Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЭИ_т1-14.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.87 Mб
Скачать
  • передторговельного;

  • проведення торгів;

  • Проведення розрахункових операцій;

  • завершального.

На передторговельному етапі відбувається розв’язання питань, пов’язаних з: допуском підприємств і фізичних осіб до торгівлі на біржі, допуском ЦП до офіційного котирування.

Основними параметрами допуску до офіційної біржової торгівлі на більшості бірж є: загальний обсяг акцій, що допускаються до котирування, час функціонування емітента акцій, що допускаються до торгівлі, як підприємства.

Допуск ЦП на біржу включає лістинг ЦП та котирування.

Результати лістингу публікуються в бюлетенях біржі та відображаються на інформаційних серверах бірж.

На вітчизняних біржах у відділ лістингу біржі подаються: заявка на бланку, дані про реєстрацію випуску ЦП (найменування, номінал, номер випуску), повідомлення про згоду з правилами допуску до котирування, нотаріально завірена копія статуту, копія свідоцтва про державну реєстрацію емітента, копія проекту емісії, бухгалтерський баланс, звіт про розподіл прибутків за останній фінансовий рік.

Отже, на передторговельному етапі виконуються: формування та нагромадження всієї інформації, що передує та супроводжує біржовий процес, а також видача біржової інформації та результатів аналізу біржового процесу, формування та приймання замовлень на здійснення операцій з ЦП.

Біржове котирування акцій має важливе значення для компанії, тому що однією з передумов одержання кредитів і позик нею слугує сприятлива картина біржових показників її акцій (ринковий курс, дивіденди, загальний прибуток на акції і т. д.).

Для того щоб ЦП котирувався на біржі, він повинен бути допущений до котирування рішенням відповідного органу фондової біржі.

Методи котирування можуть бути зведені до двох основних:

  • визначення єдиного середнього біржового курсу, за яким може бути виконано більшість поданих замовлень (єдиний курс вважається найрепрезентативнішим і публікується у пресі);

  • фіксації курсів, за якими були фактично укладені угоди (у цьому разі публікують або всі зміни курсів, або тільки граничні їхні відхилення, тобто вищий і нижчий курси, за якими фактично було укладено угоди).

Метод встановлення єдиного курсу називають ще фіксинговим котируванням. Англійській термін Fixing означає зіставлення в певний час (один чи кілька разів на тиждень, але не більш як один раз на день) реального попиту та пропозиції ЦП.

Під час проведення фіксингового котирування використовуються два типи котирування — спеціальне та нормальне.

Спеціальне котирування — це особливий стан котирування, який здійснюється обчислювальною системою із застосуванням відповідного програмного забезпечення. У разі використання цього типу котирування дані щодо курсів ЦП уводяться в автоматизовану систему вручну.

Нормальне котирування — це робочий тип фіксингового котирування, який здійснюється обчислювальною системою із застосуванням відповідного програмного забезпечення в автоматичному режимі.

Проведення котирування ЦП здійснюється на етапі проведення торгів. На цьому самому етапі фіксуються угоди з ЦП.

На етапі проведення торгів відбувається безпосередній контакт покупця та продавця ЦП, а також укладання угоди, встановлення рівноважних ринкових цін (поточних курсів) і т. д.

На етапі проведення розрахункових операцій як між покупцями й продавцями, так і між біржею й учасниками торгів відбувається залік зобов’язань, оформлення та реєстрація угод і т. д.

На завершальному етапі формуються звіти за здійсненими та зареєстрованими угодами, звіт про наявність та видатки коштів учасників і т. д.

Здійснення угод із ЦП та підтримка технологічних етапів забезпечуються рядом функціональних підсистем.

До складу біржової торгової системи УФБ входять: АРМ адміністратора системи, АРМ брокера, АРМ маркетмейкера, АРМ офіцера охорони.

Розгляд інформаційних систем позабіржового ринку необхідно також розпочати з розгляду визначень позабіржового ринку та його функцій.

Існує кілька визначень позабіржового ринку, з яких найпростішим є таке: позабіржовий ринок — це купівля-продаж ЦП (здійснення угод із ЦП) поза фондовою біржею.

Отже, під інформаційною системою позабіржової торгівлі розуміють інформаційну систему, що підтримує здійснення угод з ЦП поза фондовою біржею і реалізує операції з ЦП в межах позабіржових технологій фондового ринку.

Позабіржової ринок сприяє розвитку послуг інвестиційного консультування й керування портфелями ЦП, що наближає фондовий ринок передусім до дрібного інвестора і його інтересів.

Основна різниця між біржовими й позабіржовими технологіями полягає в тому, що учасники позабіржової торгівлі працюють зі «своїми» депозитаріями, реєстраторами, банками, а не одержують депозитарні, розрахунково-клірингові послуги в одному місці — на біржі.

Позабіржовий ринок може бути різною мірою впорядкованим. Це може бути і «неорганізований» контакт покупця та продавця, і використання таких сучасних досягнень у сфері інформаційних систем, як електронні торгові інформаційні системи, що є прикладом «організованого» позабіржового ринку.

Сучасні інформаційні технології позабіржової торгівлі дозволяють учасникам торгувати зі свого робочого місця, надають одні й ті самі послуги, необхідні для здійснення торгівлі, об’єднують учасників торгів за допомогою комп’ютерних мереж.

До основних функцій інформаційної системи позабіржової торгівлі належать: моніторинг ринку в режимі реального часу, надання інформації щодо переліку ЦП, що допущені на торги, про емітентів, щодо котирування ЦП, проведення переговорів між учасниками торгів на екранах дисплеїв у режимі реального часу, здійснення торговельної операції, фіксування угоди, формування повідомлень для розрахунково-клірингової та депозитарної систем і реєстраторів.

Система електронного доступу до торгів дозволяє проводити розміщення замовлень безпосередньо в торговій системі, оминаючи брокера.

Крім того, торгівля з використанням системи електронного доступу надає можливості одержання докладної інформації про стан ринку; доступу до котирувань ЦП та інших фінансових інструментів у реальному часі; аналізу ринку на більш якісному рівні за допомогою додаткової інформації про замовлення маркетмейкерів на ринку; одержання інформації про рух цін акцій у вигляді графіків, про стан основних фондових індексів, а також додаткової інформації, зокрема, про стан торгового рахунка, облік усіх угод, ордерів, позицій, прибутків, збитків в автоматичному режимі.

В Україні на сьогоднішній день найбільшим організатором торгівлі на позабіржовому ринку є Перша фондова торговельна система (ПФТС). Програмне забезпечення ПФТС складається з інформаційних систем «ПФТС-інформ» і «ПФТС On-line» та систем організації торгів, таких як програми торговельних терміналів «Ринку замовлень», «ПФТС Аукціон», «ПФТС Вексель», «ПФТС Банк».

Проведіть дослідження функцій торговців ЦП.

Зауважимо, що торговцем ЦП вважається юридична особа, яка отримала дозвіл на здійснення діяльності щодо випуску й обігу ЦП як виключної. Торговці організаційно оформленого ринку згідно із світовою практикою іменуються брокерами (якщо вони здійснюють комісійну діяльність) або дилерами (якщо вони проводять комерційні операції, здійснюючи купівлю-продаж від свого імені та за свій рахунок). Комісійною (або брокерською) діяльністю щодо ЦП вважається здійснення цивільно-правових угод щодо ЦП, які передбачають поставку ЦП новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів.

Основними функціями інформаційної системи торговців ЦП є: документальне оформлення угод щодо ЦП, облік виконання зобов’язань компанії по угодах з клієнтами, формування звітів про рух грошових коштів і ЦП компанії та клієнтів, звітності для керівництва та для клієнтів, формування та надання звітності для контролюючих органів, постійний зв’язок з біржею ЦП та по-забіржовими торговельними системами, організація роботи з ЦП клієнтів на біржі, аналіз діяльності компанії з управління портфелем ЦП.

Автоматизована система торговців ЦП може складатися з таких АРМ: завідувача фінансової служби, операціоніста бек-офісу, бухгалтера, систем, що дозволяють отримувати інформацію з бірж і позабіржових систем.

АРМ завідувача фінансової служби. виконує операції, пов’язані з обліком і контролем виконання фінансового плану компанії.

АРМ операціоніста бек-офісу виконує операції, пов’язані з реєстрацією клієнтів та угод з ними, обліком ЦП, оформленням операцій по руху ЦП та наданням інформації у вигляді звітності.

АРМ «Біржа» здійснює операції, пов’язані із зовнішньою діяльністю компанії на біржі. Тут відбуваються і фіксуються всі операції щодо купівлі-продажу ЦП, власні операції компанії на торгах біржі, встановлюється зв’язок з біржею для передачі замовлень брокеру.

АРМ бухгалтера виконує операції щодо перевірки та оформлення операції руху ЦП, розрахунок податків.

АРМ «Аналітик» проводить аналіз фінансової звітності, допомагає виробити стратегію роботи на біржі, здійснює аналіз та управління портфелем ЦП.

До складу програмного забезпечення торговців також входять програми технічного аналізу фондових ринків.

Державне регулювання ринку ЦП — це здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком ЦП та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері. Державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з ЦП та фондового ринку (ДКЦПФР).

Основними завданнями Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є: формування та забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку та функціонування ринку ЦП та їх похідних в Україні; сприяння адаптації національного ринку ЦП до міжнародних стандартів; координація діяльності державних органів з питань функціонування в Україні ринку ЦП та їх похідних; здійснення державного регулювання та контролю за випуском і обігом ЦП та їх похідних на території України, додержанням законодавства у цій сфері; захист прав інвесторів вживанням заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства на ринку ЦП, застосування санкцій за порушення законодавства у межах своїх повноважень; сприяння розвитку ринку цінних паперів; узагальнення практики застосування законодавства України з питань випуску й обігу ЦП, розроблення пропозицій щодо його вдосконалення.

Інформаційна система ДКЦПФР повинна забезпечувати облік і контроль за випуском та обігом ЦП в Україні; облік виданих дозволів на обіг ЦП українських емітентів за межами України; облік учасників ринку ЦП, а саме: облік даних про державну реєстрацію фондових бірж та позабіржових торговельно-інформаційних систем, облік даних про державну реєстрацію саморегулю-вальних організацій, що створюються особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку ЦП, облік підготовки фахівців з питань фондового ринку, облік та аналіз звітності учасників фондового ринку.

Основу інформаційного забезпечення ІС ДКЦПФР становить уніфікована та специфічна звітність, що надходить від суб’єктів фондового ринку: емітентів, інвестиційних фондів та інвестиційних компаній, торговців ЦП.

139