Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культурологія.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
187.74 Кб
Скачать
  1. Основні закономірності розвитку культури

Ряд дослідників (Ф. Нортроп, П. Сорокін та ін) зробили спроби встановити закономірності, що лежать в основі виникнення і розвитку тих чи інших типів культури, а також розкрити головний елемент, який визначає даний тип, незалежного від того, чи є він унікальним або в тій чи іншій мірі властивий різних культур.

Так, Ф. Нортроп поклав в основу своєї спроби методологічнийпринцип, відповідно до якого тип культури визначається притаманними їй формами і способами пізнання - саме вони диктують всю організацію досвіду,норм, ідеалів, ідей, що домінують у даному суспільстві. Це дозволило розрізнити два типи культур - східні і західні. Перші характеризуються інтуїтивним, емоційним, безпосереднім сприйняттям світу, другий --інтелектуалізмом, пізнанням у формі теоретичних концепцій.

Перший тип культури створює нетехнічних цивілізації з їх описовими науками і імпресіоністський мистецтвом. Час в таких цивілізаціях сприймається як щось конкретне, кінцеве, як замкнутий цикл, до якого включається і природа, і якісно не відрізняється від не її історія.

Другий тип культури створює технічні цивілізації з їх концепціями рівності людей, рівних можливостей, однакових норм, з розвиненою етикою і демократією. Мистецтво технічних цивілізацій засноване на геометричних формах і перспективу.

П. Сорокін у свою чергу виділяє три основні типи культур:ідеальний, чуттєвий і ідеалістичний.

Перший тип ґрунтується на системі понять, що стосуються поза світовим,надчуттєвого, незмінного абсолюту, тому цілі й потреби таких культур в основному духовні. Другий тип визнає єдиною реальністю вічно мінливий матеріальний світ, і тому цілі й потреби його культур чисто фізичні.

Нарешті, третій тип синтезує ідеальне і чуттєве на рівних підставах. П. Сорокін пояснює розвиток культур механізмом зміни лежать в їх основі істин. Жодна з культур не може бути вічною, тому що ні одна з систем істин не є абсолютною. З розвитком та зміцненням даної культури її істини пригнічують істини інших систем, що також мають право на існування. Через це пануюча система істин перестає задовольняти запити людей, служити основою їхньої культурної і соціальної життя, вона гине, а їй на зміну приходить нова, більш життєздатна система.

6. Українська культура як частина світової культури, її характерні риси

Культура українського народу розвивалася не ізольовано від культур інших народів, а перебувала, закономірно, в контексті світового культурного процесу. Українці віками творили власну самобутню культуру, успадковуючи культурні цінності своїх предків, переймаючи і творчо осмислюючи надбання інших народів. Цим самим вони розвивали не лише національну культуру, але й зробили вагомий внесок у скарбницю світової. Характерною особливістю української культури є її відкритість і стабільність, здатність сприймати й українізовувати різні культурні впливи. Завдяки цьому українська культура протягом своєї історії двічі змогла відродитись і зберегти духовний генофонд нації в умовах колоніального гніту.