Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство_.__Верстка_2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Тема 7: адміністративне законодавство (2 год)

1. Нормативно-правове регулювання державного управління.

2. Адміністративне правопорушення.

3. Види адміністративних стягнень.

4. Порядок притягнення до адміністративної відповідальності.

Основні поняття:

адміністративне право, державне управління, адміністративно-правові відносини, адміністративне правопорушення, адміністративна відповідальність, адміністративне стягнення, адміністративний примус.

Термінологічний словник:

Адміністративне право – система правових норм, які регулюють суспільні відносини управлінського характеру, що виникають у сфері державно-управлінської діяльності органів виконавчої влади.

Державне управління –юридично-владна, організуюча діяльність державних органів виконавчої влади, яка полягає у практичному виконанні законів у процесі повсякденного управління життям країни.

Адміністративне паравопорушення – протиправна (умисна чи необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний чи громадський порядок, власність, права і свободи громадян чи на встановлений порядок управління, і за яку законодавством передбачена адміністративна відповідальність.

Питання для самостійного опрацювання:

Система органів державної виконавчої влади в Україні.

Теми рефератів:

1. Правові аспекти адміністративної реформи в Україні.

Література:

1. Конституція України від 28 червня 1996 р.

2. Ківалов С. В., Музиченко П. П., Крестовська Н. М., Крижанівський А. Ф. Основи правознавства України : навчальний посібник. – Х. : “Одіссей”, 2002. – 304 с.

3. Логвинова М. В., Кафарський В. В. Основи правознавства : навчальний посібник / за ред. В. П. Нагребельного. – К. : Центр навчальної літератури, 2005. – С. 7-26.

4. Основи правознавства : навчальний посібник / за ред. С. В. Ківалова, М. П. Орзіх. – 2-ге вид., випр. і доп. – К. : Т-во “Знання”, КОО, 2001. – С. 33-49.

5. Правознавство : навчальний посібник. – К. : “ВД “Професіонал”, 2007. – 400 с.

6. Правознавство : практикум / за заг. ред. С. М. Тимченка, Т. О. Коломоєць. – Суми : ВТД “Університетська книга”, 2007. – 219 с.

7. Скрипник О. Методологічні проблеми взаємозв’язку права і політики // Право України. – 2007. – № 12.

8. Теорія держави і права : навчальний посібник / за ред. В. В. Копєйчикова. – К. : Юрінком, 1995.

9. Хрестоматія з правознавства / під ред. І. М. Кузінцев, Л. М. Казаченко. – К. : Юрінком, 1998.

10. Шпиталенко Г. А., Шпиталенко Р. Б. Основи правознавства. – К., 2004.

11. Євдокимов В. Використання модульної технології навчання // Юридична Україна. – 2003. – № 1.

11. Юридична енциклопедія : в 6 т. / ред. кол. Ю. С. Шемчушенко. – К. : Укренциклопедія ім. М. Н. Бажана, 2003.

Методичні рекомендації:

Під час опрацювання матеріалу цієї навчальної теми слід враховувати наступне:

– адміністративне право є однією з найважливіших – профілюючих галузей права, норми якої відіграють важливу роль у регулюванні відносин у багатьох сферах суспільного життя, в т. ч. у сфері підприємництва;

– адміністративне законодавство на сьогодні не кодифіковане (Кодекс про адміністративні правопорушення вміщує норми лише адміністративно-деліктного права і не є “Адміністративним кодексом”);

– основним методом адміністративного права є імперативний (владний, наказовий) метод, але для регулювання адміністративно-правових відносин можуть використовуватися й інші методи;

– метод адміністративного права слід відрізняти від методів управлінської діяльності (переконання і примус);

– розвиток адміністративного права України сьогодні пов’язується з проведенням адміністративної реформи в Україні, у зв’язку з чим необхідно приділити увагу нормативно-правовим актам, що прийняті на реалізацію завдань цієї реформи.

Обов’язковими для опрацювання аспектами першого питання теми є: поняття адміністративного права; предмет і метод адміністративного права; характеристика адміністративного законодавства; сучасна структура системи органів державної виконавчої влади в Україні; класифікація методів управлінської діяльності.

Друге питання теми передбачає розгляд змісту поняття адміністративного проступку та його ознак, загальну характеристику суб’єктів адміністративної відповідальності. Дуже важливим є з’ясування спільного і відмінного між кримінальним правопорушенням (злочином) і адміністративним проступком (в якості критерію розмежування слід використати таку ознаку, як суспільна небезпечність (шкідливість діяння). Необхідно приділити увагу й особливостям відповідальності за адміністративні правопорушення працівників органів внутрішніх справ і військовослужбовців.

Відправним пунктом при розгляді третього питання має стати визначення поняття адміністративного стягнення. Основна частина цього питання – це характеристика видів адміністративних стягнень, що передбачені ст. 24 КпАП. Розглядати види адміністративних стягнень необхідно у тому порядку, в якому вони перелічені у зазначеній статті. Доцільним є порівняння системи адміністративних стягнень з системою кримінальних покарань.

Ключовими елементами четвертого питання є перелік органів, які мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення, і стадії провадження у справі про адміністративні правопорушення.