Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ (3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
69.68 Кб
Скачать

7. Релігійно-світоглядні уявлення

релігійно-світоглядна система - зороастризм. Її творцем був мідянін Спітак Спітама, який виступив як Заратуштра (Зороастр). Життя цього релігійного проповідника і реформатора припадала на XII-VIвв. До н.е.

Основа створеної ним релігії - ідея боротьби добра і зла. Глава всіх добрих сил - Ахурамазда  (Ахура - абсолют, нескінченне, Мазда - верховний розум). Глава всіх злих духів - Ахриман (уособлює морок, смерть). Основними засобами в боротьбі зі злом є добра думка, добре слово, добре діяння. Вчення намагається проникнути в сенс творіння і походження людини. Людина, син неба Іма, був вигнаний з раю за те, що з'їв м'ясо. Після чого отримує від Ахурамазди припис створити царство, в якому не було б «ні сварок, ні ворожнечі, ні невірності, ні злості, ні обману, ні ницості, ні скорботи ...». Іма, за велінням Ахурамазди, забирає з собою самих сильних і красивих чоловіків і жінок, зародки всіх видів найбільших і красивих тварин, насіння різного роду дерев. Ахурамазда докладно регламентує, що зробити Іма на землі, щоб створити царство щастя: де слід обгрунтувати житло, як посадити дерева, як зрошувати землю. Іма виконав усі приписи: «І ці люди живуть найщасливішою життям у Ра, який створив Іма». Ахурамазда призначає главою цивільної влади Урват-Наро (сина Заратуштри), головою релігійної влади - самого Заратуштри. Таким чином, з міфологічних уявлень про виникнення царства випливає відмінна риса цієї релігії - її практично-етичний характер. Благочестя полягає не у звільненні від мирського зла і від самого світу, а в знищенні зла і всього поганого в Світі, не у втечі від світу або у знищенні свого «Я», а в утвердженні себе в світі.

Людині відводиться вкрай важливе місце, була складена «Авеста» - «Святе письмо» зороастризму,

 Офіційною ідеологією Сасанідів був зороастризм, але на його основі виникали масові єретичні руху, значно ослабляють країну. Першим з таких рухів було маніхейство. Його ідейним натхненником був Мані (276 р.), ідея,що світ являє собою боротьбу добра і зла, світла і темряви. Людина, згідно Мані, повинна очиститися від зла, звільнитися від влади матеріального початку. Для цього людина повинна відмовитися від власності, сім'ї, шлюбу, житла, м'яса, вина та інших земних благ..

У наприкінці V ст. Спалахнуло рух маздакітів. Його ідейним лідером був Маздак. Він прийшов до переконання, що сили Світу можуть здобути повну перемогу над силами Темряви, тому що вони діють справедливо, розумно, доцільно і, в кінцевому рахунку, творчо, але сили Темряви, навпаки, діють несправедливо, нерозумно, хаотично і руйнівно. Він проповідував активне втручання людини на боці сил Світла в боротьбі з силами Темряви. Він закликав до вселенського перевороту:

8.

Паккард: формування централізованої держави (2300-2000 рр.. До н.Е.) увага_ надалі у тексті не паккард, а аккад!!

засновник держави Аккада, підпорядковує собі Шумер і об'єднує під своєю владою значну частину Месопотамії. У цей час була значно розширена і вдосконалена іригаційна мережа. Об'єднання Шумера і Аккада дало можливість регулювати в загальнодержавному масштабі всю річкову і зрошувальну систему. З метою зміцнення торгівлі була встановлена єдина система мір і ваги. У зв'язку з розвитком військової справи було організовано постійне військо, яке складалося з 5400 воїнів, яке стало ядром великої армії, що знаходилася у розпорядженні аккадского царя і дала йому можливість здійснити ряд великих завоювань.

При Нарам-Суенн, онука Саргона, Аккад досяг свого найвищого могутності. Близько 2170 р. до н.е. Месопотамія була завойована і розграбована племенами Гутієв, що жили в горах Загроса.

Цар був верховним суддею, головою всього державного апарату, він же вирішував питання війни і миру. Було створено сильне центральне управління. У царських і храмових господарствах численний штат писарів і чиновників реєстрував аж до дрібниць всі аспекти господарського життя. У країні діяв налагоджений транспорт, гінці розсилалися з документами в усі куточки держави.

Центральний уряд особливо піклувалася про вміст у порядку і розширенні іригаційної мережі. Особливого розквіту досягає велике державне господарство, розщарування суспільства. Держава суворо централізується і перебуває під владою єдиного обоготворявшей царя. Використовуючи великі господарські ресурси всієї об'єднаної Месопотамії, царі Ура проводять енергійну завойовницьку політику, метою якої є встановлення гегемонії могутнього Шумеро-Аккадського царства у всій Передній Азії. Свого найвищого розквіту ця політика досягла за царя Шульги (2100-2042 рр.. До н.е.), який здійснює 9 походів проти східних горців, завойовує країну Субарту і області, розташовані по верхньому течією Тигра, завойовує Сирію. Так утворюється велика і могутня Шумеро-Аккадское царство, що відродило колишню міць Аккада. Зовнішнім вираженням сили царів Ура був культ царя, який став офіційною релігією.

Шульги, домігшись свого обожнювання, видав закони, що свідчать про розроблену судовій системі. У них, зокрема, встановлювалося винагороду за привід швидкого раба його хазяїну. Передбачалося також покарання за різні види членоушкодження. При цьому на відміну від більш пізніх Законів Хаммурапі, Шульги не керувався принципом «око за око, зуб за зуб», а встановив принцип грошового відшкодування потерпілому. Закони Шульги є найдавнішими з поки відомих правових актів.

Панування Ура було недовговічним. У боротьбі з навалами амореїв, рухалися із заходу, а також еламітів, наступали зі сходу, поступово царство Ура все більше слабшав. Нарешті, війська останнього царя Ура по імені Ібі-син були розбиті військами об'єдналися проти Ура держав Марі і Еламу. Після чого на руїнах Аккада утворилися невеликі царства Ісіна і Ларс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]