Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

27. Види права власності на зв. Право держ власності. Право комун власності.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про власність» власність в Україні виступає в таких формах: приватна, колективна, дер­жавна. При цьому в Законі встановлено, що всі форми влас­ності є рівноправними. Інакше регулюються відносини власності в КУ. По-перше, у КУ (ст. 41, 116, 142 і 143) терміни «приватна», «державна» та «ко­мунальна» і нічого не говориться про колективну. При цьому комун власність розглядається відокремлено від держ. По-друге, на відміну від ЗУ «Про власність» у КУ йдеться не про рівноправність форм власності, а про рівність перед законом усіх суб'єктів права власності (ст. 13).

Право держ власності в об’єктивному розумінні – сукупність правових норм, що регул відносини дреж власності щодо цього майна, у суб’єктивному – юр визначена і забезпечена можливість суб’єкта цього права викор належні йому ЗВ своєю владою і в інтересах нар Укр.

Своєрідність його полягає у тому, що: 1) функції власника здійснюють вищі органи держ влади – ВРУ, Президент, КМУ і реаліз їх через свої повноваження щодо визнач складу, структури і динаміки розвитку ЄФДВ; норми правового регул: передачі та порядку управ окремими частинами ЄФДВ в госп управ, певному централ органу викон влади; 2) суб’єкт – сам встановлює правові норми, що регул відносини держ власності; 3) реаліз права держ власності здійсн з допомогою створ держ п-в та організацій, що діють в певрих прав формах.

Правові форми реаліз – це врегул правом різні за призначенням та способом здійснення види діяльності держ органів і держ госп організацій, пов’язані з викор держ майна. Можна виділити наступні форми: загал управ ФДМ (здійсн вищі органи держ влади); госп управ окремими часинами ФДМ стосовно в-ва дер власності (здійсн міністерствами, відомствами, ФДМУ через повноваження щодо реорганізаціх, контролю за ефективність викор, розміщення держ замовлень); корпоративні права; госп відання держ ЗВ (здійсн держ п-вами щодо володіння, кор, та розрорядж закріпленим за ними майном); опертивне управ (здійсн держ установами та казеними п-вами); оренда держ майна.

Право комун власності в об’єктивному розумінні – сукупність правових норм, що регулють відносини комун власності, у суб’єктивному – юр визначене і забезпечена можливість територ громади викор належне їй майно на свій розсуд і в своїх інтересах через місцеві органи влади. Основна підства набуття права комун власності – передача держ майна територ громаді.

Реалізація здійснюється через відповідні органи місцевої влади, через такі повноваження: розробка і затвердження прог економ розвитку, місцевого бюджету та звіту про його виконання, місцевих прог приватиз, переліку об’єктів комун власності, що не підлягають приватизації, порядку та умов приватиз; прийняття рішень про створення, ліквідацію та реорганіз п-в, установ, організацій комун форми власності, про відчуження майна; розгляд проектів-планів п-в і організація, що діють на базі комун власності відповідної територ громади, здійснення контролю за ними; встановлення порядку та здійснення контролю за викор прибутків п-в та організацій комун власності; внесення пропозицій про передачу або продаж у комун власність п-в, установ, організацій, їх структур підрозділів та ін об’єктів, що належать до ін форм власності.

Форми реалізації: повне госп відання (здійсн комерц п-вами, що функціонують з метою одерження прибутку; опер управ (здійсн установами та організаціями діяльність яких дотується з місцевого бюджету); оренда (здійсн на підставах ЗУ “Про оренду держ та комун майна” та дог оренди укл з суб’єктами госп, які функціонують на базі колективної та приватної власності).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]