Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ (3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
69.68 Кб
Скачать

6. Держава Ахеменідів (550-330гг. До н.Е.)

Давні іранціз'явилися на території сучасного Ірану на рубежі II-I тис. до н.е. Центром освіти цивілізації був південь Іранського плато, Природно-кліматичні умови тут були досить суворими. Іранське плоскогір'я зберігало багаті поклади нафти, залізної і мідної руди, олова, золота, срібла і свинцю. Обширну територію Іранського плато населяли племена каситів, еламітів, і лулубеїв. Незабаром вони розділилися на дві частини мідійців, населяли північно-західні райони Іранського плато, і персів, мешкали на півдні в районі Аншан.

у них вже були розвинені культурні та соціально-економічні традиції та інститути, вони займалися як скотарством (особливо, конярством), так і землеробством, були добре знайомі з обробкою металів. У військових походах користувалися колісницею.

Проте справжнім творцем Перської держави став Кір II (558-530 рр.. До н.е.) організатор війська і один з найбільших лідерів-вождів персів. В, 558 г до н.е.. Він об'єднав перські племена, у 553 р. до н.е. виступив проти Мідії і в 550 р. до н.е. Підкорив її, В 538 г до н.е.. Захопив Вавилон. Кір прийняв титул «цар всесвіту». Таким чином, Ахеменідам вдалося створити першу в стародавньому світі найбільшу поліетнічну імперію; її кордони простягалися від Греції до Ефіопії і від Лівії до Індії. За 30 років (менше ніж за одне покоління) була створена могутня великомасштабна імперія з населенням в 10 млн. чоловік з єдиним правителем і єдиним офіційним мовою, сирійських.

Правитель Дарій 1.Вся держава при Дарії була розділена на 20 областей -сатрапії кожна з яких повинна була платити як податок певну кількість срібла. Особлива увага була приділена реорганізації армії.

Більше впорядковано стала вестися фінансова політика. Дарій I запровадив єдину для всієї держави монетну одиницю, У період розквіту держави Ахеменідів був досягнутий високий рівень розвитку ремесла, торгівлі, будівництва. Існувало багато важливих караванних шляхів. Зокрема, велике значення мала дорога, яка, перетинаючи Загросскіе гори, з'єднувала Вавілонію з Екбатанах і потім тривала до Бактрії і кордонів Індії.

Держава Селевкідів (330-250 рр.. До н.Е.)

Держава Селевкідів, що виникло після розпаду імперії Олександра Македонського було найбільшим з елліністичних держав. Його особливістю було те, що процес еллінізації вніс лише деякі зміни, не торкнувшись його основ.

Вже до 303 р. до н.е. до складу царства Селевкідів увійшли - Мідія, Персида, Сузіана (Елам), Бактрія і Парфія, Північна Сирія. В імперії Селевкідів збереглася - верховна власність царя на землю. Роль рабства збільшилася велася розробка рудників у горах Малої Азії, лісів в Сирії, каменоломень.У державі Селевкідів не було етнічного ядра. До його складу увійшли племена і народності.Вищі сановники носили титули «друзів», кожен з яких перебував на чолі окремих галузей центрального управління. Всі держава поділялася на сатрапії.

Особливе значення мала армія, яка була також різнорідна за своїм складом, як і держава. Основні сили складалися з важкоозброєної піхоти, численних вершників і особливих підрозділів, які мали колісницями і облоговими знаряддями.

Період еллінізму в державі Селевкідів приніс деякі зміни, але зміни в кінцевому підсумку так і не привели до радикальної трансформації близькосхідної структури за європейським зразком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]