Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

39 Господарсько-адміністративні штрафи як вид господарсько-правових санкцій: поняття, сфера застосування, форми, механізм реалізації.

Господ-адмінистр штраф – це грошова сума, що сплачується до держав бюджету суб”єктом господ – правопорушником у передбачених законом випадках.

Форми госп-адм штрафів: 1. в % або кратному відношенні до суми порушення. 2. в пеній кількості неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Застосовується: 1. лише у вертикальних відносинах. 2. за постановою комптентних органів.3. без дотримання претезійного порядку. 4. за наявності лише протиправної поведінки (фактична підстава). 5. юридична підстава – закон.

Перелік порушень, за які з суб'єкта господарювання стягується штраф, розмір і порядок його стягнення визначаються законами, що регулюють податкові та інші відносини, в яких допущено правопорушення. Адміністративно-господарський штраф може застосовуватися у визначених законом випадках одночасно з іншими адміністративно-господарськими санкціями, передбаченими статтею 239 цього Кодексу, такими як: вилучення прибутку (доходу); адміністративно-господарський штраф; стягнення зборів (обов'язкових платежів); зупинення операцій за рахунками суб'єктів господарювання; застосування антидемпінгових заходів; припинення експортно-імпортних операцій; застосування індивідуального режиму ліцензування; зупинення дії ліцензії (патенту) на здійснення суб'єктом господарювання певних видів господарської діяльності; анулювання ліцензії (патенту) на здійснення суб'єктом господарювання окремих видів господарської діяльності; обмеження або зупинення діяльності суб'єкта господарювання; скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб'єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

40 Господарсько-організаційні санкції: поняття, види, механізм реалізації, сфера застосування.

Госп.-організ-ні санкції – передбачені законом заходи організаційного впливу (обмеження) на СГД, що застос-ся компетентними держ. органами або за їх ініціативою судом у передбачених законом випадках. До них належать: 1. обмеження або призупинення діяльності СГД до усунення виявлених у його діяльності недоліків (у разі недотримання вимог екол-го закон-ва – ст. 246 ГКУ); 2. призупинення дії ліцензії (патенту); 3. скасування ліцензії; 4. скасування держ. реєстрації (ст. 248 ); 5. примусова реорганізація; 6. застос-ня антидемпінгових заходів (ст.244 У разі здійснення окремими учасниками господарських відносин зовнішньоекономічної діяльності, пов'язаної з одержанням незаконної переваги на ринку України (здійснення демпінгового імпорту, субсидованого імпорту, а також інших дій, які визначаються законом як недобросовісна конкуренція що завдало шкоди економіці України або спричинило загрозу виникнення такої шкоди, до цих учасників відносин можуть бути застосовані антидемпінгові, компенсаційні або спеціальні заходи відповідно до закону); 7. припинення Е-І операцій (ст.245); 8. зупинення операцій за рахунками СГД (ст.243 У разі відмови органів управління або посадових осіб суб'єкта господарювання у проведенні документальної перевірки чи у допуску працівників податкових органів для обстеження приміщень, що використовуються для здійснення господарської діяльності, ненадання податковим та іншим органам чи їх посадовим особам встановленої законом звітності, розрахунків, декларацій чи інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків, зборів (обов'язкових платежів), операції цього суб'єкта за його рахунками в установах банку зупиняються); 9. застос-ня індив-го режиму ліцензування (ст.245); 10. примусова ліквідація.

Адмін. порядок передбачений щодо більшості санкцій (1),(2),(5),(6),(7),(9) та судовий порядок передбачається - (4),(10).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]