Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга мікроекономіка.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.18 Mб
Скачать
    1. Ефективність олігополії

Оскільки крива попиту на продукцію олігополіста завжди має спадний характер, то для нього ціна і гранична виручка ніколи не збігаються. Тому точка перетину кривих граничної виручки і граничних витрат завжди лежатиме лівіше від мінімального рівня середніх витрат. Отже олігополіст завжди обирає таке співвідношення “ціна-обсяг”, де обсяг менший, а ціну вища, ніж на конкурентному ринку. Суспільство погодившись на існування олігополії, змушене як обмежувати своє споживання, так і платити більшу ціну за продукцію.

Олігополіст отримує економічний прибуток не тільки в короткотер-міновому, але й в довготерміновому періоді, що пов'язано з існуванням суттєвих бар'єрів на шляху вступу в галузь нових фірм-конкурентів.

На думку деяких економістів, олігополія навіть більш небажана, ніж монополія, оскільки чиста монополія перебуває під постійним контролем держави, а олігополія маскуючись під монополістичну конкуренцію, обходить антимонопольне законодавство.

Деякі вчені вказують на позитивний ефект олігополії. На їх думку певні втрати суспільства від панування олігополії перекриваються виграшем від впливу олігополії на НТП.

Контрольні запитання

  1. Охарактеризуйте ознаки олігополістичного ринку.

  2. Які ви знаєте бар'єри для вступу в галузь в умовах олігополії?

  3. Як утворюються олігополії?

  4. Які варіанти ціноутворення олігополіста ви знаєте?

  5. В чому відмінності між чистою монополією та олігополією?

  6. Які ви знаєте варіанти поведінки олігополістичних фірм при зміні ціни на продукцію однієї з них?

  7. Чому крива попиту олігополіста має ламаний характер?

  8. Охарактеризуйте ціноутворення зумовлене таємним зговором.

  9. Як визначається ціна та обсяги реалізації при “лідерстві в цінах”?

  10. Поясніть метод ціноутворення за принципом “витрати плюс”.

  11. Які наслідки діяльності олігополій для суспільства та національної економіки?

Задачі

  1. Дослідження ринку легкових автомобілів виявило, що на ринку діють два виробники. Функції реагування кожного підприємства на дії іншого мають такий вигляд:

у=100-3х

х=100-3у

де х, у – це обсяги виробництва кожного з цих підприємств. Визначте пропорції розподілу ринку між ними, проілюструйте це графічно.

  1. На ринку будівельних склоблоків функціонують три підприємства, однакові за розміром. Граничні витрати кожного підприємства незмінні і однакові для всіх – 4 грн. за блок. Ринковий попит на продукцію галузі показано в таблиці:

Ціна за 1 склоблок, грн.

10

8

6

4

2

Обсяг попиту, тис. шт.

0

200

400

600

800

Якщо підприємства за таємною угодою розділять ринок порівну, то якою буде квота виробництва кожного підприємства і їх рівноважна ціна?