Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проектування.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
541.7 Кб
Скачать

Львів порушує міжнародні зобов’язання України!

ZIK/Маріан Стрільців

У заповідній території Львова, зруйнувавши заповідну історичну планувальну структуру міста, за намірами інвесторів та львівської влади має постати великий архітектурний об’єм фешенебельного готелю однієї із світових готельних мереж. Однак ціна такого щастя для Львова не співмірна із втратами, що їх зазнає світова спільнота, якій брутально відмовлено у праві на культурну спадщину.

-AAA+

На вул. Федорова, де ТзОВ «Українські інвестиційні системи» будують готель, уже споруджено кілька підземних бетонних ярусів. Натомість проект, за яким провадять будівництво, і досі на має погоджень, окрім того проектанти ігнорують рекомендації, що їх для виправлення становища напрацювали фахові львівські експерти.

Директор будівництва готелю системи «Шератон» на вул. Федорова Ігор Гиске, якого на початку його праці у Львові очільниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко охарактеризувала, як «інтелігентного інвестора», за роки втручання у зміну львівського історичного ландшафту помітно змінив цей романтизований образ на типово усталений.

Тепер забудовник уже не стримує вибухових реакцій на адресу захисників пам’яток та представників преси, не вибирає виразів… А все через небажання дослухатися до фахового експертного середовища пам’яткоохоронців і впертий намір реалізувати межах Державного історико-архітектурного заповідника та території світової спадщини ЮНЕСКО проект, котрий суперечить пам’яткоохоронному законодавству.

Кілька разів, коли на різних стадіях нелегітимного будівництва конфлікт із відстоювачами прав на культурну спадщину унаявнював порушення законів, Ігор Гиске заявляв: «Скажіть мені, як правильно зробити, і я зроблю!». Однак отримуючи наступну порцію добрих порад, свого слова не дотримував. Так, він абсолютно проігнорував рекомендовані львівським осередком ІКОМОС заходи для виправлення ситуації, що здавалася патовою.

На жаль, експертні висновки розіслані листами у різні інстанції так і залишилися папером, а не керівництвом до дії. Самі ж експерти, які взяли участь у роботі цієї комісії, чуються зневаженими й ошуканими: «Таке враження, що комісією прикрилися як щитом, щоб і далі робити своє».

А шкода, бо перш ніж подавати слушні рекомендації, комісія ще й подала зауваження до вихідних даних та документів, на які спиралися (коли, звісно, взагалі їх брали до уваги) проектанти.

Аналіз вихідних даних та документів

Так, було ретельно проаналізоване рішення виконкому ЛМР №385 від 02.06.2009 р. «Про проектування ТзОВ «Українські інвестиційні системи» готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу на ділянках вул. Федорова 23-28 з реставрацією та пристосуванням будинку №28 на вул. Федорова (пам’ятка архітектури, охоронний №356) під готельні функції.

Зауваження стосувалися невідповідності рішення виконкому « …готелю на 12 номерів (24 місць) з підземною автостоянкою на 20 машиномісць на вул. Ф.Федорова 23 та розміщення готелю на 30 місць на вул. І Федорова між будинками №20-30 у м.Львові (разом %; місця з підземною автостоянкою на 20 місць)», даним, які наведені в поданому містобудівельному обґрунтування – 124 місця, підземних автостоянок – 0 місць.

Згідно з п. 1 рішення затверджено містобудівне обґрунтування «на проектування готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу …з реставрацією та пристосуванням будинку №28 на вул. І.Федорова під готельні функції» Але проект регенерації історичної забудови та об’єктів культурної спадщини кварталів в межах вул. Руської-Івана Федорова- Староєврейської-Сербської та Руської-Арсенальної-Староєврейської-Івана Федорова не опрацьований. Окрім того, згідно з поданим на розгляд проектом, передбачено розбирання пам’ятки архітектури XVI-XIX ст.. будинку №28 на вул. Івана Федорова з наступним відтворенням фасадної стіни з боку вул. Івана Федорова.

Згідно з п.3 рішення приписувалося «дозвіл на будівництво готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу на вул. І.Федорова отримати у встановленому порядку». Натомість будівництво готельного комплексу розпочато без погодженої в установленому законодавством порядку. Відсутні документи погодження стадії «Проект». Дозвіл на проведення будівельних робіт, що його видає інспекція ДАК, відсутній. Роботи влаштування нульового циклу з західного боку вул. Івана Федорова ведуться самовільно.

Також експерти проаналізували рішення виконкому ЛМР №73 від 29.01.2010 р. «Про внесення доповнень до рішення виконавчого комітету від 02.06.2009 р. №385. Згідно з рішенням №73 від 29.01.2010 р. затверджено «Містобудівні умови та обмеження забудови земельних ділянок в умовах регенерації історичного кварталу на вул. І.Федорова 23, І.Федорова 28, Сербської 3, Сербської 7-а у м. Львові під розміщення готельного комплексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]