Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЭИ_т1-14.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Тема 10. Автоматизована система фінансових розрахунків

Фінанси — невід’ємний елемент суспільного виробництва на всіх рівнях господарювання. Вони однаково потрібні і підприємствам, і міжгосподарчим об’єднанням, і державній системі управління економікою. Державні фінанси є однією з найважливіших сфер фінансових відносин. Усі розрахунки, пов’язані з державним бюджетом, виконуються за допомогою автоматизованої системи фінансових розрахунків.

АСФР — комплексна система виконання розрахунків зі створення та виконання Державного бюджету України в умовах широкого застосування ЕОМ та обчислювальної техніки з відповідними кадрами, технологією, організацією робіт. АСФР охоплює не всю сукупність фінансових відносин, а тільки державні фінанси. АСФР є органічною частиною фінансової системи і охоплює всі її рівні. Виокремлюють три рівні ієрархії, які є об’єктами автоматизації: загальнодержавний, обласний, районний.

Один з моментів функціонування АСФР — єдність цілей та завдань управління фінансами на всіх рівнях ієрархії. Головними з цих завдань є:

  • виконання розрахунків з метою забезпечення єдиної державної фінансової, бюджетної, податкової політики;

  • виконання у взаємозв’язку з інформаційними системами інших органів виконавчої влади аналізу сучасної економічної та фінансової ситуації в Україні, а також перспектив її розвитку;

  • виконання розрахунків для розроблення стратегії щодо внутрішніх та зовнішніх запозичень держави й погашення та обслуговування державного боргу;

  • розрахунки проекту Державного бюджету України та прогнозних показників Зведеного бюджету України, забезпечення в установленому порядку виконання Державного бюджету України та контролю за дотриманням правил складання звіту про виконання Державного та Зведеного бюджетів України;

  • виконання розрахунків для забезпечення аналізу використання бюджетних коштів і державного фінансового контролю;

  • удосконалення методів фінансового й бюджетного планування, фінансування, а також звітності та системи контролю за витрачанням бюджетних коштів;

  • забезпечення використання єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку та звітності з управління державними фінансами;

  • формування вихідної інформації для інформування громадськості про економічні та фіскальні цілі держави;

  • формування обґрунтованих державних бюджетів різних рівнів управління;

  • забезпечення циркуляції необхідної інформації між рівнями системи управління та іншими пов’язаними з АСФР інформаційними системами в єдиному ритмі;

  • підвищення узгодженості в процесі розроблення бюджетів різних рівнів та ін.

Головними функціональними підсистемами АСФР є:

  1. Зведені розрахунки бюджету.

  2. Державні доходи.

  3. Фінанси галузей економіки.

  4. Видатки бюджету.

Підсистема «Зведені розрахунки бюджету» призначена для формування науково обґрунтованих та збалансованих доходів і витрат державного бюджету за окремими видами відповідно до Української бюджетної класифікації. При розв’язанні задач головної підсистеми використовується інформація підпорядкованих підсистем (2—4). В АСФР забезпечується виконання всіх розрахунків бюджету за стадіями планування (розроблення контрольних цифр доходів і витрат бюджету, розроблення проекту бюджету); у часовому аспекті підсистемою здійснюється річне та поточне планування; у змістовому аспекті розробляються плани надходження до бюджету податкових платежів, загальнодержавних доходів, здійснюються визначення структури й розміру нагромаджень за іншими джерелами надходжень, виконання розрахунків зі зведення та балансування всіх видів платежів, розподілення дохідної частини бюджету, розроблення основних напрямків, пропорцій фінансування галузей економіки й державних програм та розрахунки розмірів грошових коштів на ці цілі, а також підготовка довідкових і аналітичних розробок для аналізу й затвердження проектів бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України й Української бюджетної класифікації.

Другим рівнем функціональної структури є блоки задач функціональних підсистем, які відображають стадійність робіт зі створення та виконання бюджету. Відповідно до цього у структурі системи виокремлюють чотири блоки:

  1. Планування та прогнозування.

  2. Зміни плану.

  3. Облік, контроль, звітність.

  4. Аналіз.

Блок «Планування та прогнозування» призначений для розв’язання задач із варіантних розрахунків показників бюджету під час його формування виконавчою гілкою влади й обговорення та прийняття законодавчими органами. На стадії формування контрольних цифр у цьому блоці проводяться прогнозно-аналітичні розрахунки показників бюджетів і зведеного фінансового балансу держави й необхідні для їх обґрунтування прогнози динаміки різних соціально-економічних показників.

У блоці задач «Зміни плану» розв’язуються задачі з обліку змін показників фінансових планів у зв’язку зі змінами в податковому законодавстві або інших пов’язаних з бюджетним процесом сферах. Інформацію цього блоку використовують для обліку й контролю виконання бюджету, аналізу та поточного планування.

Блок «Облік, контроль, звітність» призначений для розв’язання задач з обліку та контролю виконання бюджету, формування звітності про його виконання.

У блоці «Аналіз» розв’язуються задачі з аналізу фактичного виконання бюджету, а також проводяться оцінки очікуваного виконання бюджету. Інформація використовується для контролю за виконанням бюджету, а також для планування.

Інформаційне забезпечення АСФР становлять:

  • БД нормативно-довідкової, планової та фактичної інформації (Українська бюджетна класифікація; доходи бюджету (план і факт); видатки (план і факт); уточнений розпис; уточнені ліміти; фінансування державного бюджету; касові видатки державного бюджету; взаємозаліки, мережі, штати, контингенти бюджетних установ по територіях; довідники територій; довідники мереж, штатів, контингентів бюджетних установ; фінансові норми й нормативи та ін.).

  • Вхідні інформаційні повідомлення (розпис доходів, розпис видатків по Україні в цілому та по територіях, мережі, штати та контингенти по територіях; довідники підпорядкованих фінансових органів; показники розпису доходів; показники розпису видатків; показники мереж, штатів, контингентів бюджетних установ).

  • Вихідні інформаційні повідомлення (Державний бюджет України; Зведений бюджет України; відомості про стан і аналіз виконання Державного та Зведеного бюджетів України, а також місцевих бюджетів; звіти по лімітах; уточнений розпис доходів по Україні та територіях; уточнений розпис видатків по Україні та територіях; звіти по взаємозаліках; звіт Держказначейства про стан касового виконання бюджету; машинограми мереж, штатів, контингентів бюджетних установ та ін.).