Феодосій і Гнат, як спадкоємці першої черги, успадкували за нею по 1\4 вартості квартири і автомобіля. Оскільки земельна ділянка була придбана Феодосієм у той час, коли він проживав у недійсному шлюбі із Валентиною, однак окремо від Людмили, з якою на той час він перебував у зареєстрованому шлюбі, то суд може визнати земельну ділянку об’єктом  права особистої приватної власності Феодосія (ч. 6 ст. 57 СК). Тобто земельна ділянка також є майном, право на успадкування якого має Гнат. Таким чином Гнат може успадкувати 3\4 вартості квартири, та 3\4 вартості автомобіля і земельну діляння

Завдання 1

Христенко звернувся до директора підприємства з проханням про прийняття на роботу інженером. Директор запропонував взяти у відділі кадрів листок по обліку кадрів, заповнити його і разом з іншими документами і заявою принести до нього. Поки Христенко виконував цю вказівку директора, останній зателефонував на попереднє місце роботи Христенко і з'ясував, що Христенко є членом Комуністичної партії України, активно веде партійну роботу, двічі при підготовці колективного договору організовував страйки, входив до складу страйкового комітету. Отримавши такі відомості про Христенка, директор відмовив йому у прийнятті на роботу.

Чи законні такі дії директора? Які передбачені законодавством гарантії при прийнятті на роботу працівників?

Завдання 2

25 грудня 2008 р. на запрошення Григорія відсвяткувати із ним день народження прийшов Михайло. У присутності гостей Михайло урочисто подарував Григорію 2 тис. гривень. При цьому слід зазначити, що всі гості бачили, як Михайло вийняв із конверта чотири грошові знаки номіналом по 500 грн. кожний. 27 грудня дружина Михайла, дізнавшись про зроблений Григорію подарунок, влаштувала скандал і поставила вимогу перед чоловіком про повернення назад грошей. Вона вважала, що гроші можна повернути, оскільки договір дарування валютних цінностей укладено у неналежній формі. У зв’язку з тим, що на вимогу Михайла Григорій відмовився повернути гроші, перший звернувся до суду з позовом, у якому вимагав примусити Григорія до повернення грошей, як таких, які були отримані за недійсним (нікчемним) договором дарування. У свою чергу Григорій звернувся до суду з позовом, у якому просив суд визнати договір дарування валютних цінностей дійсним.

Дайте правовий аналіз ситуації. Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання 3

У зв'язку з переїздом на нове місце проживання комендант гуртожитку Сафроненко подала заяву з проханням звільнити її з роботи. Через два тижні адміністрація підприємства заявила, що не може знайти іншого працівника і відмовилась прийняти матеріальні цінності, довірені коменданту, й видати їй трудову книжку. Сафроненко звернулась до юрисконсульта підприємства за роз’ясненням, чи може вона самовільно залишити роботу, адже пройшло вже більше двох тижнів і виходить, що її заява втратила своє значення, і куди їй слід звернутися з вимогою про розірвання трудового договору.

Дайте роз яснення коменданту гуртожитку.

Завдання 4

У одній із шкіл м. Доброполя учні займалися у навчальних кабінетах, де температура повітря не піднімалася вище 14 градусів Цельсія. Наказом директора у школі було заборонено створення первинних осередків громадських організацій. При цьому керівник навчального закладу мотивував своє рішення посиланням на ст. 37 Конституції України, відповідно до якої у навчальних закладах не можуть створюватися первинні осередки об'єднань громадян. Класні керівники 9-11-их класів, щоб не допустити трудової діяльності своїх учнів у позаурочний час, часто залишали їх у школі під різними приводами. До порушників дисципліни часто застосовувались фізичні заходи впливу. Деяким учням чинилися перешкоди у переведенні до інших навчальних закладів. За рішенням адміністрації школи участь учнів в олімпіадах, які мали семестрові оцінки з відповідного предмета від 9 до 12-ти балів, була обов’язковою.

Які права учнів порушувалися у цьому навчальному закладі?

Завдання 5

Учень середньої школи Колощук, якому виповнилось 16 років, влаштувався на роботу в супермаркет. Адміністрація встановила йому робочий день тривалістю 6 год. щоденно (36 год. на тиждень), при цьому роз’яснивши, що оплата буде проводитись пропорційно відпрацьованому часу. Пропрацювавши три місяці, Колощук звернувся до директора із заявою про надання щорічної відпустки тривалістю 31 календарний день. У наданні відпустки Колощуку було відмовлено і він звернувся до юрисконсульта за роз’ясненням своїх прав.

Яка тривалість робочого часу встановлена законодавством для неповнолітніх? Який порядок надання щорічних відпусток неповнолітнім? Я ка повинна бути відповідь юрисконсульта?

Завдання 6

Перед наданням відпустки громадянка Донченко позичила у товаришки по службі Клименко 400 грн. строком на 1 місяць. При отриманні грошей Донченко передала Клименко як заставу золоту каблучку вартістю 450 грн. Через 2 місяці Донченко принесла Клименко борг, але остання брати гроші відмовилася і заявила, що у зв’язку із простроченням повернення грошей, вона стала власником золотої каблучки. Вважаючи дії Клименко неправомірними, Донченко звернулася до суду.

Як слід вирішити справу? Чи зміниться рішення суду якщо б Донченко передала ломбарду як заставу золоту каблучку і отримала 400 грн. строком на 1 місяць?

Завдання 7

За життя громадянин П. уклав заповіт, в якому зазначив, що свій автомобіль заповідає сину, дачу дочці М., квартиру дочці Н., а будинок – дружині. Після цього громадянин П. уклав інший заповіт, в якому вказав лише, що квартиру заповідає дружині, в будинок дочці Н.

Як буде проведено передачу спадкового майна? Хто із родичів яке майно успадкує? Яким чином проводиться спадкування при наявності кількох заповітів?

Завдання 8

Громадянка В. у березні 1974 року рішенням суду була позбавлена батьківських прав на свого сина Р. У січні 200 року син помер. Громадянка В. не була на час смерті свого сина поновлена в батьківських правах. Після оголошення заповіту Р. стало відомо, що він все належне йому майно заповів своїй матері – громадянці В. Чи має право громадянка В. спадкувати майно свого померлого сина?

Завдання 9

Інженер Петров 20 барезня подав заяву про звільнення його з роботи з 3 квітня. 27 березня він подав заяву, в якій просить вважати подану ним заяву про звільнення недійсною і залишити його на попередній роботі. Адміністрація, незважаючи на цю заяву Петрова, звільнала його з роботи 30 березня.

Який порядок розірвання трудового договору з ініціативи працівника? Чи законно адміністрація звільнила з роботи Петрова?

Завдання 10

Іванов в присутності Петрова позичив 400 гривень Федорову на два місяці. Строк повернення боргу закінчився, а гроші повернуті не були. Іванов нагадав про це Федорову і, не отримавши позитивної відповіді, звернувся із позовом до суду. Догорів позики укладено в усній формі й Іванов, як на доказ посилається на свідка Петрова.

Яким повинен бути договір у такому випадку? Як повинен вчинити суд?

Завдання 11

Слюсар-інструментальник Гринько у зв’язку з виробничою необхідністю був переведений на один місяць слюсарем-ремонтником. З таким переведенням Гринько не погодився, а тому прийшов на своє постійне місце роботи, але до роботи не був допущений. Керівник вважав, що Гринько повинен працювати слюсаренм-ремонтником. Гринько пішов додому, а наступного дня за згодою профкому, його було звільнено з роботи за прогул. Він звернувся до районного суду з позовом про поновлення його на роботі, бо вважав, що перевести на іншу роботу можна тільки за згодою робітника.

Що таке прогул? Чи має право керівник не допускати Гринька до роботи? Як повинен вирішити цю справу суд?

Завдання 12

Начальник міського відділу внутрішніх справ виніс постанову, відповідно до якої на громадянина Іванова був накладений штраф у розмірі 17 гривень за порушення правил користування засобами залізничного транспорту. Іванов був незгідний з постановою. Охарактеризуйте порядок оскарження постанови.

Завдання 13

Коопзаготоб’єднання Козівського РайСТ поставило на адресу орендного торгово-виробничого підприємства “Южанка” за домовленістю кортоплю в кількості 53075 кг, розфасовану в 2436 сітки на суму 23000,24 грн. Товар був прийнятий в момент вигрузки з представником бюро товарних експертиз. При прийомці виявлена нестача картоплі в кількості 247,5 кг і втрата якості на суму 2100,35 грн., що підтверджується актом експертизи № 1830 від 24.10.2001 р. В зв’язку з тим, що претензія була залишена без відповіді та задоволення, “Южанка” звернулася з позовом до арбітражного суду.

Підготуйте позовну заяву за умовами задачі. Якими нармативними актами сділ керуватися при вирішенні даної спарви? Чи підлягають задоволенню вимоги “Южанки”?

Завдання 14

У державного підриємства виникла необхідність створити допоміжні виробництва. Його диреткор і головний інженер вважали, що це можна зробити лише шляхом створення малих підприємств, закріпивши за ним частину майна державного підприємства на праві користування. Начальник юридичного відділу категорично заперечував проти цього, пропонуючи надати цим виробництвам статус відокремлених підрозділів підприємства з наданням їм права укладати від імені підприємства договори на реалізацію виробленої продукції і матеріально-технічного забезпечення цих виробництв.

Розв’яжіть цей спір на підставі чинного законодовста. Які права має державне підприємство щодо використання закріпленого за ним державного майна? Які питання мають погоджуватись державним підприємством з органом, до сфери управління якого воно входить?

Завдання 15

Голова правління відкритого акціонарного товариства, за рішенням членів правління, уклав з ТОВ “Агат” на вигідних для ВАТ умовах договір купівлі-продажу консервного цеху, який протягом останніх двох років не був завантажений роботою і був збитковим. Однак загальні збори акціонерів не ухвалили цього договру, оскільки на зборах були присутні власники всього 61% акцій, більшість з яких належала акціонеру, який сам бажав придбати цей завод (але за значно нижчу ціну ніж була отримана від ТОВ “Агат”), тому голосував проти такої угоди.

Який порядок укладання угод від імені АТ? Як загальні збори акціонерів можуть впливати на вирішення цього питання? Якими можуть бути у цьому випадку правові наслідки несхвалення загальними зборами акціонерів вже укладеної угоди?

Завдання 16

Між ЗАТ “Пірс” та державним замовником було укладено контракт на поставку продукцї для державних потреб. ЗАТ “Пірс” виконало умови контракту в частині виготовлення продукції і повідомило державного замовника про готовність поставки продукції. Державний замовник, не зазначаючи підстав, відмовився від закупівлі продукції. Зат “Пірс” реалізувало виготовлену продукцію і після цього заявило претензію державному замовнику про відшкодування завданих збитків, у тому числі і недотрианого очікуваного прибутку. У відповідь на претензію державний замовник відмовив у задоволенні претензійних вимог на тій підставі, що ЗАТ “Пірс” реалізувало продукцію на свій власний розсуд і обуєктивно мало можливість знайти такого споживача, який запропонував би ціну на продукцію не нижче тієї, що зафіксована в контракті. ЗАТ “Пірс” звернулася з позовом до господарського суду про стягнення збитків з державного замовника.

Яке рішення має постановити господарський суд? Які вимоги у наведеному випадку має заявити ЗАТ “Пірс”? Яка відповідальність державного замовника за відмову від закупівлі продукції для державних потреб, встановлена законодавством?

Завдання 17

У нормативно-правовому акті, виданому Міністерством аграрної політики України, було визначено, що він набуває чинності через вісім днів після видання.

Яким нормативно-правовим регулюється порядок набуття чинності нормативно-правовими актами міністерства та інших органів виконавчої влади? Чи відповідає зазначений нармативно-правовий акт законодавству України?

Завдання 18

Машинобудівний завод ухіляється від укладення контракту із замовниками держкомітету на поставку тракторних агрегатів. Мотивом такої відмови є те, що дирекція заводу не володіє інформацією про кількість і терміни поставки зазначеної продукції. Замовник визнав заперечення виконавця необгрунтованими та звернувся до господарського суду з позовом про спонукання останнього до укладення держконтракту на поставку тракторних агрегатів, та про притягнення до відповідальності згідно із Законом “Про поставки продукції для державних потреб”.

Дайте консультацію у запропонованій ситуації від імені адвоката. Як ви зможете захистити інтереси виконавця держзамовлення в частині уникнення відповідальності за ухилення від укладення державного контракту.

Завдання 19

У 1996 р. було створено і зареєстровано в установленому порядку мале підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю. У 1998 р. у підприємства виникла необхідність внести зміни в засновницькі документи, пов’язані із зміною юридичної адреси, ухваленням до складу засновників нових осіб, і вибуття частини старих засновників.

Були зібрані всі необхідні документи і представленні для реєстрації змін. Проте районна держадміністрація відмовила в прийомі документів. При цьому відмова мотивувалась наступним: необхідно збільшити статутний фонд 9775 грн., необхідно перейменувати мале підприємство в СП з іноземними інвестиціями, оскільки серед нових учасників є громадянин Італії; необхідна довідка паспортних органів, яка підтверджує легальність перебування іноземця на території України.

Чи можна вважати відмову районної адміністрації зареєструвати вище згадані зміни в засновницькі документи обґрунтованою, а мотивування відмови – таким що відповідає чинному законодавству?

Завдання 20

Промислові підприємства, страхова компанія і банк виступили ініціаторами створення ПГФ, уклавши між собою Генеральну угоду про сумісну діяльність з виробництва кінцевої продукції. Відповідно до цієї угоди обов’язки головного підприємства, яке повинно діяти від імені ПФГ, покладалися на банк. Ініціатори створення ПФГ звернулися до Міністерства економіки України і очікували на рішення. Дати правовий аналіз ситуації, що виникла. Які основні відмінності ПФГ від інших гостопорських об’днань?

Завдання 21

Акціонер закритого акціонерного товариства “Омега” продав належні йому акції своєму приятелеві. Засновники цього товариства звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу цих акцій на тій підставі, що установчим договором про заснування товариства, була передбачена заборона відчуження акцій товариства третім особам без згоди самого товариства та його акціонерів, які мали переважне право на придбання акцій товариства, що відчужуються.

Яке рішення має винести суд? Обґрунтуйте свою відповідь. У чому полягає різниця у правовому статусі (правах та обов’язках) акціонерів відкритого АТ і закритого АТ?

Завдання 22

За рішенням Спостережної Ради АТ був звільнений з роботи головний інженер – член правління, який працював в ньому за трудовим договором. Призначений на цю посаду тимчасово виконуючим обов'язки головного інженера начальник одного з цехів через брак досвіду не зміг забезпечити виконання покладених на нього обов’язків, в результаті чого було зірвано виконання договірних зобов’язань перед контрагентами АТ щодо розробки складного устаткування і відповідно сплачено штрафні санкції.

Завдання 23

Водопостачальна організація м. Сімферополь здійснювала поставку води за графіком. Згідно із визначеними Сімферопольською облрадою нормами відпуску води, розрахунок за надані послуги мав проводитися згідно зі скоригованими тарифами які було затверджено облдержадміністрацією. Всупереч цьому деяким особам і організаціям вода відпускалася постійно, а плата за воду стягувалася зі всіх споживачів однакова – за цілодобове споживання. Розв’язати задачу та дати відповідь на питання:

Порушення яких норм законодавства допустила водопостачальна організація? Яку відповідальність передбачено за такі порушення? До якого державного органу слід звертатися з метою їх припинення?

Завдання 24

Члени громадської організації, діяльність якої тимчасово була заборонена, звернулися до легалізуючого органу з клопотанням про поновлення діяльності організації в повному обсязі, тому що причини, які були підставою для заборони, усунуті.

Якими повинні бути дії легалізуючого органу?

Завдання 25

В місцевий суд Шевченківського району м. Києва надійшла скарга від одного з лідерів Української консервативної республіканської партії про те, що державна адміністрація Радянського району м. Києва не дала дозволу на проведення в районі станції метро “Берестейська” мітингу з нагоди дня пам’яті загиблих в Бабиному Яру.

Як буде вирішуватись це питання згідно з діючим законодавством?

Завдання 26

За фактом ДТП 22 вересня було порушено кримінальну справу. У процесі розслідування визнано, що водій скоїв не злочин, а адміністративне правопорушення. 20 листопада справу припинили, а матеріали переслали в ДАІ для вирішення питання про притягнення водія до адміністративної відповідальності. У ДАІ матеріали надійшли 2 грудня.

Чи можна накласти адміністративне стягнення на водія?

Завдання 27

Державний службовець 5-ї категорії придбав у поточному році автомобіль, але зареєстрував його на свою дружину. Через кілька років йому запропонували зайняти посаду першого заступника голови Вінницької обласної держадміністрації (2-га категорія посад службовців).

Відомості якого характеру щодо майнового стану він повинен подати?

Завдання 28

Громадянин К. був прийнятий на державну службу до одного з міністерств України. Через 5 місяців випадково з’ясувалося, що при прийнятті на службу він пред’явив диплом про вищу освіту не свій, а свого рідного брата. Сам К. також навчався у тому ж самому інституті, але його було відраховано з навчання з третього курсу.

Чи є підстави для звільнення К. з роботи?

Завдання 29

Кабінет Міністрів України своєю постановою визначив становище об’єднання “Більшовик” як монопольне по виготовленню продукції виробничо-технічного призначення.

Яким чином і хто вирішує питання законності в цьому випадку?

Завдання 30

Державною адміністрацією Канівського району Черкаської області підготовлені та подані на затвердження районної ради Правила торгівлі на колгоспному ринку, згідно до ст. 159 КпАП України.

Чи правомірні дії державної адміністрації? Яким нормативним документом визначається компетенція державної адміністрації щодо затвердження правил, за порушення яких передбачена адміністративна відповідальність за ст.ст. 152, 159, 182 КпАП України?

Завдання 31

Водій автомобіля “Запорожець” гр-н Василько не відреагував на дорожній знак “Ремонтні роботи. Об’їзд вправо”, поїхав прямо і через 800 метрів був зупинений автоінспектором. Останній доставив Василька в лікарню для проходження огляду на стан сп’яніння. Виявивши, що водій перебував за кермом у стані сп’яніння, інспектор ДАІ склав на Василька протокол про адміністративне правопорушення. Після розгляду справи про правопорушення водія було позбавлено права управління транспортним засобом.

Прокоментуйте ситуацію.

Завдання 32

Виконавчий комітет сільської ради звернувся в місцевий суд з поданням відносно громадської організації “Тур контакт”, яка функціонує на його території. В документі зазначалися факти систематичного грубого порушення організацією ст. 22 Закону “Про об’єднання громадян” і містилося прохання розглянути питання про її примусовий розпуск на підставі ст. 32 п. 2 цього закону.

Якою повинна бути реакція суду на подання виконавчого комітету?

Завдання 33

В Іванівську районну прокуратуру звернувся громадянин Сивоглаз зі скаргою на директора ліспромгоспу “Південний”, який оштрафував його за порушення правил полювання, а також забрав рушницю і позбавив права полювання на один рік.

Дайте правову оцінку даним діям.

Завдання 34

Іванівська селищна Рада прийняла рішення, в якому йшла мова про те, що “... на громадян, які пасуть худобу в місцях селища можуть накладатися штрафи у розмірі однієї мінімальної зарплати за кожну голову худоби”. Голова районної державної адміністрації відмінив це рішення як незаконне.

Чи має право селищна Рада приймати таке рішення, а голова держадміністрації відміняти це рішення?

Завдання 35

Голова Волинської обласної держадміністрації видав рішення про дострокове звільнення з посади голову Ковельської райдержадміністрації за порушення останнім рішень Кабінету Міністрів України.

Здійсніть юридичний аналіз ситуації.

Завдання 36

Державною адміністрацією Канівського району Черкаської області підготовлені та подані на затвердження районної ради Правила торгівлі на колгоспному ринку згідно до ст. 159 КпАп України. Чи правомірні дії державної адміністрації? Яким нормативним документом визначається компетенція державної адміністрації щодо затвердження правил, за порушення яких передбачена адміністративна відповідальність за ст.ст. 152, 159, 182 КпАП України?

Завдання 37

Водій автомобіля “Запорожець” гр-н Василько не відреагував на дорожній знак “Ремонтні роботи. Об’їзд вправо”, поїхав прямо і через 800 метрів був зупинений автоінспектором. Останній доставив Василька в лікарню для проходження огляду на стан сп’яніння. Виявивши, що водій перебував за кермом у стані сп’яніння, інспектор ДАІ склав на Василька протокол про адміністративне правопорушення. Після розгляду справи про правопорушення водія було позбавлено права управління транспортним засобом.

Прокоментуйте ситуацію.

Завдання 38

Між нареченим Сумської А. – Бобаничем О. та її батьком виникли непорозуміння. Наречений, побоюючись привселюдної суперечки, звернувся до працівників РАЦС з проханням не допускати батька нареченої до процедури реєстрації шлюбу.

Як оцінити дії нареченого? Чи буде задоволено його прохання?

Завдання 39

Р. Гречка назвала себе матір’ю дівчинки, народженої її неповнолітньою сестрою, і була записана як мати і свідоцтві про народження. Через п’ять років вона звернулася до відділу РАЦС щодо виправлення актового запису у свідоцтві про народження дівчинки, оскільки уклала шлюб, має своїх дітей і не бажає вважатися матір’ю дитини, якої не народжувала.

Чи має право РАЦС виправити актовий запис про народження за проханням Р. Гречки? Який порядок оспорювання даного акту цивільного стану?

Завдання 40

Вербицька звернулася з позовом про визнання недійсним свідоцтва про право успадкування майна, яке залишилося після смерті її єдинокровної сестри Талої А., посилаючись на все майно лише одного повнорідного брата Талої А. – Талого О. Сама позивачка виховувалась в іншій сім'ї і стосунки з Талою не підтримувала. Аналогічний позов подав і зведений брат Талої – Василенко Т.

Як вирішаться позови? Які види родинних та інших (яких саме?) зв’язків можна встановити? Який ступінь споріднення між зазначеними особами?

Завдання 41

Петрова за домовленістю з головою правління ЖБК “Жовтневий” прибирала сходи між поверхами житлового будинку. Оплата проводилась в кінці кожного місяця по витратних ордерах. Відробивши два роки, Петрова попросила надати їй відпустку і компенсацію за невикористану відпустку. Голова правління відмовив Петровій в наданні відпустки і виплаті компенсації за невикористану відпустку, посилаючись на те, що не було рішення правління ЖБК про прийняття її на роботу.

Чи виникло між Петровою та ЖБК “Жовтневий” трудове правовідношення? Вирішіть спір по суті.

Завдання 42

Грідньова працювала старшим бібліографом бібліотеки геолого-географічного і біологічного факультетів університету. У квітні 1997 року вона пішла у відпустку по вагітності і пологах. На її місце був прийнятий інший постійний працівник, а після повернення Грідньової з відпустки їй запропонували роботу старшого бібліографа фізичного факультету того ж університету. Грідньова звернулася до суду з позовом про поновлення її в колишній посаді. Заперечуючи позов, представник університету в суді вказав на те, що працівників можна перемішувати з одного місця на інше, якщо при цьому не змінюються умови договору. Грідньова наполягала на поновленні в колишній посаді, оскільки нова робота їй незнайома.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 43

До юрисконсульта фабрики звернувся начальник цеху з проханням роз’яснити, чи є правомірним наказ директора фабрики, відповідно до якого начальники цехів та інженерно-технічні працівники мають бути на роботі за півгодини до початку зміни і йти з роботи через півгодини після закінчення зміни. Свій наказ директор мотивував тим, що відповідно до посадових інструкцій інженерно-технічні працівники до початку зміни повинні перевірити обладнання, підготувати інструменти і наряд на виконання робіт, а це можна зробити тільки до початку зміни. Крім того, наказ поширюється на працівників з ненормованим робочим днем.

Якою має бути відповідь юрисконсульта?

Завдання 44

Водій Челухин, керуючи молоковозом у нетверезому стані, заїхав у кювет, унаслідок чого автомобіль перевернувся й 2,5 тонни молока витекли в канаву. Адміністрація молокозаводу пред'явила Челухину вимогу про повне відшкодування збитку в сумі 7000 грн.

Дайте розгорнуті відповіді на запитання:

В чому проявляється матеріальна відповідальність працівників? Які умови настання матеріальної відповідальності? У якому розмірі настає матеріальна відповідальність при заподіянні збитку працівником, що перебував у нетверезому стані? Як варто вирішити суперечку? Якою була б матеріальна відповідальність Челухина, якщо збиток був би заподіяний з необережності (висока швидкість на повороті), але у тверезому стані? Приведіть обґрунтування пропонованих Вами рішень.

Завдання 45

Директором ТзОВ “Крок”, яке знаходиться у місті Києві, було відмовлено у прийнятті на роботу Фроловій. Свою відмову директор обґрунтував тим, що у Фролової відсутня київська реєстрація.

Чи правомірно Фроловій було відмовлено в у прийнятті на роботу та укладені трудового договору?

Завдання 46

Слюсар Войтенко мав статус безробітного 1,5 року з виплатою допомоги по безробіттю. Прийшовши отримувати допомогу в черговий раз він отримав відмову у її виплаті на підставі невиконання ним обов’язку самостійну працевлаштуватись відповідно до рекомендації служби зайнятості. На думку Войтенко він не зобов’язаний самостійно сприяти своєму працевлаштуванню, – це обов’язок органів працевлаштування.

Яке рішення має прийняти комісія?

Завдання 47

Губін працював слюсарем і з ним стався нещасний випадок – металевою скалкою йому було пошкоджено око. Губін пред'явив у суді позов про стягнення з підприємства заподіяних йому збитків. Крім того, Губін вимагав відшкодування моральної шкоди (після операції, пов’язаної з травмою, у нього залишився шрам). Відповідач позову не визнав і пояснив, що позивач повинен був знати правила роботи і техніку безпеки під час роботи з металом, тобто надіти захисні окуляри чи повідомити про їхню відсутність начальника цеху, але він цього не зробив.

Чи підлягають задоволенню вимоги Губіна?

Завдання 48

На одному з агрегатів металургійного заводу був простій протягом трьох днів. У зв’язку з цим одного робітника 6-го розряду перевели на роботу, що тарифікується з 4-им розрядом, а трьох робітників 5-го розряду перевели на підсобні роботи. Робітники відмовилися від переведення, протягом всіх трьох днів просто з’являлися на роботу, але фактично не працювали. У зв’язку з відмовою від переведення на іншу роботу працівники були звільнені згідно п. 4 ст. 40 КЗпП України.

Чи правомірні переведення та звільнення працівників?

Завдання 49

Попов працював вагарем товарної станції, а заробітну плату йому нараховували з розрахунку окладу комірника. Попов звернувся до начальника товарної станції з проханням виплатити йому різницю в окладі, оскільки оклад вагаря більший від окладу комірника. Начальник станції роз’яснив Попову, що він, влаштувавшись на роботу, знав про умови оплати праці, зокрема про те, що буде виконувати обов’язки вагаря, а отримувати при цьому зарплату комірника.

Куди має звернутися Попов за вирішенням спору? Вирішіть спір.

Завдання 50

Робітниця джгутової фабрики звернулася до директора з проханням прийняти її 14-річного сина на роботу в липні-серпні 2000 року. Своє прохання вона мотивувала тим, що син влітку залишається без нагляду, а на складі готової продукції вільна посада пакувальника і завідуюча складом не заперечує проти прийому її сина на цю посаду. Директор фабрики відмовив, посилаючись на те, що згідно із законом на роботу можуть бути прийняті особи, що досягли 16-річного віку, окрім того технологічним процесом передбачено підйом і завантаження 10-ти кілограмових вантажів металевою стрічкою на пресі і він побоюється нещасного випадку.

Проаналізуйте відповідь директора з правової точки зору.

Завдання 51

18 березня 2003 року, в п’ятницю, за годину до закінчення роботи головний фахівець проектного інституту звернувся до друкарок машбюро з проханням терміново надрукувати пояснювальну записку до звіту за обсягом 14 друкованих сторінок. Друкарки попередили, що надрукувати за годину 14 сторінок вони не встигнуть, а затриматись після роботи вони не можуть, оскільки одна з них повинна забрати дитину з дитячого садка, а інша записалася на прийом до лікаря. Крім того обидві друкарки заявили, що в п’ятницю робочий день коротший на одну годину. Після закінчення робочого дня вони припинили роботу. 18 травня 2003 року був виданий наказ про покладення на друкарок стягнення догани за невиконання термінового завдання.

Чи обґрунтовані заперечення друкарок за умовами задачі? Чи правильно на них покладені стягнення?

Завдання 52

Федоренко – експедитор Білгород-Дністровського м’ясокомбінату, прийняв за накладною ковбасні вироби для перевезення їх в Одесу. Через тару і наднормативне зберігання виробів в магазині значна частина їх була зіпсована, що заподіяло м’ясокомбінату шкоду на суму 1600 грн. За позовом м’ясокомбінату місцевий суд постановив стягнути з Федоренка 23 грн., оскільки експедитор проявив недбалість – несвоєчасно виїхав з продуктом, який швидко псується до місця його реалізації.

Прокурор району приніс протест на рішення районного суду, вважаючи, що в цьому випадку Федоренко повинен бути притягнутий до повної матеріальної відповідальності. Чи обґрунтований протест прокурора?

Завдання 53

Звільнений з місць позбавлення волі П. був влаштований на роботу в рахунок броні. Через шість місяців подав заяву на звільнення за власним бажанням. Власник відмовив у звільнені, вказавши, що П. зобов’язаний відпрацювати три роки, оскільки влаштований на роботу в рахунок броні, і може бути звільнений тільки з дозволу інспекції по нагляду за виконанням виправних робіт.

Як вирішити спір?

Завдання 54

Наказом начальника Житомирського АТП № 130 було звільнено п’ять працівників за такими формулюваннями: звільнений у зв’язку з вступом до вузу; переходом на інвалідність; переходом на пенсію за віком; у зв'язку з призовом до Збройних Сил України; у зв’язку з втратою довіри.

Хто з цих працівників має право на вихідну допомогу і в якому розмірі?

Завдання 55

Водій Пупренко, в нетверезому стані скоїв аварію, в результаті чого вилилось дві тонни молока. Адміністрація заводу, де працював Цупренко, стягнула з його заробітної плати 700 гривень для покриття матеріальної шкоди в повному обсязі.

В якому розмірі і в якому порядку відшкодовується заподіяна шкода?

Завдання 56

Слюсар Войтенко півтора року май статус безробітного з виплатою допомоги по безробіттю. Коли він прийшов отримувати допомогу по безробіттю в черговий раз, йому було відмовлено в її виплаті з такої підстави, як невиконання ним обов’язку самостійно працевлаштуватись відповідно до рекомендації служби зайнятості. Войтенко обурився і заявив, що він не зобов’язаний самостійно сприяти своєму працевлаштуванню, це обов’язок органів за працевлаштування.

Чи справедлива аргументація Войтенка, і як ці питання вирішені в законі?

Завдання 57

Пропрацювавши два місяці друкаркою в МВС України, Котенко К. пішла у декретну відпустку. Через три місяці вона звернулася до адміністрації з проханням надати їй чергову оплачувану відпустку у повному обсязі і приєднати її до післяродової відпустки. У проханні їй було відмовлено.

Чи правомірна відмова? Зробіть посилання на закон.

Завдання 58

Після домовленості про прийняття Фещенка на посаду інженера, уповноважений власником орган підприємства зажадав від нього: 1) трудову книжку; 2) паспорт; 3) диплом про освіту; 4) характеристику з попереднього місця роботи; 5) довідку про забезпеченість житловою площею. Фещенком були подані всі ці документи, крім характеристики, яку він зобов’язався подати протягом тижня. Уповноважений власником орган допустив Фещенка до роботи, але попередив, що, коли він протягом тижня не подасть характеристику, угода про укладення трудового договору буде розірвана. Такої характеристики Фещенко не подав, бо керівник з попереднього місця роботи відмовився її видати.

Які документи може вимагати власник або уповноважений ним орган при прийнятті, на роботу? Які правові наслідки наступають при неподанні Фещенком характеристики?

Завдання 59

Державний службовець Сидоров звернувся до свого керівника із заявою про надання відпустки без збереження заробітної плати у зв’язку з народженням дитини. Керівник відмовив в наданні відпустки, оскільки праця державного службовця регулюється спеціальним законодавством, що не передбачає надання відпустки без збереження заробітної плати.

Чи правомірна відмова у наданні відпустки? Що слід розуміти під загальним і спеціальним законодавством про працю?

Завдання 60

Наказом по заводу “Нептун” через відсутність грошових засобів згідно п. 1 ст. 40 КЗпП у зв’язку із скороченням штатів були звільнені 10 робітників. Звільнені робітники звернулися до суду із позовом про відновлення на роботі, вважаючи, що законних підстав для скорочення штатів не було. Суд у задоволенні позовних вимог відмовив, оскільки встановив, що у відповідача дійсно не було грошових засобів для виплати заробітної плати всім працівникам заводу.

Чи можна вважати судове рішення обґрунтованим і законним?

Завдання 61

Шилов подав заяву про надання невикористаних на протязі трьох років роботи відпусток і подальше звільнення. Директор відмовив у задоволенні вимоги про надання невикористаних відпусток, запропонував замінити його грошовою компенсацією. Свою відмову він мотивував тим, що підприємству складно протягом такого довгого часу забезпечити заміну Шилову.

Чи правомірна відмова директора? Який порядок надання відпусток?

Завдання 62

Директор приватного підприємства видав наказ, яким заборонив приймати на роботу родичів осіб, які працюють на його підприємстві. На підставі цього наказу було відмовлено Дядюрі в прийнятті на роботу шофером, оскільки його брат є працівником даного підприємства – заступник директора по економіці.

Чи є законним такий наказ директора? Як може Дядюра оскаржити дії директора?

Завдання 63

Бухгалтер фабрики Степанова звернулася до адміністрації з проханням перевести її на роботу з неповним робочим днем. Адміністрація їй відмовила.

Який порядок встановлення неповного робочого дня? Які роз’яснення слід дати Степановій?

Завдання 64

Власник концерну “Хімпром” Сумської області своїм наказом зобов’язав вісім працівників працювати надурочно 20 годин щомісячно. Два працівники відмовилися залишитися після роботи. Вони заявили, що наказ суперечить чинному законодавству.

Посилаючись на закон, визначте, чи правомірний наказ?

Завдання 65

Товарознавець Коробко у зв'язку з вагітністю була переведена на легшу роботу. На новій роботі її заробітна плата знизилася на десять відсотків від попередньої. Коробко звернулася до юриста з питанням, чи законно власником знижена її заробітна плата?

Посилаючись на закон, дайте відповідь Коробко.

Завдання 66

За захаращеність складського приміщення завідуючий складом хлібозаводу Пінчук і директор заводу Ковалюк були оштрафовані державною санітарною інспекцією. Директор заводу виніс Пінчуку догану. Пінчук звернувся до КТС зі скаргою, де зазначив, що дисциплінарне стягнення незаконне, оскільки він за захаращеність складу був вже оштрафований.

Яке рішення необхідно прийняти КТС?

Завдання 67

Колективним договором на заводі “Харчпроммаш” встановлений 36-годиниий робочий тиждень. На заводі “Хімволокно” працівникам фарбувального цеху, де шкідливі умови праці, встановлено 36-годинний робочий тиждень. На заводі “Електрон” за угодою між директором і групою працівників, останнім установлено 36-годинний робочий тиждень.

Які види робочого часу встановлені на цих підприємствах?

Завдання 68

Ільнченко С. К. член кооперативу “Руслан” два дні не з’являвся на роботу без поважних причин. Правління кооперативу прийняло рішення звільнити Ільнченко С. К. за ст. 147 КЗпП України. Оператор Куляба П. М. того ж кооперативу, перебуваючи у відрядженні, прогуляв 3 дні і був звільнений без поважних причин через три місяці після того, як повернувся зі відрядження. І Ільнченко С. К., і Куляба П. М. звернулися до суду про поновлення на роботі. Суд у позовах відмовив.

Чи правомірне рішення суду?

Завдання 69

Сімнадцятирічний Пронін Т. В. і шістнадцятирічний Будко Ф. М. працювали вантажниками на овочевій базі по 8 год. щоденно. Вони звернулися до КТС зі скаргою на адміністрацію і просили КТС стягнути на їх користь відповідні суми.

Яке рішення необхідно прийняти КТС?

Завдання 70

Лавріненко працювала продавцем у приватному підприємстві “Валентина”. Проробивши рік, вона попросила надати їй відпустку тривалістю один місяць, оскільки протягом року вона неодноразово працювала у вихідні дні. Директор підприємства у наданні відпустки відмовив, посилаючись на те, що відпустка надається на державних підприємствах і якщо Лавріненко таке положення не влаштовує, він звільнить її з роботи. Куди можна оскаржити рішення директора підприємства? Чи має право Лавріненко на отримання відпустки і якої тривалості?

Завдання 71

Кирєєва працювала черговою покоївкою готелю “Море”. Під час її чергування з номера, який займав Вєтров, були викрадені шкіряна куртка і хутряна шапка. За позовом Вєтрова суд стягнув з готелю 600 грн. – вартість викрадених речей. Дирекція готелю, відшкодувавши Вєтрову збиток, звернулася до Кирєєвої з регресним позовом про стягнення 600 грн., посилаючись на те, що з нею був укладений договір про повну матеріальну відповідальність. Кирєєва визнала позов частково, вказавши, що повинна нести матеріальну відповідальність у розмірі не вище середнього місячного заробітку, який становить 80 грн. в місяць.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 72

Завідуючий транспортним відділом фабрики Смирнов запросив на тимчасову роботу двох теслярів для ремонту гаража. Коли теслярі закінчили роботи, бухгалтерія фабрики відмовилася провадити з ними розрахунок, оскільки завідуючий транспортним відділом не користується правом прийняття і звільнення працівників. Теслярі пред’явили позов до Смирнова.

Чи є Смирнов належним відповідачем? Вирішіть спір по суті.

Завдання 73

У районному центрі зайнятості звільненому через невідповідність займаній посаді внаслідок стану здоров’я (п. 2 ст. 40 КЗпП України) хірургу Ленову (58,5 років) запропонували достроково перейти на пенсію за віком, оскільки в нього 35 років загального трудового стажу. Він від цієї пропозиції відмовився і попросив зареєструвати його як безробітного та виплачувати йому допомогу по безробіттю.

Чи правомірна позиція центру зайнятості та відмова від неї Леонова? Протягом якого строку він може отримувати допомогу по безробіттю і в якому розмірі? Чи може він, отримуючи допомогу, працювати на громадських роботах?

Завдання 74

Бригада будівельників у складі 10 осіб працювала на будівництві цеху на одному із заводів міста. Маляр-штукатур Петренко вирішила відсвяткувати свій день народження та запросила бригаду вантажників. Після закінчення “свята” хтось із присутніх забув закрити водопровідний кран, внаслідок чого цех виявився залитим водою, будівельні матеріали були зіпсовані. Заводу була завдана шкода на суму понад 5 тис. грн.

Визначте вид юридичної відповідальності. Хто має відшкодувати шкоду, заподіяну підприємству, та в якому розмірі?

Завдання 75

Токар Панасюк допустив грубе порушення технологічної дисципліни, за що йому було знижено кваліфікаційний розряд (з 5 на 4). Одночасно йому не оплатили роботу за продукцію, що виявилася внаслідок цього браком, а також притягли до матеріальної відповідальності за заподіяну шкоду. Панасюк звернувся до суду з позовною заявою, в якій вимагав відновити йому колишні умови праці, оскільки стягнення у вигляді переведення на нижчеоплачувану роботу вже не існує. Крім того, за один проступок може бути накладене тільки одне стягнення, а у нього виходить цілих три: зниження розряду, неоплата виконаної роботи (продукція виявилася браком) і стягнення за це матеріальної шкоди.

Дайте правову оцінку конфлікту. Вирішіть спір.

Завдання 76

Слюсар-сантехнік Дмитрук перебуваючи на робочому місці в стані алкогольного сп’яніння, пошкодив конвеєрну лінію. Внаслідок таких дій підприємству було завдано значної матеріальної шкоди. Адміністрація підприємства звернулася до суду з позовом до Дмитрука про відшкодування шкоди. Визначаючи розмір шкоди було враховано вартість пошкодженого конвеєра, вартість продукції, яка була зіпсована у зв’язку з пошкодженням конвеєра, а також неотриманні прибутки, які були заплановані від реалізації цієї продукції.

Чи правомірно було визначено розмір шкоди?

Завдання 77

Робітники підприємства за пропозицією власника взяли на себе зобов’язання у зимовий період за окрему винагороду скидати сніг з даху підприємства. Договір про виконання цієї роботи був укладений в письмовій формі і названий “трудова угода” (трудовое соглашение). Визначте правову природу даного договору. Назвіть критерії розмежування трудових правовідносин від цивільно-правових відносин, трудового договору від цивільно-правового договору.

Завдання 78

Стаття 27 КЗпП України передбачає можливість за угодою сторін встановлювати випробовування при прийнятті на роботу робітників на строк до одного місяця, а службовців – до трьох місяців. В окремих випадках випробовування службовців може проводитися до шести місяців.

Чи свідчить таке збільшення строку випробовування про дискримінацію щодо службовців у порівнянні з робітниками? Аргументуйте свою точку зору.

Завдання 79

Громадянин Крилов звернувся до юридичної консультації з наступним запитанням. У магазині він придбав кольоровий телевізор, але через три місяці після покупки телевізор згорів. При цьому громадянину були заподіяні збитки в розмірі 6500 грн. (згоріли меблі та речі, які знаходилися в кімнаті). Громадянин Крилов звернувся до заводу-виготівника з вимогою про компенсацію нанесених збитків. Однак завод цих вимог не визнав, бо з Криловим у договірних відносинах не перебуває та збитки компенсувати не має наміру.

Як потрібно вирішити цей спір? Які особливості виникнення цивільних прав та обов’язків у даному випадку?

Завдання 80

Тринадцятирічний Володимир за участь у телевізійних передачах отримав винагороду в сумі 40 грн. За ці гроші він купив маркер (12 грн.) і електронний калькулятор (26 грн.). Батьки В. вирішили, що він нерозумно витратив гроші, бо в сім’ї вже є клька маркерів і калькулятор. Вони повернули покупку до крамниці, вимагаючи від директора повернення грошей. Директор відмовився задовольнити їх вимогу, пояснюючи, що хлопчик зробив покупку за власні гроші, якими неповнолітні мають право розпоряджатися самостійно.

Завдання 81

Сенченко звернувся до міського управління споживчого ринку зі скаргою на кафе “Хвиля”, яке розташовано поблизу будинку, де він мешкає, зокрема, що музика, яка лунає з кафе до другої години ночі, заважає йому відпочивати. Управління споживчого ринку попередило власника кафе “Хвиля”. Власник кафе вважає свої права порушеними, оскільки як власник може на власний розсуд використовувати свою власність.

Завдання 82

Вирішити задачу з використанням чинного законодавства, судової практики, даючи відповіді на поставлені запитання: Страхова організація пред’явила позов Костіну про стягнення 10000 грн. на відшкодування платежів, проведених Гур’єву. Як вказала в позовній заяві страхова організація регресна вимога базується на тому, що з вини Костіна у квартиру Гур’єва протекла гаряча вода, яка зіпсувала два килими. Страхова організація виплатила Гур’єву страхове відшкодування у сумі 10000 грн. і вимагає компенсації цієї суми Костіним. Під час розгляду позову виявилось, що в акті про загибель застрахованого майна, наданим страховою організацією, вказувалося, що з вини Костіна у ванній кімнаті був залишений відкритим водопровідний кран і це призвело до протікання гарячої води у квартиру Гур’єва. Під час розгляду справи виникло питання про зміст і правильність складання страхового акту, так як виявилося, що Гур’єв в момент його оформлення перебував на стаціонарному лікуванні у лікарні. Члени його сім’ї – дружина і брат, котрі проживали разом з ним, до складання акту залучені не були. Акт був складений через п’ять днів після заяви страхувальника заступником начальника страхової організації в присутності страхового агента і потерпілого. В акті відсутні свідчення про те, що він складений у присутності родини Гур’єва або ж за її участі. Крім того, як видно з заяви Гур’єва про настання страхового випадку, Костін у момент події перебував у своїй квартирі і повідомив про раптовий вихід з ладу батареї центрального опалення. Заява Костіна про ремонт батареї центрального опалення підтверджується випискою з книги записів звернень мешканців будинку у – диспетчерську за ремонтом будинкового обладнання.

Який договір страхування був укладений Гур’євим? Чи настав страховий випадок? Чи належним чином було складено акт про загибель майна? Чи можливо задовольнити даний регресний позов?

Завдання 83

Подружжя Петренків у 1985 році усиновили 10-річного хлопчика з дитячого будинку, але не змогли справитися з ним. Хлопець вживав алкоголь, кривдив їх та наносив побої. З огляду на те, що така поведінка усиновленого загрожувала здоров’ю і навіть життю Петренків, воно звернулося у 2005 році з заявою про скасування усиновлення. Але у задоволені позовних вимог подружжю Петренків було відмовлено, оскільки усиновлений на день звернення до суду досяг 18 років.

Чи може протиправна поведінка усиновленого розглядатися як підстава для скасування усиновлення? Чи впливає на можливість скасування усиновлення за ініціативою Петренків та обставин, що усиновлений на день звернення до суду досяг 18 років? Розв’яжіть задачу.

Завдання 84

Після смерті громадянина Поліхи до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини надійшли заяви про прийняття спадщини від дружини померлого, його повнолітнього сина, батька та матері. Через деякий час заяву про прийняття спадщини також подала громадянка Павучок від імені її малолітнього сина, який народився через два місяці після смерті Поліхи. Вона додала до заяви копію складеної за час життя Поліхи в органі РАЦСу заяви про визнання ним батьківства щодо зачатої дитини. Сім’я Поліхи оспорила заяву громадянки Павучок, вважаючи, що вона не має ніяких прав на спадщину.

Хто правий в даному спорі? Які особи можуть бути спадкоємцями? Чи зміниться рішення, якщо Поліха за час життя склав заповіт, однак не назвав дитину Павучок серед спадкоємців?

Завдання 85

Пожежник В. проходячи ввечері біля сусіднього будинку побачив полум’я у сусідньому вікні і почув крики сусіднього хлопчика. В. розбив вікно, проник у кімнату і виніс хлопчика, поранивши при цьому собі ногу пошкодивши костюм. На врятованому горіла одежа і він отримав опіки рук. Врятований та рятувальник попали в лікарню, де пройшли довготривале лікування.

Чи підлягає відшкодуванню шкода, завдана пожежнику В. та врятованому? Хто зобов’язаний відшкодувати цю шкоду?

Завдання 87

Внаслідок збиткової господарської діяльності повне товариство “Іво”, яке займалося виробництвом продуктів швидкого приготування і напівфабрикатів, було оголошене банкрутом. Внаслідок недостачі майна повного товариства, господарський суд звернув стягнення на особисте майно засновників. Чи правомірне рішення суду?

Завдання 88

Вирішити задачу з використанням чинного законодавства, судової практики, даючи відповіді на поставлені запитання: Командитне товариство “Смислов і компанія” (далі товариство) протягом двох років здійснювало роботи по ремонту та обслуговуванню комп’ютерної техніки. За спільною згодою повних учасників було прийнято рішення про зміну основних напрямків діяльності товариства і здійснення в подальшому торговельної діяльності. Проте відповідні зміни не були внесені до засновницького договору товариства, і через деякий час податкова інспекція виявила розбіжності між діяльністю товариства і видами діяльності, що були зафіксовані в договорі, та прийняла рішення про стягнення прибутків товариства від торговельної діяльності до державного бюджету, як незаконних. Смислов, якому відповідно до засновницького договору було доручено ведення справ товариства, пояснив, що засновницький договір містить фразу: “Товариство має право займатися всіма видами діяльності, які не заборонені законом”, – тому вони не вважали за необхідне вносити зміни у договір. Один із вкладників товариства, Мухін, довідавшись про це, зажадав скликання зборів усіх повних товаришів і почав заперечувати проти зміни напрямку діяльності товариства, посилаючись на те, що це вже призвело до зменшення прибутку товариства. Інший вкладник, Петров, розповів, що один з повних товаришів Мамутов став учасником повного товариства “Мамутов і компанія”. У відповідь на це Мамутов нагадав Петрову, що той взагалі не може вказувати йому, як себе поводити, бо не зробив ще в повному обсязі вклад до складеного капіталу товариства.

Дайте відповідь на ці запитання. Чому командитне товариство ще називають товариством на довірі?

Завдання 90

Н. Короленко було знижено шлюбний вік, і вона взяла у шлюб у віці 16 років. Через рік вона розлучилась через грубе ставлення до неї чоловіка і вирішила з річною дитиною змінити місце проживання. Гр-ка Короленко продала подаровану їй дідусем на весілля дачу для того, щоб на новому місці купити квартиру. Дізнавшись про це, дід подав до суду позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним, мотивуючи тим, що його онука є неповнолітньою і не може укладати самостійно угоди з нерухомості. Водночас він просив призначити його опікуном своєї онуки, а її зобов’язати за місцем проживання опікуна.

Завдання 91

Пенсіонерка Боброва уклала з Іванчуком договір купівлі-продажу житлового будинку з умовою довічного утримання продавця. За цим договором Боброва передала Іванчуку у власність житловий будинок, що їй належав, а Іванчук зобов'язався надавати Бобровій до кінця її життя матеріальну допомогу в натурі – ізольовану кімнату для проживання, їжу, догляд і необхідну допомогу. Однак через рік Іванчук тяжко захворів і довгий час знаходився на лікуванні в лікарні. Після повернення з лікарні він отримав інвалідність ІІ групи. У зв'язку з тим, що Іванчук практично майже припинив надавати Бобровій матеріальну допомогу, вона звернулася до суду з позовом про розірвання договору і про повернення їй житлового будинку.

На яких підставах може бути розірваний договір купівлі-продажу житлового будинку з умовою довічного утримання продавця? Чи підлягає задоволенню позов Бобрової?

Завдання 92

Громадянка Н. уклала договір зі Смілянським територіальним відділенням національної акціонерної страхової компанії “Оранта” (надалі іменується як “страховик”) про страхування належної гр-ці Н. корови на випадок викрадення чи випадкової загибелі. Страхова сума складала 1500 грн. Після укладення договору застрахована корова загинула через те, що куплений у роздрібному магазині корм виявився неякісним. Гр-ка П. в передбаченому договором порядку звернулась до страховика з вимогою про виплату страхової суми. Страховик запропонував гр-ці Н. страхове відшкодування в розмірі 1000 гри. Відмова у решті страхової суми була мотивована тим, що за даними Смілянського районного ринку, за продажу м’яса корови, в момент загибелі тварини, можна було отримати віл 500 до 600 гри. прибутку. Тим часом гр-ка Н. надала довідку місцевого ветеринара проте, що м’ясо загиблої тварини було повністю утилізоване.

Чи правомірна відмова страхувальника у виплаті страхової суми в повному розмірі?

Завдання 93

За договором змішаного страхування життя страхувальник, гр-н К., призначив на випадок своєї смерті одержувачем страхової суми свого старшого сипа. Незадовго до закінчення дії договору гр-н К. помер від тілесної травми, отриманої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Перед смертю гр-н К. звернувся до страховика із заявою про виплату страхової суми не своєму синові (як це передбачалось при укладенні договору), а гр-ці З., з якою гр-н К. на час скоєння ДТП проживав однією сім’єю і яка докладала всіх зусиль аби врятувати К., тим часом як син ні разу не поцікавився станом здоров’я К.). Підпис гр. К був на зазначеній заяві був посвідчений головним лікарем лікарні, де після настання ДТП і до смерті перебував К.

Дати правову характеристику договору укладеного в даному випадку. Чи має бути враховано страховиком заява гр-на К.? Яке регулятивне співвідношення норм Закону “Про страхування” і відповідних норм Цивільного кодексу України?

Завдання 94

Громадянин Семенюк купив у громадянина Шаповалова будинок. Через місяць після належного оформлення договору купівлі-продажу покупець звернувся з позовом про його розірвання або зменшення покупної ціни під приводом того, що попередній власник навмисне приховав недоліки будинку, якій потребує капітального ремонту. У двох кімнатах необхідно замінити підлогу, віконні рами, провести малярні роботи, в деяких місцях замінити стропила. Продавець проти позову заперечував, посилаючись на те, що до укладення договору громадянин Семенюк протягом 4 місяців мешкав у будинку як наймач та мав змогу з’ясувати його стан.

Чи обґрунтована вимога Семенюка? Як вирішити спір?

Завдання 95

Побігайло звернулась до психіатричної лікарні, де перебував на лікуванні від алкоголізму її чоловік, з клопотанням порушити перед компетентними органами питання про обмеження його в дієздатності. Головний лікар порадив Побігайло звернутися з цього приводу до прокурора, а для захисту її інтересів – до комітету профспілки за місцем роботи, а інтересів дітей – до органів опіки та піклування. Вислухавши таке пояснення, повнолітній син Побігайло подав від свого імені до суду заяву про обмеження в дієздатності батька.

Чи мав на це право син? Чи правильне роз’яснення головного лікаря?

Завдання 96

Перебуваючи в зареєстрованому шлюбі з Перепелицею, Байрачна звернулась з позовом про стягнення з нього на період вагітності і родів щомісячно по 400 грн., оскільки Перепилиця не надає їй ніякої матеріальної допомоги. Позов Байрачної був задоволений. Місячний заробіток відповідача 2000 грн.

З кого і в якому розмірі мусить бути стягнутий судовий збір та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи? Який це вид збору? Яка різниця між судовим збором та витратами, пов’язаними з розглядом справи?

Завдання 97

У порядку підготовки справи до судового розгляду районний суд м. Києва постановив ухвалу, за якою доручив суду Приморського району м. Одеси допитати свідка Курилова по зазначених в ухвалі обставинах та витребувати від нього документи, які підтверджували ці обставини.

Чи не суперечить такі дії суду принципу безпосередності?

Завдання 98

Повне товариство уклало договір з місцевою адміністрацією на оренду гаража. За договором товариство зобов’язалося реконструювати гараж. Частина гаража повніша була використовуватися для стоянки легкової автомашини, а іншу товариство зобов’язалося переобладнати в житлове приміщення й оселити там шофера. Усі роботи повинні були закінчитися через шість місяців. Уклавши договір, товариство наслало в гаражі на цементне покриття дерев’яну підлогу, вселило в гараж шофера і ніяких інших робіт не робило. У встановлений термін орендна плата не була внесена. Місцева адміністрація подала позов проти товариства про стягнення орендної плати і про примушення його до виконання всіх робіт за договором.

Завдання 99

Карпик С. орендував на весняно-літній період автомобіль CORVЕT 330 у прокатного товариства “МОРИМОТО”. На шосе машина Карпика С. зіткнулась із зустрічною автомашиною, внаслідок чого у машині було пом’яте крило та розбита фара. В акті про дорожньо-транспортну пригоду зазначалося, що окрім фари та крила в машині було пошкоджено двигун. Карпик С. погодився відшкодувати вартість ремонту фари та крила, але відмовився від відшкодування вартості, ремонту двигуна у зв’язку з тим, що двигун був пошкоджений на момент передачі машини у прокат, і про це він зазначив в акті огляду місця ДТП, який склали працівники ДАІ. На питання чому він взяв в прокат пошкоджений автомобіль він пояснив, що про несправність двигуна він усно вказав працівникові товариства та вимагав заміни автомобіля але. у зв’язку з відсутністю іншої машини, погодився взяти машину з поломкою.

Яку відповідальність несе наймодавець за майно, що передасться наймачеві? Чи обґрунтовані доводи Карпика С.? Як змінилась ситуація якщо б про пошкодження двигуна було зазначено в договорі прокату? Як впливає на розмір відповідальності якщо двигун після ДТП не підлягає ремонту?

Завдання 100

Позняков О. дав своєму сусідові у позичку на час весілля сина набір старовинних срібних столових приборів у кількості: 20 ложок та 20 виделок. Після весілля виявилося, що усі виделки були вкрадені кимось з гостей. Позняков О. вимагає сплати вартості 20 виделок та штрафу в двократному розмірі їх вартості.

Чи будуть задоволені вимоги Лознякова О.?

Завдання 101

Телєгін здав квиток у касу аеропорту, оскільки літак, на якому він повинен був летіти з Новосибірська в Москву затримався на шість годин і він уже не встигав зробити пересадження на рейс Москва – Анталія в Шереметьєво-1, у якому було заброньовано для нього місце. При цьому він зажадав відшкодувати не тільки вартість квитка, але заплатити й штраф, передбачений у транспортному уставі, а також вартість туристичної путівки в Анталію, купленої в турагентстві “Пегас”, і відшкодувати моральні збитки. Аерофлот відмовився платити, мотивуючи це тим, що затримка вильоту відбулася через страйк заправників палива, а не з вини адміністрації аеропорту.

Чи підлягає задоволенню вимога пасажира Телєгіна? Чи зміниться рішення завдання, якби затримка відбулася через відсутність палива або технічної несправності літака?

Завдання 102

10 народних депутатів Верховної Ради України звернулись із пропозицією внести до порядку денного сесії депутатський запит до Президента України і з вимогою надання офіційної відповіді на нього у 10-денний строк. Головуючий на пленарному засіданні Верховної Ради України відмовив, мотивуючи це тим, що депутатський запит до Президента повинен бути попередньо схва-ле-ний на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій. Після чого народні депутати України направили свій запит до Секретаріату Президента України.

Чи відповідають дії народних депутатів України і головуючого на засіданні вимогам законодавства? Який порядок направлення і розгляду запиту до Прези-дента України? Як має діяти у цій ситуації Секретаріат Президента України?

Завдання 103

Під час перебування Президента України з офіційним візитом за кордоном глава Секретаріату Президента України, здійснюючи моніторинг актів Кабінету Міністрів України, встановив, що постанова Кабінету Міністрів, на його погляд, прийнята з перевищенням повноважень уряду. У зв’язку з цим він видав розпорядження про зупинення дії постанови Кабінету Міністрів України до розгляду цього питання Президентом України.

Чи відповідають дії глави Секретаріату Президента України вимогам законодавства? З яких питань глава Секретаріату Президента України може видавати розпорядження?

Завдання 104

Прем'єр-міністр України скликав засідання уряду і доручив міністру Кабінету Міністрів України протягом 24 годин організувати його проведення, повідомити членів Кабінету Міністрів України та надати їм відповідні матеріали. У ході підготовки урядового засідання міністр Кабінету Міністрів України сформував проект порядку денного; визначив коло осіб, запрошених на засідання, до якого ввійшли: керівники деяких державних комітетів та служб. Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови профільних комітетів Верховної Ради України, голови обласних. Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, керівники фахових управлінь Секретаріату Кабінету Міністрів України; а також надав дозвіл щодо присутності на урядовому засіданні представників офіційних засобів масової інформації.

Чи правомірні дії міністра Кабінету Міністрів України? Який порядок підготовки і проведення засідань Кабінету Міністрів України?

Завдання 105

Вуличний комітет звернувся до секретаря міської ради з вимогою провести слухання з питань екологічних проблем міста. Секретар міської ради відмовив вуличному комітету, пояснивши, що слухання проводяться за вимогою не менш як 300 членів територіальної громади і пропозицію про проведення слухання слід попередньо узгодити з виконавчим комітетом міської ради.

Прокоментуйте дії вуличного комітету і секретаря міської ради. Як відбувається організація слухань у місцевій раді (наведіть приклади, керуючись статутом територіальної громади та регламентом місцевої ради).

Завдання 106

Полтавською міською державною адміністрацією було прийнято рішення про будівництво швидкісної магістралі “Полтава-Київ”. Коли будівництво розпочалося, громадська екологічна організація “Еко-Полтава” прийняла рішення про проведення громадської екологічної експертизи та проведення громадськості витребувати проект будівництва автомагістралі “Полтава-Київ”, проект відведення земельної ділянки, було залучено експертів, визначено строки проведення екологічної експертизи. Як виявилось у процесі роботи, проектна документація на швидкісну автомагістраль розроблена не була, а тому відсутні оцінки впливу на навколишнє середовище даного об’єкта та висновок державної екологічної експертизи.

Визначити коло суспільних правовідносин. Які дії надалі можуть бути здійснені громадянами і державними органами, до відання яких відноситься вирішення цього питання? Дати правовий аналіз дій суб’єктів даних правовідносин. Вирішити справу.

Завдання 107

ТОВ “Краков” є юридичною особою, співзасновниками якої є два громадянина Польщі. Метою створення ТОВ є будівництво швейної фабрики на території України. В даний час ТОВ орендує земельну ділянку, на якій ведеться будівництво. Після закінчення будівництва і набуття права власності на майно керівництво ТОВ має намір викупити земельну ділянку у власність.

Чи може набути у власність земельну ділянку юридична особа України, заснована з участю іноземних громадян або іноземними юридичними особами? Якщо можна, то який порядок і підстави набуття у власність земельної ділянки такої юридичної особи? Чи мають іноземні громадяни право власності на землю в Україні?

Завдання 108

Водій автомобіля ГАЗ-53 “Молоковоз” здавши молоко і повертаючись до господарства на дуже слизькій дорозі (покрита льодом) не справившись з управлінням автомобіля і наїхав на електроопору, при цьому дуже пошкодив автомобіль. Правління господарства визнало водія повністю винуватим у аварії і винесло рішення провести ремонт автомобіля за рахунок водія. Водій звертаючи увагу на вище зазначені обставини не погодився з рішенням правління і звернувся до комісії по трудових спорах.

Як вирішити справу? Якщо водій не погодився з рішенням КТС, де можна оскаржити рішення комісії?

Завдання 109

Вироком суду Щербину було засуджено за ч. 1 ст. 115 та п. 2, 13 ч. 2 ст. 115 КК України. Його було визнано винним у тому, що ввечері 15 грудня 2005 р. під час сварки зі своєю дружиною завдав їй з метою вбивства два удари молотком по голові та дев’ять ударів кухонним ножем у різні частини тіла. Внаслідок одержаних поранень потерпіла померла на місці події. А вранці 17 грудня 2005 р. Щербина почав сварку зі своєю донькою і, достовірно знаючи, що вона вагітна, схопив її за шию та задушив. У касаційній скарзі засуджений Щербина, не оспорюючи своєї вини у вбивстві дружини та доньки, просив перекваліфікувати його дії зі ст. 115 на ст. 116 КК України, посилаючись на те, що злочини він вчинив у стані сильного душевного хвилювання, яке виникло внаслідок аморальної поведінки потерпілих та їх сварок з ним.

Як має бути вирішена справа?

Завдання 110

Пізно ввечері Сабадаш зустрів на залізничній станції Кринкіну, яка була у стані алкогольного сп’яніння. Він запропонував їй вступити в статевий зв’язок і отримав відмову. Тоді Сабадаш накинувся на Кринкіну, зґвалтував її і в непритомному стані залишив біля залізничної колії. Кринкіна, опритомнівши, намагалася знайти дорогу додому, потрапила під потяг і була смертельно травмована. Слідчим прокуратури проти Сабадаша було порушено кримінальну справу за п. 10 ч. 2 ст. 115 КК України.

Чи правильне рішення слідчого.

Завдання 111

Пастусєв та Ліньов йшли вулицею повз оптово-роздрібний товарний склад. Несподівано вони побачили, що через огорожу невідомими було перекинуто два тюки. Пастусєв та Ліньов забрали ці тюки, але неподалік від складу їх було затримано, а тюки вилучено. В тюках були обрізки тканини, загальною вартістю 510 грн. Пастусєв та Ліньов були засуджені за ч. 2 ст. 185 КК України за крадіжку, вчинену за попередньою змовою групою осіб. Адвокат у касаційній скарзі стверджував, що у діях засуджених ознаки викрадення відсутні, оскільки вони знайшли мішки біля огорожі товарного складу.

Чи правильне рішення суду?

Завдання 112

Загальні збори акціонерів ЗАТ “Троя” виршили внести ряд змін до його статуту і, зокрема, записати в статуті, що право голосу мають тільки акціонери які працюють в АТ, непрацюючі акціонери – пенсіонери мають право приймати участь в голосуванні за квотою – “10 акцій квотою”, а працездатні акціонери, що не працюють а АТ мають право лише дорадчого голосу. Районна державна адміністрація відмовилась реєструвати такі зміни до статуту. Голова правління АТ звернувся до суду з позовом неправомірність дій РДА. Вирішіть цю справу.

Завдання 113

Голова фермерського господарства вирішив організувати ферму по відгодівлі норок та теплиці для вирощування квітів. У зв’язку з цим було укладено угоду із швейною фабрикою по продажу їй 9000 шкірок норки, а для реалізації квітів – угода з квітковою крамницею у місті на постачання їй квітів шести видів. Угодою було передбачено, що у разі невиконання фермерським господарством своїх зобов’язань у зазначені терміни нараховуватиметься пеня 0,5%, після 10 днів прострочення нарахування пені припиняється і починає стягуватися неустойка у розмірі 1,5% від вартості непоставленої продукції.

Чи правомірні дії голови фермерського господарства по укладенню таких угод?

Завдання 114

Сім’я З. – громадяни Вірменії, переїхали на постійне місце проживання на територію України. Через відсутність іншої роботи 3. вирішив разом із іншими членами сім’ї займатися ведення особистого селянського господарства. Однак у районній державній адміністрації, куди він звернувся для отримання земельної ділянки, йому відмовили за відсутністю вільних земель, після чого 3. звернувся до юридичної консультації.

Чи може 3. отримати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства? Чи підлягає особисте селянське господарство державній реєстрації? Чи може 3. та інші члени його сім’ї стати на облік як особи, що шукають роботу (безробітні)? Який правовий режим майна, що використовується для ведення особистого селянського господарства?

Завдання 115

Управління сільського господарства і продовольства райдержадміністрації запропонувало ТОВ “Зоря” передбачити у бізнес-плані господарської діяльності обсяг продажу державі основних видів продукції, середню врожайність зернових культур, продуктивність поголів’я худоби, собівартість продукції, кількість робітників. Директор ТОВ, вважаючи, що обсяг продажу продукції державі повинно визначати саме господарство, оскаржив дії управління.

Прокоментуйте ситуацію і дайте обґрунтовану відповідь. Які нормативні акти встановлюють компетенцію управління райдержадміністрації?