Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне(5).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
443.9 Кб
Скачать

63. Шахрайство. Відмін. Від крадіжки та заподіяння майн. Шкоди. (190. 185 від 192)

Ст..190Предмет є не тільки майно, а й право на майно Об'єктивна сторона полягає у заволодінні чужим майном або придбанні права на майно шляхом обману або зловживання довірою.Обман —повідомлення неправдивих відомостей (дія) або замовчування відомостей, які мають бути повідомлені (бездіяльність), з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно. Суб'єктивна сторона— прямий умисел, корисливі мотив і мета .Суб'єктом є особа, яка до вчинення шахрайства досягла 16-ти років .Якщо суб'єктом є службова особа, яка для обману чи зловживання довірою використовує своє службове становище.Ч. 2 ст. 190 КК передбачає відповідальність за шахрайство, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому; ч. З — за шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки; ч. 4 — за вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.Ст. 185об'єктивної сторона відноситься до злочинів з матеріальним складом. суб'єктивної сторона передбачає тільки прямий умисел - особа усвідомлює, що посягає на чужу власність, таємно вилучає чуже майно, на яке вона не має ніякого права, передбачає спричинення матеріальної шкоди в певному розмірі і бажає спричинити таку шкоду.Суб'єктом є фізична, осудна особа, яка досягла 14-ти років до моменту вчинення крадіжки. Кваліфікуючі ознаки: 1)повторність 2) вчинення крадіжки за попередньою змовою групою осіб.Ст.192Об'єктивна сторона харак. відсутністю ознак шахрайства. Заподіяння майнової шкоди може виявлятися в таких формах: 1) незаконному використанні чужого майна (незаконне користування); 2) ухиленні від сплати обов'язкових платежів; 3) обертанні на власну користь грошових коштів, які на підставі тих або інших договорів і зобов'язань мають надійти на користь власника.

Злочин вважається закінченим з моменту настання суспільне небезпечних наслідків — заподіяння значної майнової шкоди.Суб'єктивна сторона харак. прямим умислом, що поєднаний з корисливими мотивом і метою.Суб'єкт — будь-яка особа, яка не є службовою. Частина 2 ст. 192 КК передбачає відповідальність за ті ж дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або такі, що заподіяли майнову шкоду у великих розмірах, тобто таку, яка у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян

64. Привласнення, розтрата майна. (191)

об'єктивна сторона передбачає три різні форми вчинення злочину: привласнення, розтрата чужого майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Їх загальною ознакою є особливе відношення винного до майна, яким він заволодіває. Привласнення — це незаконне безоплатне утримання майна, ввіреного винному, або майна, яке перебуває в його віданні на законній підставі. Розтрата — це незаконне безоплатне відчуження, використання, витрачання майна, яке було ввірене винному чи перебувало в його віданні (продаж, дарування, споживання, передача іншим особам.. Зловживання службовим становищем як спосіб заволодіння майном означає, що особа порушує свої повноваження і використовує організаційно-розпорядчі або адміністративно-госнодарчі функції всупереч інтересам служби для незаконного і безоплатного обертання чужого майна: незаконно дає вказівку матеріально відповідальній особі, підлеглій їй, про видачу майна; отримує майно за фіктивними документами тощо. Наприклад, службова особа, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно отримує премії, надбавки до зарплати. Закінченим злочин визнається з моменту незаконного безоплатного заволодіння майном або незаконної передачі його третім особам. Суб'єктивна сторона— прямий умисел, корисливі мотиви та мета. Суб'єктом привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем є особа, яка досягла 16-річного віку. Кваліфікуючими ознаками цього злочину є: вчинення його повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. З ст. 191 КК); у великих розмірах (ч. 4 ст. 191 КК); в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 КК). Усі ці ознаки аналогічні тим, які були розглянуті при аналізі крадіжки (див. коментар до ст. 185 КК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]