Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародний протокол та етикет.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Робоча навчальна програма

навчальної дисципліни

з дисципліни

«МІЖНАРОДНИЙ ПРОТОКОЛ ТА ЕТИКЕТ»

Галузь знань: 0306 «Менеджмент і адміністрування»

напрям: 6.030601 «Менеджмент»

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

(Денна форма навчання)

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри

протокол № 1 від 31 серпня 2010 р.

Зав. кафедри_____________В.В. Патерикіна

Алчевськ 2010

Робоча навчальна програма складена на підставі ОПП підготовки бакалавра

з галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»

напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»

Загальні положення

Мета: отримання системних знань в галузі міжнародного протоколу та етикету, ознайомлення з основами дипломатичних відносин в сучасному діловому світі, структурою та видами державних дипломатичних представництв за кордоном; ознайомлення з головними принципами міжнародного етикету залежно від форм дипломатичної діяльності і статусу дипломатичних представників; формування навичок використання міжнародних норм та принципів в сучасних ділових відносинах, почуття національної гідності та самосвідомості, патріотизму і активної громадянської позиції.

Завдання: вивчення сутності дипломатичних відносин, головних дипломатичних норм та принципів, особливостей дипломатичних традиції сучасних держав та витоків походження дипломатичного протоколу і етикету, ролі дипломатичного протоколу у формуванні основ сучасної міжнародної політики, етикетних правил дипломатичних представників а також системи дипломатичних відносин між різними суб'єктами дипломатичних відносин як на рівні внутрішньої так і зовнішньої політики сучасних держав.

Предмет: розкриває основні фундаментальні положення міжнародного протоколу та етикету, формує навики використання міжнародних норм та принципів в сучасних ділових відносинах. Для швидкого і зручного сприйняття вміщено додатковий матеріал (завдання для самостійної роботи, питання для самоконтролю, термінологічний словник, список рекомендованої літератури тощо).

Лекційні заняття

Змістовий модуль 1 (ЗМ 1л) Змістовий модуль 1 (Зм 1л.) Міжнародний протокол - важливий політичний інструмент дипломатії. Організація і діяльність дипломатичної служби. Діяльність дипломатичних представництв за кордоном. Організація і техніка ділового спілкування. Основні принципи ділової етики в міжнародному спілкуванні. Міжнародні переговори як засіб дипломатії. Протокольні особливості дипломатії країн Азії, Близького Сходу та арабських країн.

Тема 1. Міжнародний протокол - важливий політичний інструмент дипломатії

Історія зародження міжнародних відносин і міжнародного протоколу. Основні етапи формування сучасного дипломатичного протоколу та етикету. Міжнародні відносини в епохи Стародавнього Риму, Греції, Єгипту. Протокольні відносини Нового часу (Віденські конгреси 1815 и 1961 pp., їх рішення). Міжнародні відносини та історія розвитку міжнародного протоколу. Дипломатичні відносини та міжнародна ввічливість: державна символіка, національні свята, інавгурація Україна в системі міжнародної дипломатії. Принципи сучасної української дипломатії.