Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне(5).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
443.9 Кб
Скачать

81. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів

Об'єктом злочину є правовий режим обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, під яким розуміються види діяльності, пов'язані з: культивуванням рослин, що містять наркотичні речовини; розробкою, виробництвом, виготовленням, зберіганням, розподілом, перевезенням, пересиланням, придбанням, реалізацією, відпуском, ввезенням на територію України, вивезенням з території України, використанням, знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до Переліку, що дозволяються та контролюються згідно з чинним законодавствомПредметомцього злочину є наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналогиОб'єктивна стороназлочину виявляється в незаконному: 1) вироб­ництві, 2) виготовленні, 3) придбанні, 4) зберіганні, 5) перевезенні, 6) пере­силанні, 7) збуті наркотичних засобів, психотропних речовин або їх ана­логів.Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.Суб'єкт злочину — загальний; особа яка досягла 16-річного віку на момент вчинення злочину.

82. Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем.. Основним безпосереднім об'єктом злочину є встановлений з Метою захисту здоров'я населення порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Додатковим факультативним об'єктом можуть виступати життя і здоров'я особи, власність.Предметомцього злочину є наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги (їх визначення див. у п. 2 коментарю до ст. 305 КК).Об'єктивну сторонузлочину становить незаконне вилучення будь-яким із зазначених способів наркотичних засобів з підприємств, установ, ор­ганізацій (аптек, баз, складів, лікувально-профілактичних закладів тощо) не­залежно від форми власності чи в окремих громадян, у тому числі вилучен­ня наркотиковмісних рослин або їх частин із земельних ділянок господарств чи громадян до закінчення збирання врожаю.  Момент закінчення злочину залежить від способу вилучення наркотич­них засобів.Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. При вчиненні його шляхом вимагання обов'язковою є мета — незаконно отрима­ти наркотичні засоби чи право на них, а шляхом розбою — викрадення нар­котичних засобів.Суб'єктомзлочину, вчиненого шляхом крадіжки, грабежу, розбою, ви­магання та шахрайства, є загальний суб'єкт. Відповідальність за ці злочини настає для осіб, що досягли 14-річного (при шахрайстві — 16-річного) віку.

85.1 Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Спонукання неповнолітніх до застосування допінгуСхиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогівОб'єктом злочину є здоров'я населення.Предметомцього злочину є наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги (їх визначення див. у п. 2 коментарю до ст. 305 КК).Об'єктивна стороназлочину виявляється в схилянні до вживання нар­котичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Злочин вважається закінченим з початку здійснення дій, спрямованих на те, щоб збудити в іншої особи бажання вжити наркотичні засоби. Суб'єктивна стороназлочину характеризується прямим умислом і на­явністю спеціальної мети — викликати у потерпілого бажання вжити нарко­тичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги.Суб'єктзлочину — загальний; особа, яка досягла 16-річного віку.Спонукання неповнолітніх до застосування допінгуОб'єктом злочину є здоров'я неповнолітніх осіб.Предметомцього злочину є допінги.Об'єктивна сторонацього злочину виявляються у спонуканні не­повнолітніх до застосування допінгу (як на змаганнях, так і під час тренувань).Злочин вважається закінченим з моменту здійснення впливу на не­повнолітнього з метою примусити його до застосування допінгу. Суб'єктивна стороназлочину характеризується прямим умислом, що поєднується, як правило, із спеціальною метою — примусити потерпілого за­стосувати допінг. Суб'єктомзлочину є будь-яка особа, яка досягла 16-річного віку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]