Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проектування.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
541.7 Кб
Скачать

2.3. Нормативні вимоги щодо розміщення, проектування, будівництва і експлуатації висотних будинків і споруд.

Розміщення ВМК та висотних будівель здійснюється з:

  • дотриманням нормативних вимог щільності, інсоляції приміщень в об’єктах нового будівництва та в існуючій забудові;

  • дотриманням нормативних умов озеленення;

  • забезпеченням надійності, вогнестійкості, безпечної евакуації та інших умов, що гарантують безпеку при будівництві та експлуатації;

  • наявністю пожежних депо з необхідними засобами пожежогасіння та інших засобів рятувальних робіт при пожежах;

  • транспортним та інженерним забезпеченням висотних містобудівних комплексів та існуючої забудови.

  • забезпеченням перспективних транспортних зв’язків, якісних автомобільних доріг, метро, залізничного та автосполучення, рекреаційних зон, зручних пішохідних зв’язків, автостоянок, тощо.

Для обґрунтування меж ділянки забудови висотним будинком необхідно виконати:

  • візуально-ландшафтний аналіз розміщення висотного будинку із врахуванням об'ємно-просторового сприйняття її в даному районі забудови та на прилеглих територіях.

  • аналіз можливості виникнення геологічного ризику та прогнозну оцінку змін геологічного середовища, інженерно-геологічних та гідрогеологічних умов території під впливом очікуваних навантажень на ділянці висотного будинку і прилеглій території;

  • розрахунки пропускної спроможності міської транспортної та інженерної інфраструктур з урахуванням додаткових навантажень від висотного будинку;

  • обґрунтування червоних ліній вулиць, які обмежують квартал розміщення висотного будинку з урахуванням комплексної транспортної системи міста;

  • прогнозну оцінку змін мікрокліматичних умов при розміщенні висотного будинку та визначення зон несприятливих метеорологічних умов, в тому числі і із використанням методів математичного моделювання;

  • світлокліматичні розрахунки рівня інсоляції та природного освітлення для ділянки висотного будинку та оточуючої забудови на відповідність діючим нормам;

  • розрахунки забезпеченості населення озелененими територіями загального користування та об'єктами громадського обслуговування в межах запроектованих функціонально-планувальних утворень та на територіях, що прилягають до ділянки висотного будинку;

  • аналіз впливу повітряних транспортних засобів на висотний будинок в районах розташування наближених аеропортів і аеродромів, об'єктів наземної інфраструктури, радіотехнічних засобів управління повітряним рухом, радіонавігацією, посадкою, зв'язком та метеозабезпеченням.

Заходи з інженерної підготовки і захисту ділянки ВМК, висотної будівлі повинні забезпечувати безпеку висотного будинку та оточуючої забудови, сприяти її раціональному функціонуванню та розвитку, а також розвитку міської інженерної та транспортної інфраструктур, збереженню історико-культурних, архітектурно-ландшафтних, водних та інших природних об'єктів на ділянці забудови та прилеглій території.

На ділянці ВМК, висотної будівлі слід розташовувати об'єкти громадського обслуговування для осіб, що проживають чи працюють у ВМК, висотній будівлі, місця зберігання легкових автомобілів для осіб, які проживають, працюють у висотному будинку, а також для парковки автомобілів з урахуванням одночасної кількості відвідувачів.

Ділянка території ВМК чи висотної будівлі формується як самостійне функціонально-планувальне утворення, яке є об’єктом нормування.

Виїзди (в'їзди) на територію ВМК, висотної будівлі необхідно організовувати на місцеву транспортну мережу або на місцеві проїзди магістральних вулиць з урахуванням протипожежних вимог.

Організація території та забудови ділянки повинні забезпечувати можливість роздільного самостійного функціонування різних за функціональним призначенням частин ВМК, висотної будівлі шляхом організації роздільних комунікацій, входів, вестибюлів.

Площу озеленення на ділянках ВМК, висотних будівель слід визначати з розрахунку не менш 5 кв.м. на 1 чол. з урахуванням озеленення експлуатованих покрівель, приміщень-рекреацій (зимові сади).

Планування ділянки ВМК, висотної будівлі слід виконувати з урахуванням вимог по організації безперешкодного середовища для маломобільних груп населення.

Для забезпечення під'їзду та кругового руху пожежної техніки біля висотного будинку необхідно передбачати кругові проїзди із твердим покриттям шириною не менше 6 м на відстані 10 м від зовнішньої стіни висотного будинку.

В районі ділянки висотної забудови необхідно здійснити оцінку мікрокліматичних показників повітряного середовища, концентрацію забруднюючих речовин, аеродинамічних показників, рівня зовнішнього шуму та вібрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]