Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство_.__Верстка_2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тема 11: правоохоронні органи (2 год.)

1. Прокуратура України.

2. Адвокатура.

3. Міліція.

4. Служба безпеки України.

5. Нотаріат.

Основні поняття:

правоохоронний орган, прокуратура, органи внутрішніх справ, міліція, податкова служба, юстиція, нотаріат, державна виконавча служба, адвокатура, служба безпеки.

Термінологічний словник:

Правоохоронні органи – державні органи, основною функцією яких є охорона правопорядку, попередження порушень, захист законних прав та інтересів громадян, юридичних осіб, суспільства і держави.

Література:

1. Ківалов С. В., Музиченко П. П., Крестовська Н. М., Крижанівський А. Ф. Основи правознавства України : навчальний посібник. – Х. : “Одіссей”, 2002. – 304 с.

2. Логвинова М. В., Кафарський В. В. Основи правознавства : навчальний посібник / за ред. В. П. Нагребельного. – К. : Центр навчальної літератури, 2005. – С. 7-26.

3. Основи правознавства : навчальний посібник. – 2-ге вид., випр. і доп. / за ред. С. В. Ківалова, М. П. Орзіх. – К. : Т-во “Знання”, КОО, 2001. – С. 33-49.

4. Правознавство : навчальний посібник. – К. : “ВД “Професіонал”, 2007. – 400 с.

5. Правознавство : практикум / за заг. ред. С. М. Тимченка, Т. О. Коломоєць. – Суми : ВТД “Університетська книга”, 2007. – 219 с.

6. Скрипник О. Методологічні проблеми взаємозв’язку права і політики // Право України. – 2007. – № 12.

7. Теорія держави і права : навчальний посібник / за ред. В. В. Копєйчикова. – К. : Юрінком, 1995.

8. Хрестоматія з правознавства / під ред. : І. М. Кузінцев, Л. М. Казаченко. – К. : Юрінком, 1998.

9. Шпиталенко Г. А., Шпиталенко Р. Б. Основи правознавства. – К., 2004.

10. Євдокимов В. Використання модульної технології навчання // Юридична Україна. – 2003. – № 1.

10. Юридична енциклопедія : в 6 т. / ред. кол. Ю. С. Шемчушенко. – К. : Укренциклопедія ім. М. Н. Бажана, 2003.

Методичні рекомендації:

Вивчаючи дану тему, студенти повинні чітко розуміти, що одна з основних функцій держави – це здійснення правоохоронної діяльності, тобто забезпечення законності та правопорядку в суспільстві, боротьба зі злочинністю, охорона та захист прав і законних інтересів громадян, державних та громадських організацій. Виконання цієї функції покладено на правоохоронні органи. Опрацьовуючи матеріал, студенти повинні засвоїти, що правоохоронні органи являють собою систему, основними елементами якої є:

органи прокуратури, які покликані підтримувати державне обвинувачення в суді, представляти інтереси громадян чи держави в суді, здійснювати нагляд за додержанням законів органами, що проводять оперативну-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, а також при виконанні судових рішень;

адвокатура, що покликана сприяти захисту прав і свобод громадян і представляти законні інтереси громадян України, іноземців та осіб без громадянства, надавати їм юридичну допомогу;

міліція – державний озброєний орган виконавчої влади, що захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань;

служба безпеки України, головним завданням якої є забезпечення державної безпеки;

нотаріат - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені законодавством, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Усі елементи системи правоохоронних органів діють в певному взаємозв’язку, в межах своєї компетенції та визначених законодавством завдань.

Засвоєння даної теми сприятиме більш глибокому розумінню наступних тем, особливо теми “Судова система України”.