Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Болюх Д.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
177.71 Кб
Скачать

Висновки

Виходячи з мети та завдань дослідження, можна зробити такі висновки:

1) В ході виконання теоретичного аналізу проблеми професійної готовності майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства нами було визначено, що в літературі немає єдиного підходу до визначення цього поняття. Тому, на основі структури професійної готовності психолога В. Бочелюка, яка включає когнітивний, операційний, мотиваційний та особистісний компонент, нами були розроблені критерії готовності до роботи з особами схильними до самогубства по кожному компоненту.

Ми вважаємо, що такими критеріями когнітивного та операційного компоненту є знання про самогубство, особливості осіб, схильних до самогубства, особливості діагностичних факторів та індикаторів суїцидального ризику, а також особливості та форми надання допомоги потенційним самогубцям.

Мотиваційний компонент включає мотивацію на допомогу людям, на саму діяльність і на зацікавленість у роботі практичного психолога.

Особистісний компонент містить емпатійність, вольову саморегуляцію та нервово-психічну стійкість особистості.

Також після розгляду наукової літератури нами було визначено особистісні особливості осіб, схильних до самогубства, такі як тривожність, репресивність, низька самооцінка тощо, а також визначено, що для запобігання самогубств використовується профілактика суїцидальної поведінки, суїцидальна превенція та інтервенція і психокорекція.

2) Нами було проведено експериментальне дослідження професійної готовності майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства. У дослідженні взяли участь студенти п‘ятого курсу спеціальності «Практична психологія» - 9 студентів групи ПП-07-1 освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» (далі – «спеціалісти»), та 15 студентів групи ППм-07-1 освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» (далі – «магістри»).

Дослідження когнітивного та операційного компонентів проводилось за допомогою спеціально розробленої нами анкети, мотиваційний компонент за допомогою методики визначення мотивації професійної діяльності, особистісний компонент діагностувався методикою визначення вольового потенціалу особистості, методикою визначення здатності до емпатії Мехрабіана та Епштейна, а також за методикою визначення нервово-психічної стійкості «Прогноз».

Після проведення порівняльного аналізу результатів дослідження професійної готовності практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства було визначено, що за когнітивним, операційним та мотиваційним компонентом «магістри» виявились більш підготовлені, а за особистісним компонентом обидві групи досліджуваних мають приблизно однаковий рівень готовності.

3) Нами було розроблені практичні рекомендації щодо того, яким повинні бачити психолога клієнти, щодо принципів роботи з суїцидентами, рекомендації щодо проведення бесіди та щодо того, як не потрібно чинити в роботі з потенційними самогубцями.

Використана література

  1. Аритова О.Н. Влияние мотивации на структуру целеполагания. Вестник МГУ сер. Психология № 4, 1998г.

  2. Ожегов С.И. и Шведова Н.Ю. Толковый словарь русского языка: РАН. Институт русского языка им. В.В. Виноградова. 4-е изд., доп. М., 1999.

  3. Вербицкий А.А., Н.А. Бакмаева. Проблема трансформации мотивов и контекстном обучении. Вопросы психологии. 1997г. № 4.

  4. Гребенюк О.С. Формирование интереса к учебной и трудовой деятельности у учащихся средних и проф-тех училищ. М., 1986г

  5. Дьяченко М. И., Кандыбович Л. А. Психологические проблемы готовности к деятельности. – Минск: БГУ, 1976.

  6. Захарова Л.Н. Психологические основы подготовки к профессиональной деятельности: дисс. ... докт. психол. наук: спец. 19.00.01 «Общая психология и история психологии» / Л.Н. Захарова. – Нижний Новгород, 1997. – 468 с.

  7. Кандибович Л.А. Психологические проблемы готовности в деятельности / Л.А. Кандибович. – Мн.: Изд-во БГУ, 1996. – 175 с.

  8. Бочелюк В. Й. Психологія: вступ до спеціальності : навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів / В. Й. Бочелюк, В. В. Зарицька. – К. : Центр навч. літератури, 2007. – 287 с.

  9. Menninger, W. Identifying, evaluation, and responding to boundary violations: A risk management program // Psychiatric Annals, 1991, vol. 21(11).

  10. Шнейдман Э. Десять общих черт самоубийств и их значение для психотерапии // Суицидология: прошлое и настоящее. Проблема самоубийства в трудах философов, социологов, психотерапевтов и художественных текстах / Сост. А.Н.Моховиков. М., Когито-центр, 2001.

  11. Шнейдман Э. Душа самоубийцы: Пер. с англ. – М.: Смысл, 2001. – 315 с.

  12. Юрьева Л.Н. Кризисные состояния. Днепропетровск, 1999.

  13. Осипова А.А. Справочник психолога по работе в кризисных ситуациях / А.А. Осипова. – Ростов н/Д: Феникс, 2005. – 315. [1] с. – (Справочник).

  14. Психологія суїциду: Посібник / За ред. В.П. Москальця. – К.: Академвидав, 2004. – 288 с. (Альма-матер).

  15. Солошенко Д.В. Екстренна психологічна допомога. Консультування // Практична психологія та соціальна робота. – 2003. –№ 9-10. – С. 10-28.

  16. Гроллман Э. Суицид: превенция, интервенция, поственция // Суицидология: прошлое и настоящее: Проблема самоубийства в трудах философов, социологов, психотерапевтов и художественных текстах/ Составитель А.Н. Моховиков. - М.: Когито-Центр, 2001. - С 270-352.

  17. Моховиков А. Н. Телефонное консультирование. М.: Смысл, 2001а.

  18. Бордовская Н.В., Реан А.А. Педагогика. Учебник для вузов - СПб: Питер,2000. - 304 с.

  19. Диагностика волевого потенциала личности / Фетискин Н.П., Козлов В.В., Мануйлов Г.М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. - М.: Изд-во Института Психотерапии. 2002.- C.54-55.

  20. Практическая психология для менеджеров / Под ред. М. К. Тутушкиной. - М. : Филинъ, 1996. - 368с. (с. 101-103)

  21. Практикум по психологии состояний: учебн. пособ. / Под ред. проф. А. О. Прохорова. – СПб: Речь, 2004. – 480 с.

  22. Дружинин В.Н. Экспериментальная психология. – СПб.: Питер, 2003. – 319 с.