Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга мікроекономіка.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Основні терміни і поняття

  • Двохстороння монополія

  • Відкритий тред-юніонізм

  • Замкнутий (цеховий) тред-юніонізм

  • Монопсонія

  • Попит на працю

  • Пропозиція праці

  • Ринок праці

Рекомендована література

  1. Базилевич В., Лук’янов В., Писаренко Н., Квіцинська Н. Мікроеко-номіка: Опорний конспект лекцій. – К.: Четверта хвиля, 1997. – С. 203-207.

  2. Гамілтон Джонатан. Методичний посібник до “Мікроекономіки” Робер-та С. Піндайка та Деніела Л. Рубінфелда. – К.: Основи, 1996. – С. 138-145.

  3. Задоя А. О. Мікроекономіка: Курс лекцій. – К.: Т-во “Знання”, 2000. – С. 153-159.

  4. Лисовицкий В. Н. Микроэкономика. Учеб. пособие для экономич. специальностей вузов. – К.: ИМСО МО Украины, НВФ “Студцентр”, 1997 – С. 112-117.

  5. Наливайко А. П., Євдокимова Н. М., Задорожна Н. В. Мікроеконо-міка: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / За заг.ред. А. П. Наливайка. – К.: КНЕУ, 1999. – С. 146-155

  6. Піндайк Роберт С., Рубінфелд Деніел Л. Мікроекономіка. – К.: Основи, 1996. – С. 476-481.

  7. Ястремський О. І., Гриценко О. Г. Основи мікроекономіки. – К.: Товариство “Знання”, 1998. – С. 606-629.

Тема 17. Зовнішні ефекти в ринковій економіці та їх державне регулювання Задачі

1. Поля фермера знаходяться біля залізниці. Внаслідок забруднення смуги землі, що прилягає до залізничної колії, зменшується урожай. Витрати на організацію кожного додаткового потягу для залізничної компанії складають 20 тис. грн. за рік, а валова виручка від його організації дорівнює 30 тис. грн. За якою ціною фермер може викупити у залізничної компанії право на заборону руху додаткового потягу, якщо додатковий прибуток від продажу вирощеної фермером продукції за відсутності цього потягу складе 15 тис. грн.?

Тема 18. Трансформаційні ефекти та мікросистема

В кожній країні під впливом різних обставин склалася своя система координації господарської діяльності окремих людей, підприємств, організацій з метою розвязання проблем: що виробляти, скільки і як виробляти, як використовувати обмежені ресурси і як розподілити також обмежені вироблені товари. Однак, якщо зробити деякі узагальнення і скласти класифікацію економічних систем, то основною відмінною рисою між ними буде співвідношення ринкового і державного регулювання.

Виділяють три типи економічних систем:

  1. вільний або чистий ринок;

  2. змішана економіка;

  3. централізовано-планова, або командна, економіка.

Економіка України більшу частину ХХ століття була централізовано- плановою. Починаючи з 90-х років економічна система України трансфор-мується в напрямку різкого посилення ролі ринкових регуляторів.

В цій темі ми познайомимося з основними характеристиками приведених вище типів економічних систем, з особливостями переходу України від адміністративно-командної до змішаної економіки.