Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне(5).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
443.9 Кб
Скачать

61. Грабіж (186)

об'єктивна сторона є відкритим викраденням чужого майна, тобто вилученням майна в присутності власника або інших осіб, які усвідомлюють вчинення викрадення. Водночас і особа, яка викрадає майно, усвідомлює, що її дії помічені іншими і оцінюються ними як викрадення. Але вона ігнорує це.Грабіж вважається закінченим, коли майно вилучене і винний має реальну, хоча б початкову, можливість розпорядитися ним як власним (винести, сховати, передати, викинути тощо).Суб'єктивна сторона передбачає тільки прямий умисел суб'єкт – фізична, осудна особа, яка досягла 14 р. до моменту вчинення крадіжки.Частина 2 ст. 186 КК передбачає відповідальність за грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя та здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства.кваліфікуючі ознаки, як повторність, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 186 КК); грабіж, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, або що завдав значної шкоди потерпілому (ч. З ст. 186 КК); грабіж у великих розмірах (ч. 4 ст. 186 КК); грабіж, вчинений в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 186 КК) мають такий же зміст, як і аналогічні ознаки крадіжки (див. коментар до ст. 185 КК).

62. Вимагання. Відмінність від розбою і насильницького грабежу.(189, 187, 186)

Безпосереднім додатковим об'єктом відносини у сфері охорони безпеки життя, здоров'я, честі, гідності, особистої недоторканості потерпілих.Предметом є не тільки майно, але і право на майно, а також дії майнового характеру. Об'єктивна сторона полягає у незаконній вимозі передачі чужого майна чи права на майно, або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці. Діяння може виявлятися лише в активній поведінці — в незаконній вимозі: а) чужого майна; 6) права на чуже майно; в) вчинення будь-яких дій майнового характеру, на які винний не має права.Потерпілими від вимагання можуть бути: власник, особа, якій майно ввірене на законній підставі, близькі родичі цих осіб (батьки, діти, бабуся, дідусь, сестри, брати).Обов'язковою ознакою об'єктивної сторони є спосіб відмагання — погроза заподіяння шкоди потерпілому або його близьким родичам, зміст якої може бути різним. Погроза може бути висловлена усно, письмово, жестами, демонстрацією зброї.

Вимагання вважається закінченим з моменту пред'явлення вимог, пов'язаних з погрозою. Суб'єктивна сторона— тільки прямий умисел, корисливі мотив та мета, зміст яких розкритий при аналізі крадіжки.Суб'єкт — будь-яка особа, що досягла до вчинення вимагання 14-ти років Ч. 2 ст. 189 - передбачає відповідальність за вимагання, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому. ч. 2 ст. 189 - є також вимога, поєднана з фактичним пошкодженням чи знищенням майна. ч. 3 ст. 189 - вимагання, поєднане із застосуванням насильства, небезпечного для життя чи здоров'я особи, або такого, що завдало майнової шкоди у великих розмірах.Розбій є найбільш небезпечним серед злочинів проти власності, обов'язковим додатковим об'єктом його виступають життя чи здоров'я потерпілого. об'єктивна сторона є нападом з метою заволодіння чужим майном, поєднаним із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою спричинення такого насильства. Насильство при розбої застосовується з метою заволодіння майном або з метою його утримання.Розбій вважається закінченим з моменту нападу, тобто з моменту застосування насильства, незалежно від того чи вдалося винному заволодіти майном, чи ні.Грабіж.Суб'єктивна сторона передбачає тільки прямий умиселсуб'єкт – фізична, осудна особа, яка досягла 14 р. до моменту вчинення крадіжки.Частина 2 ст. 186 КК передбачає відповідальність за грабіж, поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя та здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]