Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Болюх Д.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
177.71 Кб
Скачать

1.2. Критерії та показники професійної готовності майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства

Робота з особами, схильними до самогубства є складною і потребує від фахівця високої обізнаності в даній сфері, навичок спілкування з такою групою клієнтів, високої емоційної стійкості та врівноваженості.

Аналіз літератури з проблем готовності психолога до роботи з особами схильними до самогубства виявив, що не існує єдиного підходу до складових такої готовності. Беручи за основу структуру професійної готовності В. Бочелюка, яка містить мотиваційний, когнітивний, операційний та особистісний компоненти, ми виокремили в цих компонентах саме ті якості і властивості, які можуть бути критеріями і показниками готовності і повинні бути притаманні практичним психологам при роботі з особами, схильними на самогубство.

Мотиваційний компонент включає в себе професійні установки, інтереси, прагнення займатися психологічною роботою. Його основою є професійно-психологічна спрямованість (особисте прагнення людини застосувати свої знання в обраній професійній сфері), в якій виражається позитивне ставлення до професії, нахил та інтерес до неї, бажання вдосконалювати свою підготовку і т.д. Стійкість, глибина і широта професійних інтересів і психологічних ідеалів визначається педагогічною спрямованістю. Ступінь сформованості професійного інтересу визначає характер роботи майбутнього фахівця над собою з метою використання своїх можливостей і здібностей. У фахівців, які будуть працювати з особами, схильними до самогубства повинна бути мотивація на допомогу людям, на збереження життів, на виявлення суїцидальних ризиків і виявлення факторів, які призводять до суїциду і їх усунення.

До когнітивного аспекту професійної готовності входять професійна спрямованість уваги, уявлень, сприймання, пам'яті, психологічне мислення, психологічні здібності, знання, дії, операції і заходи, необхідні для успішного здійснення професійної діяльності. Для роботи з суїцидентами необхідно володіти знаннями про це явище, знати як його виявити і діагностувати, а також знати як проводити психологічне консультування та психокорекцію з особами, схильними до самогубства.

Операційний компонент включає в себе вміння та навички роботи з суїцидальними особами, а саме вміння та навички діагностики, консультування та психокорекції.

Особистісний компонент готовності містить якості та властивості, які важливі у виконанні професійних обов‘язків. Для роботи психолога з особами, які схильні до самогубства важливою якістю є психічна стійкість - це якість особистості, яка дає змогу протистояти життєвим труднощам, несприятливому тиску обставин, зберігати психічне здоров’я і працездатність у різних випробуваннях. До особистісного компоненту також входять емоційно-вольові особливості особистості. Психолог повинен володіти і розвивати в собі емпатійність, емоційну сприйнятливість, цілеспрямованість, самовладання, емоційну врівноваженість, наполегливість, ініціативність, рішучість, самостійність, самокритичність, самоконтроль, а також добре, емоційно позитивне ставлення до клієнта, особисту зацікавленість та участь у вирішенні його проблем.

Особливе значення для роботи з особами, схильними до самогубства має емпатійність психолога. Головним у цій якості є готовність, бажання і здатність людини психологічно відчувати і розуміти іншого, дивитися на світ його очима, на час, забуваючи про своє сприйняття світу, про свою власну точку зору. Цю якість психолог проявляє на всьому протязі процесу консультування і, завдяки їй, виявляється здатним краще і глибше розуміти клієнта, ефективніше йому допомагати.

До вольових якостей, які забезпечують готовність до роботи з особами, схильними до самогубства належать цілеспрямованість, самовладання і витримка (збереження самоконтролю в будь-якій ситуації), наполегливість (тривале збереження зусиль при досягненні поставленої мети), ініціативність, рішучість (своєчасно приймати продумані рішення і без зволікань приступати до їх виконання), самокритичність (вміння помічати свої помилки, неправильні дії та прагнення їх виправити).

Керівник відомої в США клініки В. Меннінгер пропонує поради фахівцям, що працюють з потенційними самогубцями, і тим, хто страждає через самогубства пацієнта.

Світоглядні установки:

• фахівець не може нести відповідальність за те, що говорить і робить пацієнт поза стінами терапевтичного кабінету;

• самогубство іноді відбувається всупереч дбайливому ставленню;

• не можна запобігти самогубство, якщо пацієнт справді прийняв таке рішення [9].

Отже, готовність практичного психолога до роботи з особами, схильними до самогубства має складну структуру знань, вмінь, навичок, якостей та особистісних особливостей. Особливо важливими для роботи з суїцидентами є психічна стійкість, самовладання та емпатійність. Також дуже важливою є сформованість навичок роботи з даною категорією клієнтів.