Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

41 Планово-госпрозрахункові (оціночні) санкції: поняття, види, механізм реалізації, сфера застосування.

Планово-госпрозрахункові санкції – передбачені чинним закон-вом заходи ек-го впливу на СГД у зв’язку з порушенням ним планових нормативів і завдань: *підвищення тарифу (розміру плати) за понадлімітне викор-ня прир. ресурсів, електроенергії; *позбавлення пільг (наприклад, податкових) у зв. з поруш-ням умов їх надання; *виключення із звітності даних про продукцію, виготовлену з поруш-ням держ. стандартів, держ. будівельних норм та правил; *віднесення на прибуток, що залишається у розпорядженні СГД, не донарахованої амортизації у випадках дострокового списання осн. фондів.

Механізм застос-ня: планово-госпрозрахункові санкції застос-ся самим СГД-правопорушником, а у разі, якщо він сам цього не зробить, - компетентними органами, що виявили факт правопорушення.

Підстави застос-ня: юридичні – закон; фактичні – протиправна поведінка.

42 Оперативно-господарські санкції: поняття, види, механізм реалізації, сфера застосування.

Оперативно-госп-кі санкції – передбачені законодавством заходи ек-го впливу кредитора на СГД – боржника (правопорушника), спрямовані на попередження або зменш-ня втрат кредитора від порушень боржника.

Характерні риси: 1) застос-ся лише в госп.-договірних відносинах; 2) застос-ся на розсуд кредитора; 3) передбач-ся законом або договором; 4) межа застос-ня – захист інтересів кредитора; 5) юр-ні підстави застос-ня – договір; 6) фактичні підстави – невикон-ня (неналежне викон-ня) договірних зобов-нь.

Відкритий перелік оперативно-госп-ких санкцій передбачений ч.1 ст.236 ГКУ: 1) одностороння відмова від викон-ня свого зобов-ня управленою стороною, із звільненням її від відповідальності за це – у разі поруш-ня зобов-ня другою стороною; 2) відмова від оплати за зобов-ням, яке виконано неналежним чином або достроково виконано боржником без згоди другої сторони; 3) відстрочення відвантаження продукції чи виконання робіт; 4) відмова управленої сторони від прийняття подальшого вик-ня зобов-ня, порушеного другою стороною, або повернення в односторонньому порядку виконаного кредитором за зобов-ням (списання з рахунку боржника в безакцептному порядку коштів, сплачених за неякісну продукцію, тощо); 5) встановлення в одностор. порядку на майбутнє додат. гарантій належного виконання зобов-нь стороною, яка порушила зобов-ня: зміна оплати продукції (робіт, послуг); 6) відмова від встановлення на майбутнє госп. відносин із стороною, яка порушує зобов-ня.

Підставою для застосування оперативно-господарських санкцій є факт порушення господарського зобов'язання другою стороною. Оперативно-господарські санкції застосовуються стороною, яка потерпіла від правопорушення, у позасудовому порядку та без попереднього пред'явлення претензії порушнику зобов'язання. 2. Порядок застосування сторонами конкретних оперативно-господарських санкцій визначається договором. У разі незгоди з застосуванням оперативно-господарської санкції заінтересована сторона може звернутися до суду з заявою про скасування такої санкції та відшкодування збитків, завданих її застосуванням. 3. Оперативно-господарські санкції можуть застосовуватися одночасно з відшкодуванням збитків та стягненням штрафних санкцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]