Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ (3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
69.68 Кб
Скачать

Імперія Цинь

К середині III ст. до н.е. Серед семи найсильніших держав Китаю виділилося царство Цинь. титул Хуанді - імператор. 26-річний імператор Цинь Ши-Хуанді. була створена система централізованого управління та повного підпорядкування кожного підданого державі.

Циньска імперія була розділена на 36 областей на чолі з губернаторами. Вся влада зосереджувалася в руках верховного правителя імператора. Для мешканців імперії настали часи террору- введення єдиної грошової системи ,зводилися храми і палаци. Для захисту північних кордонів імперії від вторгнень кочових племен сюнну активно будувалася ланцюг потужних оборонних споруд так звана Велика китайська стіна, довжиною в 750 км (сучасна 4000 км ). Був виданий указ, який забороняв приватне навчання, а також критику уряду.

Епоха династії Хань

Епоха династії Хань в історії Китайської цивілізації ділиться на два етапи: Західноханьскій (206 р. до н.е.-8 м.) та Східноханьскій (25-220 рр.).. Лю Бан, засновнику династії Хань, Це нові реформи, конфуціанство як пануюча релігія і зовнішньополітична експансія.

Основним джерелом державних доходів були податки, Роки правління У-ді (140-87 р. до н.е.) - час розквіту Китайської цивілізації епохи Хань. Розвиток торгівлі.

У 25 р. Гуан У ді (25-57 рр..) Захопив владу і відновив династію Хань. Робилися відчайдушні зусилля подолати кризу в країні. Як ніколи ханьці розгорнули зовнішню торгівлю. Великого поширення набули маєтку сильних будинків, які поступово перетворювалися на економічно замкнені господарства, тим самим, знижуючи рівень державних доходів. У III в. офіційно скасували монетне звернення, використовуючи в якості грошей шовк і зерно. Скоротилася чисельність населення, а число міст зменшилося в два рази. Це, поряд з безперервною боротьбою при дворі, призвело до ослаблення центральної влади, соціальної дестабілізації (повстання Жовтих пов'язок у 184 г.) і падіння династії. В 220 р. ханьських імперія розпалася на три царства, тим самим припинивши своє існування.

5. Досягнення матеріальної і духовної культури

 Основою економіки Стародавнього Китаю було землеробство. У Китаї культивували просо, пшеницю, пшоно, боби, коноплі, чай. В Китаї розвивалися різні ремесла: виробництво лаків, шовківництво.

 Поряд з ремеслом розвивалася торгівля. Китаю належить пріоритет у багатьох технічних відкриттях і винаходах. Зокрема, високої досконалості досягла технологія плавки мідної руди, руд кольорових металів, в отриманні сплавів, наприклад, бронзи. У Китаї значна увага приділялася будівництву іригаційної системи. -зусилля щодо упорядкування русла річки, вздовж якого була викладена кам'яна кладка, зведені дамби, підведені численні зрошувальні канали. Вражаючі досягнення древніх китайців в архітектурі та будівельної техніки -велика кит. Стіна.Вже в далекій давнині будувалися триярусні вежі (лоу), павільйони, храми. У IV ст. До н.е. був винайдений кронштейн, що дозволив робити дахи із заломленими кутами; так був створений новий тип архітектурної споруди - пагода. Будівництво доріг також було важливим показником розвиненості китайської цивілізації.

+використання нафти і природного газу. Будувалися дерев'яні резервуари для зберігання вуглеводневої сировини. Робилися бамбукові газопроводи. У містах існували газові ліхтарі. Використовувалося газове опалення осель.

Становлення системи освіти (епоха чжоу). Першої загальнодоступною школою була Жу-цзя - «Школа освічених людей», заснована в 532 р. до н.е. Кун Фу-цзи.

Зачатки писемності з'явилися в Китаї ще в епоху неоліту. поява ієрогліфів,винайдення паперу.

 Писемність стала основою розвитку літератури. У ханьську епоху зародився театр. У столиці зводилися спеціальні арени з місцями для глядачів.

м. Сіань усипальниця імператора Цинь Ши-Хуанді.  +_фресковий і світський живопис

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]