Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне(5).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
443.9 Кб
Скачать

76. Незаконне заволодіння транспортним засобом.

Основним безпосереднім об’єктом злочину є контрольоване використання транспортних засобів, перелічених у примітці до ст.286. Ці транспортні засоби виступають предметом цього злочину. Його додатковим обов’язковимабо факультативним об’єктом – залежно від конкретного способу вчинення цього злочину – можуть виступати життя і здоров’я особи, власність, інші блага.

Об’єктивна сторона злочину полягає у незаконному заволодінні транспортним засобом. Ознаки такого діяння:1) воно полягає лише в активній поведінці – дії;2) дія проявляється в отриманні можливості керувати таким транспортним засобом;3) поведінка винного є незаконною, він не має ані дійсного, ані уявного права на транспортний засіб, заволодіння яким здійснює;4) заволодіння транспортним засобом здійснюється без чітко вираженого і дійсного волевиявлення власника або законного користувача транспортного засобу.Суб’єктом злочину є особа, яка не має права на користування транспортним засобом, щодо якого здійснюється незаконне заволодіння.Суб’єктивна сторона злочину характеризується умислом. Обов’язковою ознакою суб’єктивної сторони злочину ємета.

77. Масові заворушення. Відмінність від групових порушень громадського порядку.

Основним безпосереднім об'єктом масових заворушень є громадський порядок. Додатковим обов'язковим об'єктом цього злочину - залежно від конкретної форми його прояву - є життя і здоров'я особи, конституційні права людини і громадянина, власність, порядок управління або громадська безпека.Об'єктивна сторона злочину полягає а: 1) організації масових заворушень; 2) активній участі у них.Злочин вважається закінченим з моменту початку масових заворушень - вчинення конкретних актів насильства, погромів тощо.Суб'єкт злочину загальний.Суб'єктивна сторона злочину характеризується умислом. Психічне ставлення винного до наслідків, передбачених ч. 2 ст. 294, може характеризуватися умислом або необережністю. Групове порушення громадського порядку. Об'єктом злочину є громадський порядок. Об'єктивна сторона злочину включає як обов'язкові ознаки: діяння; наслідки; причинний зв'язок між діянням і наслідками.Суб'єкт злочину - загальний, організатори та активні учасники групового діяння, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

79. Проституція або примушування чи втягнення до заняття проституцією

1. Проституцією вважається позашлюбний систематичний вступ жінки чи чоловіка в статеві відносиниОсновним безпосереднім об'єктом злочину є моральні засади суспільства в частині підстав задоволення статевих потреб.Об'єктивну сторонузлочину, передбаченого ч. 1 цієї статті, утворює систематичне надання сексуальних послугз метою отримання доходу, коли можна зробити висновок про те, що зайняття проституцією є бажанням осо­би займатися нею як професією, що приносить основний чи хоча б додатко­вий дохід цій особі.Закінченимзлочин, передбачений ч. 1 цієї статті, визнається з моменту надання такої послуги втретє.Суб'єктивна сторонахарактеризується прямим умислом. Особа усвідо­млює, що надає сексуальну послугу за плату, і бажає цього. Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони є мета отримання доходу. Суб'єктомцього злочину може бути будь-яка особа жіночої або чо­ловічої статі, яка досягла 16-річного віку і яка займається проституцією. 79.2 Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльністьОб'єкт злочину - моральні засади суспільства у ставленні до виховання підростаючого покоління.Об'єктивну сторонузлочину, передбаченого ст. 304 КК, утворює втяг­нення неповнолітніх у зазначені в диспозиції цієї статті види діяльності. Об'єктивна сторонацього злочину має місце і при втягненні не­повнолітнього у пияцтво, у заняття жебрацтвом або азартними іграми. 9. Злочин визнається закінченим з моменту вчинення винною особою дії, спрямованої на втягнення неповнолітнього у злочинну діяльністьСуб'єктивна сторона цього злочину характеризується прямим умис­лом, поєднаним з метою втягнення підлітка в злочинну або інші названі в законі види антигромадської діяльності. Суб'єктом злочину може бути лише особа, яка до моменту втягнення підлітка в злочинну діяльність або до вчинення всіх епізодів, що утворюють систематичність втягнення в інші види антигромадської діяльності, досягла 18-річного віку.

80. Використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорівОб'єктом злочину є встановлений з метою протидії залученню в економіку "брудних" коштів та виконання Україною взятих на себе міжнародно-правових зобов'язань порядок здійснення підприємницької та іншої господарської діяльності. Додатковим об'єктом можуть виступати інтереси правосуддя, нормальне функціонування фінансово-кредитної системи, право власності. Якщо кошти і майно використовуються з метою продовження незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів, об'єктом злочину є також здоров'я населення.Предметом цього злочину є кошти, здобуті від незаконного обігу нар­котичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів (інак­ше «наркогроші»). Об'єктивна стороназлочину передбачає чотири види альтернативних дій: 1) розміщення коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних за­собів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів, у банках, на підприємствах, в установах або організаціях та їх підрозділах незалежно від форми власності; 2) використання таких коштів для придбання об'єктів, майна, що підлягають приватизації; 3) використання зазначених коштів для придбання обладнання для виробничих чи інших потреб; 4) використання таких доходів (коштів і майна) з метою продовження незаконного обігу нар­котичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.Злочин вважається закінченим з моменту виконання хоча б однієї з дій, які становлять об'єктивну сторону даного злочину.Суб'єктивна стороназлочину характеризується прямим умислом. Мо­тивами цього злочину може бути прагнення особи легалізувати «нарког­роші» або майно, придбане за такі гроші, корисливі мотиви тощо. Суб'єкт злочину — загальний; особа, яка досягла 16-річного віку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]