Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

37 Сплата неустойки як вид господарсько-правових санкцій: поняття, сфера застосування, види, механізм реалізації.

Неустойка (штрафні санкції) – визначена законом або договором грошова сума, яку боржник сплачує кредиторові у разі невиконання або неналежного виконання договірних зобов-зань. „+”: швидкість (скорочений строк позивної давності – 6 міс.) та зручність застосування (незалежно від наявності збитків). „-”: обмежена сфера застосування – лише договірні відносини. Види неустойки: І. законна (передбачається в законі), договірна (передб-ся у договорі), законно-договірна (передб-ся у законі і розмір її коригується договором в межах, не заборонених законом); ІІ. залікова (стягується неустойка, а збитки – в частині, не покритій неустойкою), альтернативна (на вибір кредитора стяг-ся неустойка або відшкод-ся збитки), виключна (стяг-ся лише неустойка, збитки не підлягають відшкод-ню), штрафна (стяг-ся неустойка і повністю відшк-ся збитки).

Форми неустойки: 1. в процентному відношенні до суми порушеного зобов-ня незалежно від строку прострочення (наприклад, 20 % вартості поставленої продукції, що не відповідає вимогам якості); 2. у %-му відношенні до суми порушеного зобов-ня залежно від строку прострочення (наприклад, 0,1 % несплаченої суми за кожен день прострочення); 3. в твердій сумі (застос-ся рідко через інфляц-ні процеси в ек-ці); 4. в кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Неустойка стяг-ся в претензійно-позовному порядку. ГКУ ст. 233 передбачає можливість зменшення розміру штрафних санкцій судом у разі , якщо: 1) належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збитками кредитора; 2) якщо поруш-ня зобов-ня не завдало збитків іншим учасникам госп. відносин.

38 Конфіскація як вид господарсько-правових санкцій: поняття, сфера застосування, механізм реалізації.

Конфіскація – безоплатне вилучення в дохід бюджету майна (коштів) суб”єкта господ-правопорушника у випадках передбач законом.

Випадки застосув конф: 1. визнання недійсн господ зобов як такого, що вчинене з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави та суспільства (ч 1 ст 208). 2. здійснення комерц банком забороненої законом виробничої діяльності. 3. у сфері ціноутворення. 4. у сфері антимонопольного конкурентного регулюв. 5.у сфері оподаткування (суми заниженого прибутку, суми податку, несплаченого за прихований об”єкт оподаткув)

Юрид підставою зас-ня конфіскації є лише закон. Фактичні підстави – протиправна поведінка, а у випадку виконання зобов”язання, визнаного недійсним як такого, що завідомо суперечить інтересам держави та суспільства, -ще й вина (прямий умисел) порушника.

Конфіс застос в судовому порядку за позовами компетентних органів (податков, контрольно-ревіз).

До конфіс подібний такий різновид адмін-господ санкцій, як вилучення майна (товарі), що неправомірно виготовлене чи неправомірно використов, з метою його знищення. Вилучення таких тов(копій реклам матеріалів,упаковки інш суб”єкта гос-ня) в установленому урядом порядку застосов в разі, якщо можливість з зміщування з діяльн-ю іншого суб”єкта господ не може бути здійснене.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]