Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічне право України Шемшученко.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

4.5. Реалізація права власності на природні ресурси

Важливим напрямом забезпечення реалізації права власності на природні ресурси є здійснення його суб'єктами наданих їм прав та виконання покладених на них обов'язків власників природних ресурсів. 3 цією метою в цивільному, природоресурсному та екологічному законодавствах передбачені норми, які визначають обсяг прав та обов'язків власників земель, вод, лісів, надр та інших об'єктів при­родного світу.

У цілому зазначеним законодавством сприйнята цивілістична концепція змісту права власності, згідно з якою власникові належить тріада правомочностей щодо володіння, користування та розпорядження об'єктом права власності. Отже, права власника земельної ділянки чи іншого об'єкта навколишнього світу — це сукупність на­даних йому законом суб'єктивних правомочностей щодо володіння, користування відповідним природним ресурсом.

Право власника об'єкта природи щодо володіння ним становить юридично забезпечену можливість утримувати територію, на якій розташований природний ресурс, земельну ділянку як свою власну, позначити її межі не тільки межовими знаками встановленого зразка, а й природними (дерева, кущі) чи рукотворними (тин, рів тощо) об'єктами з метою регулювання чи повної заборони доступу інших осіб на відповідну територію чи земельну ділянку.

Право користування об'єктом природи це юридично надана власнику можливість безпосереднього чи через створену ним юридичну особу господарського та іншого використання земельних та інших природних ресурсів з метою отримання доходів та інших благ від їх корисних властивостей. Найбільш повно права власника щодо використання природного ресурсу визначені у земельному законодавстві. Так, згідно зі ст. 90 ЗК України власник земельної ділянки, реалізуючи надане йому законом суб'єктивне право користування нею, вправі:

1) самостійно господарювати на землі, вирощуючи сільськогосподарські та інші культури, переробляючи вирощену продукцію чи здійснюючи несільськогосподарську діяльність. Виключним правом власника земельної ділянки є вибір способу її використання відповідно до цільового призначення земельної ділянки. Органи дер­жавної влади та місцевого самоврядування не мають права примушувати власника ділянки використовувати її певним чином, доводити планові завдання чи іншим чином втручатись у здійснення ним пра­ва користування земельною ділянкою. Водночас суспільство зберегло за собою право здійснення державного, самоврядного та громадського контролю за використанням та охороною земель з метою недопу­щення порушення норм земельного та іншого законодавства. Власники земельних ділянок зобов'язані виконувати видані посадовими особами відповідних органів влади приписи щодо припинення пору­шення вимог законодавства у галузі використання та охорони земель чи усунення наслідків земельних правопорушень;

2)    споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі і споруди. Однак спорудження власником ділянки будівель і споруд може здійснюватися з дозволу органів державного архітектурно-будівельного контролю. Інакше таке спорудження вважатиметься незаконним;

3)    вважати своєю власністю посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур та вироблену сільськогосподарську продукцію, зведені на земельній ділянці відповідно до чинного законо­давства будівлі та споруди. У земельному праві України діє презумпція належності власнику земельної ділянки розташованих на ній посіві, насаджень, будівель та споруд, якщо інше передбачено виданим власником земельної ділянки актом чи угодою за його участю. Так, власник земельної ділянки може надати її в постійне користуван­ня чи оренду іншій особі. У разі надання органом влади земельної ділянки у постійне користування землекористувач відповідно до за­кону (ст. 95 ЗК України) та акта (рішення) власника про надання ділянки в постійне користування набуває статусу особи, на яку поширюється дія презумпції суб'єкта права власності на посіви, насаджен­ня, будівлі та споруди, зведені ним на отриманій у постійне користу­вання земельній ділянці. Якщо ж земельна ділянка передана в оренду, то на орендаря ділянки поширюється дія зазначеної вище презумпції, якщо в договорі оренди землі не зазначене інше;

4)    використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові насадження, водні об'єкти, а також інші корисні властивості землі. Це право власника земельної ділянки характеризується певними особливостями. По-перше, його об'єктом є не всі, а лише розташовані на земельній ділянці корисні копалини місцевого зна­чення, їх перелік затверджений наказом Держкомгеології України від 9 червня 1994 р. «Про затвердження переліку корисних копалин України місцевого значення». По-друге, власники земельних ділянок мають право використовувати корисні копалини місцевого значення, і також торф, лісові насадження, водні об'єкти та інші корисні влас­тивості землі лише для власних потреб, тобто для збудування на земельній ділянці будівель та споруд, опалення житлових будинків, гласного споживання води чи для напування власної худоби тощо. Використання зазначених природних ресурсів власником земельної ділянки для інших потреб (для їх продажу чи виробництва певної продукції та матеріалів з метою продажу тощо) може здійснюватися лише після отримання додаткових дозволів відповідно до чинного за­конодавства. По-третє, згідно зі ст. 23 Кодексу України про надра право власників земельних ділянок на використання розташованих на земельних ділянках ряду природних ресурсів для власних потреб обмежене ще й певними просторовими межами. Так, вони можуть видобувати для своїх господарських та побутових потреб корисні копа­лини місцевого значения і торф загальною глибиною розробки до двох метрів і прісні підземні води до 20 метрів.

Право розпорядження об'єктом природи — законодавчо закріплена можливість власника відповідної території чи земельної ділянки, на якій розташований об'єкт природи, вирішувати їх юридичну долю шляхом вчинення дій, які не суперечать нормам чинного законодав­ства. Однак фактично таким правом наділені лише власники земель­них ділянок, а також окремих природних ресурсів, які можуть перебувати у приватній власності. Згідно зі ст. 90 ЗК України власник земельної ділянки має право: 1) відчужувати земельну ділянку на підставі договору купівлі-продажу, міни, дарування та інших цивільно-правових угод; 2) передавати її в оренду; 3) передавати зе­мельну ділянку в заставу (іпотека); 4) передати земельну ділянку в спадщину шляхом складання заповіту та посвідчення його відповідно до вимог ЦК України. Порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку, встановленому законом. При цьому власники ділянок мають право на відшкодування збитків, завданих порушенням права власності на земельну ділянку.

Об'єктом права власності на землю є земельна ділянка. Усі землі, навіть ті, які перебувають у державній чи комунальній власності, поділені на земельні ділянки, які є об'єктом права власності та інших прав на землю. Згідно зі ст. 79 ЗК України земельна ділянка становить частину земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами. Тобто земельна ділянка — це така частина земної поверхні, яка: 1) по всьому периме­тру відмежована від решти земної поверхні лінією, що закріплюється межовими знаками встановленого зразка; 2) розміщена за певною поштовою адресою (в населеному пункті) або має інше юридично значиме позначення місця свого розташування на земній поверхні (за межами населених пунктів); 3) віднесена до певної категорії земель, має встановлене відповідно до законодавства цільове призначення та є об'єктом земельних прав громадян, юридичних осіб, територіальних громад чи держави.

Визначення земельної ділянки як частини земної поверхні не означає, що права власника ділянки поширюються лише на вертикальну площину земної поверхні. Згідно зі ст. 79 ЗК України право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, а також на водні об'єкти, ліси і багаторічні насадження, які на ній знаходяться. Більше того, якщо на земельній ділянці зведена житлова, виробнича чи інша будівля чи споруда, то права власника ділянки поширюються й на простір, що знаходиться над та під поверхнею ділянки та зайнятий будівлею чи спорудою (у висоту і на глибину).

Об'єктами права власності на інші природні ресурси, як правило, виступають частини відповідних природних об'єктів, які оточені (відмежовані) іншими природними ресурсами. Наприклад, межі ріки чи іншої водойми визначаються її місцем дотику до суші (дна та берегової смуги). Однак ті об'єкти природного світу, які перебувають у виключній власності держави, є інтегрованим (неділимим) об'єктом права власності (наприклад надра). їх поділ на окремі частини зумовлений необхідністю їх відокремлення не як об'єктів права власності, а як об'єктів права користування, права концесії тощо.

Отже, правова регламентація відносин власності на природні ре­сурси характеризуемся різним рівнем залучення природних ресурсів у сферу ринкових відносин. У цьому значенні найбільш розвинутим, внутрішньо узгодженим та послідовним є правове регулювання відносин земельної власності. Вдосконалення власнісного статусу інших природних ресурсів здійснюватиметься відповідно до вимог часу.