Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство_.__Верстка_2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тема 9. Кримінальне законодавство

Лекція: Кримінальне законодавство

1. Кримінальний закон.

2. Поняття і ознаки злочину.

3. Склад злочину. Стадії вчинення злочину.

4. Співучасть у вчиненні злочину.

5. Кримінальне покарання та його види.

Анотація

На підставі Кримінального кодексу України 2001 р., досягнень науки кримінального законодавства з урахуванням судової практики висвітлюються основні питання галузі. Це допоможе студентам глибше засвоїти теоретичний матеріал, виробити вміння правильно застосовувати кримінальний закон до конктретних життєвих ситуацій, вірно використовувати юридичну термінологію. Все це сприяє закріпленню знань студентів з кримінального законодавства та підвищенню правової культури. Детально вивчаються основні поняття: злочин, відповідальність, покарання та їх види.

Тема 10. Екологічне законодавство

Лекція: Екологічне законодавство

1. Правове регулювання екологічних правовідносин.

2. Екологічні права та обов’язки громадян України.

3. Нормативно-правове регулювання земельних правовідносин.

4. Право власності на землю та землекористування.

5. Оренда землі.

Анотація

Висвітлюються питання предмета, системи, джерел екологічного законодавства, екологічних прав та обов’язків громадян України, права власності на природні ресурси та права природокористування, правових засад управління в галузі охорони довкілля, екологічної експертизи, юридичної відповідальності за порушення еколого-правових норм, режиму охорони та використання окремих природних об’єктів тощо.

Тема 11. Правоохоронні органи

Лекція: Правоохоронні органи

1. Поняття правоохоронного органу.

2. Органи прокуратури

3. Міліція.

4. Служба безпеки україни.

5. Податкова служба України.

6. Органи юстиції.

7. Нотаріат та адвокатура.

Анотація

Вивчаються основи правоохоронної діяльності, поняття, види правоохоронних органів і їх завдання. Зокрема розглядаються нормативно-правові акти, що регулюють широке коло питань організації правоохоронної діяльності в Україні, а також питання соціального, забезпечення працівників правоохоронних органів. Норми що стосуються загальних та організаційно-правових засад органів внутрішніх справ, прокуратури, адвокатури, оперативно-розшукової діяльності, організаційно-правових основ боротьби з корупцією, набуття громадянства в Україні, іміграції, правового статусу іноземців та осіб без громадянства тощо.

Тема 12. Судова система України

Лекція: Судова система України

1. Загальна характеристика судоустрою України.

2. Конституційний Суд України.

3. Система судів загальної юрисдикції.

4. Система господарських та адміністративних судів.

Анотація

Розглядається організаційна структура судової влади, питання та функціонування суддівського самоврядування, кваліфікаційних комісій судів, що безпосередньо пов’язані з внутрішньою діяльністю судів, встановленням дисциплінарної відповідальності суддів. Розкриваються правові основи діяльності Державної судової адміністрації – органу забезпечення діяльності судів.

Розділ 3. Методичні рекомендації до вивчення диципліни

Методичні рекомендації розроблені для полегшення роботи студентів із навчальним матеріалом. Вони містять вказівки, поради, схеми розгляду питань, навчально-пізнавальні завдання тощо для забезпечення кращої підготовки студентів до семінарських занять, модулів та екзамену, оскільки, крім питань до семінарів, містять тематичний план курсу, ситуаційні задачі до семінарських занять, питання для самостійного опрацювання, перелік питань до екзамену та список рекомендованої літератури. Отже, мова йде про комплексне вивчення предмету, якісну роботу на лекціях та семінарах, активну працю із джерелами та літературою.

Для вирішення завдань навчальної дисципліни “Правознавство” необхідно виявити логіку мислення, аналітичні здібності, активізувати знання з інших навчальних дисциплін. У процесі вивчення “Правознавства” до студентів висуватимуться дві основні вимоги: 1) чітке засвоєння змісту юридичних термінів; 2) системність оволодіння матеріалом курсу. Основним способом, який рекомендується застосовувати для досягнення системності в засвоєнні змісту курсу, є підготовка опорного конспекту з кожної теми на базі уважної роботи на лекціях, опрацювання рекомендованих нормативно-правових актів та літератури. Дуже корисним є також створення словника правничої термінології. З кожної теми курсу можна підготувати реферат за однією із запропонованих у планах семінарських занять тем або самостійно обравши тему і узгодивши її з викладачем.

Роботу над кожною темою потрібно починати з ознайомлення з переліком питань, вивчення яких передбачено навчальною програмою. Наступний крок – опрацювання конспектів лекцій та посібника. Відтак рекомендується ознайомлення з правовими джерелами. Для опрацювання кожної окремої теми студентам рекомендується використовувати підручники та посібники останніх років видання, які перераховані у списку літератури.

Після попереднього ознайомлення з відповідним розділом основного підручника (посібника) доцільно ознайомитися з порадами, викладеними стосовно відповідної теми курсу в пропонованих методичних рекомендаціях. Із врахуванням цих порад слід продовжити опрацювання рекомендованих джерел та літератури.