Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема9_(2010-2011)_Міжнар_вал_кред_відносини.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
107.01 Кб
Скачать

9. Міжнародні валютно-кредитні і фінансові організації.

Міжнародні валютно-кредитні і фінансові організації – спеціалізовані інститути, створені на основі міждержавних угод з метою регулювання міжнародних валютно-кредитних відносин. Основними такими інститутами є наступні:

1. Міжнародний валютний фонд.

Міжнаро́дний валю́тний фонд (IMF) – спеціальне агентство Організації Об'єднаних Націй (ООН), засноване 39-ма державами, з метою регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. Фонд має статус спеціалізованої установи ООН. Штаб-квартира МВФ знаходиться в м. Вашингтон, США.

Специфіка МВФ порівняно з іншими міжурядовими організаціями полягає у виконанні ним одночасно функцій регулювання, фінансування, нагляду та консультування держав-членів у сфері валютно-фінансових відносин. Головним завданням МВФ є скорочення тривалості та зменшення нерівноваги у міжнародному балансі розрахунків членів, забезпечення стабільності валютних курсів.

Основні функції мвф:

  • сприяння міжнародній співпраці в монетарній політиці;

  • розширення світової торгівлі;

  • кредитування;

  • стабілізація обмінних курсів.

Офіційні цілі МВФ:

1) сприяти міжнародній співпраці в валютно-фінансовій сфері;

2) сприяти розширенню і збалансованому росту міжнародної торгівлі в інтересах розвитку виробничих ресурсів, досягнення високого рівня зайнятості і реальних доходів держав-членів;

3) забезпечити стабільність валют, підтримувати упорядковані співвідношення валютної системи серед держав-членів і не допускати знецінення валют з метою отримання конкурентних переваг;

4) надавати допомогу в створенні багатосторонньої системи розрахунків між державами-членами, а також в ліквідації валютних обмежень;

5) тимчасово надавати державам-членам кошти в іноземній валюті, з метою виправлення порушення рівноваги їх платіжного балансу.

2. Група Світового банку.

Світовий банк, заснований в 1944 році, є однієї з найбільших у світі організацій, що надають допомогу з метою розвитку. Банк здійснює свою діяльність більш ніж в 100 країнах, що розвиваються, надаючи фінансову й консультаційну допомогу.

Група Світового банку складається з чотирьох основних інститутів – Міжнародний банк реконструкції й розвитку (МБРР), Міжнародної фінансової корпорації (МФК), Міжнародної асоціації розвитку (МАР), Багатосторонньої агенції з гарантій інвестицій (БАГІ); до цієї ж групи належить також Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (МЦУІС), який має специфічні функції, але організаційно пов'язаний із Світовим банком.

Формування Групи Світового банку було розпочато рішенням Бреттон-Вудської Конференції про заснування МБРР водночас з МВФ. Ці два інститути тісно зв'язані між собою за основними цілями, а також організаційно. Так, членом МБРР може стати тільки учасник МВФ. Структурою обидва вони входять до системи ООН.

Міжнародний банк реконструкції й розвитку – МБРР (International Bank for Reconstruction and Development – IBRD) заснований в 1945 році.

Основними цілями банку є:

  • сприяння країнам-членам в розвитку економіки шляхом надання їм довгострокових позик і кредитів;

  • заохочення іноземного інвестування через надання гарантій або участь в позиках та інших інвестиціях приватних кредиторів;

  • стимулювання тривалого збалансованого зростання міжнародної торгівлі, підтримка збалансованості платіжних балансів країн-членів.

Міжнародна фінансова корпорація – МФК (International Finance Corporation – IFC) заснована в 1956 році.

Головна мета МФК – сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються, через заохочення приватного підприємництва у виробничому секторі. МФК, як правило, кредитує тільки високорентабельні підприємства в нових індустріальних країнах.

Міжнародна асоціація розвитку – MAP (International Development Association – IDA) утворена в 1960 році.

Основні цілі МАР:

  • сприяння економічному розвиткові країн-членів;

  • підвищення продуктивності праці;

  • зростання рівня життя в державах-членах, в першу чергу, таких, що розвиваються.

Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій – БАГІ (Multilateral Investment Guarantee Agency – MIGA) заснована в 1988 році.

Основні цілі:

  • сприяння збільшенню притоку інвестицій в країни, що розвиваються, через надання гарантій, включно страхування, по некомерційним ризикам;

  • здійснення досліджень, збір і поширення інформації для сприяння інвестуванню;

  • надання технічної допомоги країнам, проведення консультацій з інвестиційних питань.

Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів – МЦУІС (International Center for Settlement of Investment Disputes – ICSID) заснований в 1966 p.

Головна мета – сприяти притоку іноземних капіталів шляхом створення умов для примирення й урегулювання спорів між урядами й іноземними інвесторами. МЦУІС не є кредитною організацією в прямому розумінні слова; через це його не завжди включають до Групи Світового банку, хоча за цілями й організаційно він з нею пов'язаний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]