Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ (3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
69.68 Кб
Скачать

20 Зіткнення цивілізацій

Як зазначає С. Хантінгтон, відносини між групами з різних цивілізацій ніколи не будуть близькими; вони зостаються прохолодними, а досить часто - ворожими, але у більшості випадків встановлюються опосередковано. Загалом конфлікт між цивілізаціями набуває двох форм. На локальному рівні - між сусідніми державами, які належать до різних цивілізацій, між різноцивілізаційними групами всередині держави та між групами, які намагаються створити нові державні утворення на уламках старих (наприклад, СРСР, СФРЮ). Конфлікти на лінії розколу найчастіше виникають між мусульманськими та християнськими країнами. На глобальному рівні відбуваються конфлікти між серцевинними державами різних цивілізацій. Відвернення потенційних конфліктів та врегулювання існуючих є нагальною потребою подальшого існування людства, і цьому повинно сприяти рівноправне співробітництво всіх країн, не зважаючи на їхню цивілізаційну приналежність.

Вплив цивілізаційного чинника на світову політику після закінчення "холодної війни" С.Хантингтон бачить і в появі синдрому "братерських країн". Цей синдром полягає в орієнтації держав у взаємовідносинах між собою вже не на спільність ідеології і політичної системи, а на цивілізаційну близькість. Крім того, як приклад реальності цивілізаційних відмінностей він указує на те, що основні конфлікти останньих років відбуваються на лініях розламу між цивілізаціями -- там, де проходить межа зіткнення цивілізаційних полів (Балкани, Кавказ, Ближній Схід).

 Прогнозуючи майбутнє, С.Хантингтон приходить до висновку про неминучість конфлікту між західною і незахідними цивілізаціями, причому головну небезпеку для Заходу може представляти конфуціансько-ісламський блок -гіпотетична коаліція Китаю з Іраном і поруч арабських і інших ісламських держав. Політолог пропонує заходи, які, на його думку, повинні зміцнити Захід перед новою навислою над ним небезпекою. Серед іншого він закликає звернути увагу на так звані "розколоті країни", де уряди мають прозахідну орієнтацію, але традиції, культура й історія цих країн нічого загального з Заходом не мають. До таких країн С.Хантингтон відносить Туреччину, Мексику і Росію. Від зовнішньополітичної орієнтації останньої в значній мірі буде залежати характер міжнародних відносин доступного для огляду майбутнього, тому інтереси Заходу потребують розширення, підтримки і співробітництва з Росією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]