Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ (3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
69.68 Кб
Скачать

Сучасна Індія

Процес англійських територіальних завоювань завершився в першій половині XIX ст. У другій половині XIX ст. в Індії відбуваються зміни, що сприяли її економічному, культурному та політичному розвитку. Розвиток залізничного транспорту, поштової служби і поява телеграфу сприяли формуванню внутрішнього ринку, а відкриття Суецького каналу (1869 р.) забезпечило зв'язок з рештою світу, 1885 -була створена організація Індійський національний конгрес.

До кінця XIX ст. Індія стала на шлях промислового розвитку (виробництво чаю, джуту, видобуток вугілля, чорна металургія, бавовняне виробництво).

У 1909 р. був прийнятий закон про роздільні виборах для індусів і мусульман в цивільні представницькі органи Індії різного рівня. При цьому посилився розкол між індусами і мусульманами. Лідер Індійського національного конгресу Махтама Ганді. У 1947 британським парламентом був прийнятий Закон про незалежність Індії, +сформовано уряд на чолі з прем'єр-міністром Дж. Неру. У 1950 Індія була проголошена республікою. У конституції 1950 р. були закріплені досягнуті успіхи за час незалежного розвитку країни. Економіка поступово ставала залежною від фінансових надходжень з-за кордону, особливо коли на країну лягло додатковий тягар витрат у зв'язку з війнами з Китаєм і Пакистаном в 1960-і рр.. Прем'єр-міністр країни Індіра Ганді (1966-1977 рр.. Та 1980-1984 рр..) Проводила політику, орієнтовану на допомогу бідним верствам населення. Популярність прем'єр-міністра досягла апогею в 1971 р. в результаті перемоги в третій індо-пакистанській війні. Індія опинилася на домінуючих позиціях в південноазіатському регіоні. У 1974 р. вона провела ядерні випробування, які продемонстрували збільшену військову міць країни.

У 1970-80-і рр.. В Індії проводився курс на лібералізацію економіки та зростання економічних показників при відмовився від подальшого скорочення витрат на соціальну сферу. Активізувався зовнішньополітичний діалог Індії з Пакистаном і Китаєм. В 1990-ті рр.. Почалися економічні реформи, покликані модернізувати виробничу і науково-технічну базу країни. Значною була діяльність уряду щодо запобігання міжобщинних та міжетнічних зіткнень.

Проведені Індією ядерні випробування ускладнили її відносини з більшістю держав світу. У сучасній нестійкою обстановці чинником стабільності залишається фігура президента, яким у 1997 р. вперше в історії країни був обраний представник колишньої касти «недоторканних» К.Р. Нараянан.

12. Крито-мікенський (III-II тис. До н.Е.) і гомерівський (XI-IX ст. До н.Е.) періоди - формування основ цивілізації Стародавньої Греції

У кінці III тис. до н.е. на півдні Балканського півострова Пелопоннес і острові Крит складалися перші суспільства і виникли перші осередки державності.- ремесла,скотарство,землеробство. В кін. ХV ст. до н.е. квітуча цивілізація і культура несподівано гинуть. Острів пережив сильну катастрофу – все було зруйнованим.Іншим джерелом стала мікенська цивілізація, час розквіту якої припадає на XV-XIII ст. до н.е. Вона знаменита палацами і грандіозними царськими усипальницями, розвиненим палацовим і царським господарством. Мікенський палац.

XI-IX ст. до н.е. Були періодом становлення цивілізації Стародавньої Греції( поеми Гомера «Іліада» і «Одіссея») У цей період були втрачена державність, а також міський, або палацовий уклад життя, писемність. У той же час застосування заліза сприяло прискореному розвитку цивілізованого початку. У духовній культурі спадкоємність збережена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]