Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проектування.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
541.7 Кб
Скачать

Експерти виявили відвертий кримінал

Аналізуючи питання, пов’язані із збереженням пам’ятки архітектури XVI-XIX ст. – будинку «28 на вул.Федорова (охоронний №356), експерти встановили, що він був переданий ТзОВ «Українські інвестиційні системи» на умовах оренди (договір оренди № Г-5874-7 від 18.12.2007 р.).

У 2009 р. на замовлення інвестора-орендаря інститут «НДІ Проект реконструкція) опрацював проект розбирання будинку! У квітні 2010 р. розпочато розбирання памєєятки. З боку пам’яткоохоронних структур процес ліквідації пам’ятки не був зауважений!

Унаслідку вичнених дій порушено ст..22,27,30,37 Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Аналіз археологічного дослідження

Згідно з охоронним зонуванням та використанням об’єктів археологічної спадщини на території історичного центру Львова, затвердженого рішенням виконкому Львівської міськради від 23.03.2006 р. за №423, в межах зони А, до якої належить ділянка проектованого готельного комплексу, вимагається проведення археологічних досліджень, що передують проектним роботам. Результати археологічних досліджень повинні враховуватися при проектуванні. Виявлені нерухомі пам’ятки та особливо цінні об’єкти повинні бути збережені та музеїфіковані на місці.

Упродовж 2008-2010 рр. на території забудови проведені часткові фундаментальні археологічні дослідження. Результати досліджень не враховані у проекті готельного комплексу.

З цієї причини окремі унікальні нерухомі археологічні об’єкти – зокрема, дерев’яні зруби криниць та підземні субстанції історичної забудови (підвали кам’яниць, фундаменти кам’яниць та офіцин, фундаменти межових мурів) – є розібрані або зруйновані, у кращому випадку – після досліджень та фіксації, у гіршому – без належного вивчення.

В результаті засідань консультативної робочої групи було опрацьовано та схвалено програму проведення подальших археологічних досліджень, яка передбачає фундаментальне вивчення об’єктів археологічної спадщини в межах втрачених кам’яниць з парного та непарного боку вул. Федорова.

Експерти вважають за доцільне після завершення досліджень провести комплекс консервацій них і реставраційних робіт щодо збереження підземних частин кам’яниць та адаптувати їх в підземні приміщення готелю, забезпечивши музеїфікацію.

Вимоги аналітиків і експертів

1.Призупинити розпочате самовільно будівництво готельного комплексу.

2. Завершити археологічні дослідження території кварталів за програмою, поданою робочою групою.

3. Узагальнити матеріали історичних та архівних пошуків, при необхідності провести додаткові історико-архівні дослідження історичної забудови кварталів, опрацювати матеріали колекції Вітвицького в бібліотеці ім..Заболотного в м.Києві.

4. З метою уникнення суперечностей рекомендувати «Представництву в Україні Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього радянського союзу» опрацювати концепцію збереження, консервації, реставрації та музеїфікації об’єктів культурної спадщини єврейської громади на території кварталів при віл Федорова у Львові та подати її на розгляд Державної служби охорони культурної спадщини.

5. На основі матеріалів історичних та архівних пошуків, матеріалів натурних та археологічних досліджень, на виконання вимоги рішення Львівського міськвиконкому №385 від 02.06.2009р., опрацювати концепцію регенерації кварталів з дотриманням вимог та рекомендацій згідно з ратифікованими Україною міжнародними документами. Концепцію погодити в установленому порядку згідно з чинними пам’яткоохоронним законодавством України.

6. На основі погодженої концепції провести коригування проекту будівництва готельного комплексу на вул. Федорова у Львові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]