Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема9_(2010-2011)_Міжнар_вал_кред_відносини.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
107.01 Кб
Скачать

3. Універсальні та регіональні фінансові інститути.

Банк міжнародних розрахунків (БМР) – спеціалізований міждержавний фінансовий інститут, який об’єднує на акціонерній основі частину фінансових ресурсів центральних банків 30 країн. Створений у 1930 р. Місце перебування – м. Базель (Швейцарія).

БМР передусім є центром співробітництва центральних банків. Він приймає як депозити частину їх ліквідних активів, надає їм кредити в разі необхідності, розміщує на ринку кошти, які перебувають у його розпорядженні. Щоб виплачувати відсотки на ці вклади, БМР розмішує їх на ринкових умовах в центральних банках інших країн, міжнародних організаціях чи у банків-кореспондентів.

Європейський банк реконструкції та розвитку (Євробанк, ЄБРР) – міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки. Створений в квітні 1990 року (штаб-квартира – в м. Лондон).

ЄБРР працює лише на комерційних засадах. На відміну від МВФ, надає тільки цільові кредити під конкретні проекти приватним і державним структурам на потреби розвитку економіки. Крім цільових кредитів, ЄБРР здійснює прямі інвестиції, а також надає технічну допомогу (консультації, курси навчання банкірів та менеджерів, допомога в організації систем розподілу продовольства).

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) — державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу для фінансування розвитку відсталих європейських регіонів у формі довготермінових кредитів. Створений у 1958 році з метою надання кредитів для спорудження та реконструкції об'єктів, які становлять інтерес для країн ЄС та асоційованих держав.

За рахунок випуску облігаційних позик на міжнародному грошовому ринку та на національних грошових ринках формуються ресурси Європейського інвестиційного банку. На рентабельні проекти надають звичайні кредити, на малорентабельні — пільгові. До 70% припадає на кредити для регіонального розвитку менш розвинутих районів. Сфери використання кредитів – передусім енергетика, транспорт і телекомунікації. Європейський інвестиційний банк надає також пільгові кредити за рахунок коштів ЄС як технічний розпорядник.

Міжамериканський банк розвитку (МаБР) – міжнародний фінансовий інститут, створений для фінансування програм економічного розвитку в країнах Латинської Америки. МаБР розпочав операції 1 жовтня 1960 р. Основна мета Банку полягає в тому, щоб сприяти прискоренню процесу економічного розвитку країн-учасниць.

Азіатський банк розвитку(АзБР). Угода про створення АзБР була підписана учасниками 27 країн у 1965 в Манілі. З 1967 р. Банк розпочав свою кредитну діяльність і являє собою регіональний інститут довгострокового кредитування проектів розвитку. Офіційні цілі АзБР – сприяти розвитку економіки і зовнішньої торгівлі країн Азії, що розвиваються, стимулювати регіональне співробітництво, надавати технічну допомогу, допомогу в координації їх економічної політики.

Африканський банк розвитку (АфБР) – регіональна організація країн Африканського континенту. Свою діяльність Банк розпочав з липня 1966 р. Згідно зі Статутом, завдання АфБР полягають у допомозі економічному розвитку і соціальному прогресу африканських країн-членів шляхом фінансування програм регіонального розвитку, заохочування державних і приватних інвестицій, надання технічної допомоги.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]