Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема9_(2010-2011)_Міжнар_вал_кред_відносини.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
107.01 Кб
Скачать

8. Міжнародні кредитні операції.

Міжнародний кредит – це рух позичкового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин, пов'язаний з наданням валютних і товарних ресурсів на умовах поверненості, строковості і сплаті процентів. В якості кредиторів і позичальників виступають приватні підприємства (банки, фірми), державні установи, уряди, міжнародні і регіональні валютно-кредитні і фінансові організації, а також юридичні і фізичні особи.

Джерелами міжнародного кредиту служать: тимчасово вивільнена у процесі кругообігу частина капіталу підприємства у грошовій формі; грошові нагромадження держави і приватного сектора, які мобілізуються банками.

Міжнародний кредит виконує низку важливих функцій у сфері зовнішньоекономічних зв'язків, а саме:

  • забезпечує перерозподіл фінансових та матеріальних ресурсів між країнами;

  • посилює процес нагромадження в рамках усього світового господарства та забезпечує диференціаційний рух тимчасово вільних грошових коштів одних країн на фінансування капіталовкладень в інших;

  • прискорює процес товарної реалізації у світовому масштабі, сприяє інтернаціоналізації виробництва та процесу розширеного відтворення;

  • за допомогою міжнародного кредиту досягається економія витрат обігу в сфері міжнародних розрахунків шляхом розвитку і прискорення безготівкових платежів, заміни готівкового валютного обороту міжнародними кредитними операціями.

За термінами користування міжнародні кредити поділяються на коротко-, середньо- та довготермінові.

Короткотермінові – до 1 року, деколи до 18 місяців; (надкороткотермінові - до 3 місяців, добові, тижневі);

Середньострокові – від 1 до 5 років;

Довгострокові – більше 5 років.

В залежності від типу кредиторів кредити у зовнішньоекономічній сфері класифікуються на:

  1. фірмові;

  2. банківські;

  3. брокерські;

  4. урядові;

  5. міжнародних організацій;

  6. змішані.

Однак, здебільшого, кредитування зовнішньої торгівлі здійснюється банками. Це може бути пряме або опосередковане кредитування.

Фірмовим кредитом називається кредит, який надається підприємством (фірмою) однієї країни підприємству (фірмі) іншої країни.

Є три різновиди фірмового кредиту:

  • вексельний кредит (після укладення угоди експортер виставляє тратту на імпортера, який акцептує її у вказаний строк, проти товарних документів);

  • кредит за відкритим рахунком (даний вид кредиту використовується при регулярних поставках товарів з періодичним погашенням заборгованості. Згідно з угодою, експортер записує на рахунок імпортера як борг вартість проданих та відвантажених товарів, а імпортер зобов’язується погасити кредит у встановлений строк);

  • купівельний аванс (купівельні аванси є формою кредитування експорту й одночасно забезпеченням зобов’язань імпортера, оскільки імпортер повинен прийняти замовлений товар. Імпортери видають аванс експортерам у розмірі 10-30% від вартості поставки).

Банківські кредити. Найпростішими різновидами банківських кредитів є експортний кредит та кредит покупцю.

Експортний кредит – це кредит, що видається банком країни експортера банку країни імпортера для кредитування поставок машин, обладнання тощо. Такого типу кредити видаються у грошовій формі і носять чітко цільовий характер, так як позичальник зобов’язаний використати отриманий кредит винятково для закупівлі товарів в країні-кредиторі.

Однією із форм кредитування експорту банками з 60-х років став кредит покупцю. Кредит покупцю – це кредит, що надається банком експортера безпосередньо іноземному покупцю, тобто фірмі країни-імпортера. Тим самим імпортер купує необхідні товари з оплатою рахунків постачальника за рахунок коштів кредитора з віднесенням заборгованості на покупця чи його банк. Зазвичай такі кредити пов’язуються з купівлею товарів та послуг у конкретної фірми.

Крім названих різновидів банки можуть кредитувати клієнтів-суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності у багатьох інших формах та з використанням різноманітних платіжно-кредитних інструментів (чеків, векселів, акредитивів тощо).

Брокерські кредити – проміжна форма між фірмовими кредитами та банківськими. Брокери позичають кошти у банків, виступаючи при цьому у ролі посередників. У деяких випадках брокери надають гарантії за кредитами експортерам та імпортерам.

Урядові кредити надаються урядом однієї країни уряду іншої країни за рахунок державного бюджету. Вони переважно мають довгостроковий характер (10-15 років). Такі кредити, як правило, надаються у двосторонньому порядку.

Кредити міжнародних організацій, серед яких провідне місце займають МВФ, МБРР, сприяють збалансованому зростанню міжнародної торгівлі та подоланню валютних труднощів країн-учасниць, пов’язаних з дефіцитом їх платіжного балансу. МВФ та МБРР надають не лише стабілізаційні кредити, а й структурні (на здійснення програм, спрямованих на структурні реформи в економіці країни).

Змішані кредити – це спільне кредитування великих проектів кількома кредитними установами – як міжнародними, так і національними. Участь у таких проектах можуть брати державні та приватні установи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]