Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга мікроекономіка.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Виробнича сітка

Витрати праці (L), тис. люд.-год.

Обсяг виробництва зошитів, тис. шт, при витратах капіталу (К), тис. год.

1

2

3

4

5

1

10

20

30

40

50

2

20

30

50

75

90

3

40

50

75

140

180

4

45

75

140

180

220

5

50

90

180

225

250

Виробнича сітка показує, що деякі обсяги продукції можна отримати при різних альтернативних наборах факторів виробництва: 50 тисяч зошитів при L=5, К=1 та L=3, К=2 і т. д. Якщо графічно сполучити точки, що характе-ризують альтернативні комбінації факторів при певному обсязі виробництва продукції, то отримаємо криву, що називається ізоквантою (рис. 7.3).

К К

K1 5 М R

N

K2 1

1 3 5

L1 L2 L L

Рис. 7.3. Ізокванта Рис. 7.4. Карта ізоквант

Ізокванта - це крива, що відображає альтернативні варіанти ресурсів, що використовуються для виробництва певного обсягу продукції. Точки М і N показують такі комбінації факторів виробництва (L і К), що дають змогу виробити 50 тисяч зошитів. А комбінація К дає змогу виробити їх значно більше. Через цю точку можна провести іншу ізоквоту. Так будується карта ізоквант (рис. 7.4).

Карта ізоквант – це множина ізоквант, що відображає максимальний випуск продукції за будь-яких комбінацій факторів виробництва. Криві ізоквант ніколи не перетинаються. Чим далі ізокванта від початку координат, тим більшому обсягу виробництва продукції вона відповідає.

Аналізуючи ізокванти можна визначити показник заміщення одного фактора виробництва іншим. Гранична норма технологічного заміщення капіталу працею (МRТSKL) визначається обсягом праці, яка може замінити одиницю капіталу:

МRТSKL = L / K = L2-L1 / K2-K1

Гранична норма технологічного заміщення праці капіталом (MRTSLK) визначається обсягом капіталу, який може замінити одиницю праці:

МRТSLK = K / L

Граничну норму технологічного заміщення факторів виробництва можна також розрахувати через граничні продукти.

Дійсно, якщо при зменшенні капіталу з К1 до К2 та зростанні кількості праці з L1 до L2 (див. 7.3), виробник залишається на тій самій ізокванті, то можна довести таку рівність:

K / L = - МРL / МPK

Оскільки МРL= ТРL /L, а МPK = ТPK / K, то:

МРL / МPK = ТРL /L ТPK /K= ТРL /L*K /ТPK = - К /L

Оскільки ТРL і ТPK - це зміни сукупного продукту під впливом змін відповідних факторів виробництва (L і К), то на одній ізокванті вони повинні взаємно компенсуватись, щоб загальна кількість продукції не змінилась. Причому зміни сукупного продукту (ТРL і ТPK) різнонаправлені, тобто мають різний знак, адже праця збільшується, а капітал зменшується. Саме через це в доведеній нами рівності з'являється знак “мінус”:

МРL / МPK = - К /L

Цю рівність можна переписати і так:

MRTSLK = К /L = - МРL / МPK

Ф

Це означає, що кожну втрачену одиницю капіталу приходиться заміняти все біль-шою кількістю праці. Це поя-снюється тим, що фактори виробництва не можуть пов-ністю замінювати один одно-го. Кожний з них не може робити те, що може інший, або, якщо й може, то гірше.

орма ізокванти (крива випукла до початку системи координат), показує, що гранична норма технологічного заміщення капіталу працею зростає при просуванні вниз уздовж ізокванти (рис. 7.5).

К К1К22К33К44К5

L1L2< L2L3<L3L4<L4L5

К1

К2

К3

К4

К5

О L1 L2 L3 L4 L5 L

Рис. 7.5. Зростання граничної норми технологічного заміщення капіталу працею (МRТSKL)

Зростаюча гранична норма технологічного заміщення капіталу працею властива для більшості виробничих процесів, але існують деякі винятки, де ця залежність дещо інша.

І. Фактори виробництва можуть використовуватись лише в певній пропорції. Прикладом є співвідношення автомобілів і водіїв. Якщо кількість автомашин незмінна, то збільшення кількості шоферів не призведе до зростання обсягів продукції. І навпаки, збільшення кількості автомобілів, при фіксованій кількості шоферів також не покращить ситуацію. Аналогічні приклади можна знайти і в промисловості, і в сільському господарстві та в інших галузях і видах виробництва, де співвідношення між факторами виробництва є фіксованим. Ізокванта в цьому випадку матиме вигляд прямого кута, а гранична норма технологічного заміщення буде дорівнювати нулю (рис. 7.6).

2. Повне заміщення факторів виробниц-тва. За такої умови ізокванта має виг-ляд прямої з постійним нахилом. Од-нак в реальному житті така ситуація не трапляється. Адже при абсолют-ній взаємозамінності факторів вироб-ництва можна було б виробити увесь загальнодержавний обсяг певної про-дукції на одному заводі лише збіль-шуючи кількість працюючих.

K

Q3

Q2

Q1

L

Рис. 7.6. Ізокванти при фіксова-ному співвідношенні факторів виробництва