Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ (3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
69.68 Кб
Скачать

Архаїчний період (VIII-VI ст. До н.Е.) в історії Стародавньої Греції

Це був час швидкого та інтенсивного розвитку. Практично у всіх сферах життя відбуваються глибокі зміни. Товариство здійснює перехід від села до міста, від родових і патріархальних відносин до відносин класичного рабства. Основа життя- місто-поліс. Починається колонізація ближніх і далеких територій. Греція розширюється до значних розмірів. Економічний прогрес сприяє розширенню ринку та торгівлі, складається система грошового обігу. Розпочата карбування монет прискорює ці процеси. Афінський поліс - найбільший в Греції ,вищі посадові особи - архонти, з них формувався і рада старійшин - ареопаг. Вищим органом, обирали посадових осіб і видавали закони, стало народне зібрання - Екклеса. Іншим центром грецької цивілізації була Спарта.

І в мирний і у воєнний час спартанці жили єдиним військовим табором, побоюючись повстання підкореного населення.

Вражаючі успіхи були в духовній культурі,розвитку літератури і поезії. Виникають філософія і наука. Їхнім родоначальником став Фалес, Піфагор, В архітектурі складається два стилі: доричний - суворийІ іонічний - більш пишний, Поеми Гесіода «Теогонія» (родовід богів) і «Каталог жінок» доповнювали і завершували створене Гомером. Антична міфологія набувала класичний, досконалий вигляд.

Класичний період (V-IV ст. До н.Е.) в історії Стародавньої Греції

Цей період став часом розквіту давньогрецької цивілізації. У цей період складається знаменита афінська демократія - форма державного устрою афінського поліса. Вся вища влада належала народним зборам

Освіта. Розрізнялися школи початкової, середньої і вищої сходинки. Найвищого рівня досягає філософія, насамперед, завдяки Сократу, Платона і Аристотеля. Дуже високого рівня досягає риторика - наука про ораторське мистецтво. Речі Ісократа та Демосфена довгий час залишалися неперевершеними зразками літературної майстерності.

Розвиваються й інші науки - математика, медицина, історія. Геродот написав «Історію»,+архітектура та містобудування. (Афінський Акрополь)

Вищої точки досягає література. Поезію представляв Піндар. народження і розквіт трагедії і театру. Батьком трагедії був Есхіл («Прикутий Прометей»), її розвивали Софокл (трагедії «Цар Едіп» і «Антігона»), Евріпід («Медея»). Успішно розвивалася комедія, «батьком» якої став Арістофан.

Еллінізм (323-146 рр. До н. Е.) - заключний етап цивілізаційного розвитку Стародавньої Греції

Це час Олександра Македонського (356-323рр.. До н.е.). У його правління почалася еллінізація Близького Сходу: грецька розмовна мова і грецька писемність стали офіційними на всьому просторі імперії. Зміцніли контакти між Сходом та заходом.

Після смерті Олександра розгорнулася запекла боротьба між наступниками, в результаті якої імперія розпалася на кілька частин .Політично Рим підкорив Грецію, але грецька культура підкорила Рим. Отримали розвиток наукові знання. Провідні позиції зайняла математика (Евклід і Архімед). У архітектурі  також були досягнуті видатні успіхи. Поряд з храмами будувалися палаци, театри, бібліотеки гімнасії і т.д. З'явилася нова галузь знання - філологія: граматика, критика тексту, літературна критика і т.д. Монументальна скульптура прийняла грандіозні розміри. Така статуя бога сонця Геліоса (Колос Родоський), який увійшов до числа семи чудес світу (висота 36 м). Знаменитими шедеврами були Афродіта (Венера) Мілоська і Ніка Самофракійська.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]