Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

52 Порядок відкриття рахунків у банках. Вкладні (депозитні) та поточні рахунки.

Рахунки юридичної особи, що є клієнтом банку, відкриваються в установах банків за місцем її реєстрації чи в будь-якому банку на території України за згодою сторін. Порядок відкриття рахунків в установах банків за межами України встановлюється законом. Суб'єктам господарювання, які мають самостійний баланс, рахунки відкриваються для розрахунків за продукцію, виконані роботи, надані послуги, для виплати заробітної плати, сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), а також інших розрахунків, пов'язаних з фінансовим забезпеченням їх діяльності.

Депозитні операції банків полягають у залученні коштів у вклади та розміщення ощадних (депозитних) сертифікатів. Депозити утворюються за рахунок коштів у готівковій або у безготівковій формі, у гривнях або в іноземній валюті, що розміщені юридичними особами чи громадянами (клієнтами) на їх рахунках у банку на договірних засадах на певний строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства та умов договору. Договір банківського вкладу (депозиту) укладається у письмовій формі.

Установи банків відкривають вкладні (депозитні) рахунки підприємствам та їх відокремленим підрозділам за умови подання ними таких документів: копії документа, що підтверджує взяття підприємства на облік відповідним органом державної податкової служби; копії документа про повідомлення органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві; копії довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідченої нотаріально; картки із зразками підписів та відбитком печатки, засвідченої нотаріально. Кошти на вкладні (депозитні) рахунки підприємств та їх відокремлених підрозділів перераховуються з поточного рахунку і після закінчення строку зберігання повертаються на поточний рахунок. Проведення розрахункових операцій та видача коштів готівкою з вкладного (депозитного) рахунку підприємства або його відокремленого підрозділу забороняється.

Кошти на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб можуть бути внесені готівкою, перераховані з іншого власного вкладного (депозитного) або поточного рахунку.

Поточні рахунки відкриваються підприємствам усіх видів та форм власності, їх відокремленим підрозділам, а також фізичним особам - CПД для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за цими рахунками. До поточних рахунків також належать: рахунки за спеціальними режимами їх використання;б) карткові рахунки. Для відкриття поточних рахунків підприємства подають установам банків такі документи: заяву на відкриття рахунку; копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі виконавчої влади; копію зареєстрованого статуту, засвідчену нотаріально; копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік; картку із зразками підписів; довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України; копію довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально; копію страхового свідоцтва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]