Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка оценка.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
3.7 Mб
Скачать

3. Визначення вартості об'єкта оцінки

З урахуванням наявності достовірної інформації, мети оцінки й виду обумовленої вартості застосовані порівняльний і дохідний підходи.

3.1. Аналіз найбільш ефективного використання

ОБ'ЄКТА ОЦІНКИ

Концепція ринкової вартості припускає оцінку об'єкта з позиції найбільш ефективного використання. Найбільш ефективне використання активів визначається як їх найбільш імовірне використання, що є фізично можливим, певним способом виправданим, юридично дозволеним і економічно доцільним, у результаті чого оцінювані активи досягають найбільшої вартості.

Висновки про найбільш ефективне використання об'єкта оцінки провадяться на підставі наступних фактів.

Технічна можливість.

Вбудовані приміщення загальною площею 743,3 м2, розташовані на першому й другому поверхах у будинку. Будинок двоповерхове, складної конфігурації в плані, розташовано на червоній лінії. Територія навколо будинку упоряджена, є достатня кількість зелених насаджень, тротуари й під'їзні колії мають тверде покриття.

Об'єкт оцінки являє собою магазин, що складається із групи кімнат з підсобними приміщеннями, розташованими на першому й другому поверхах. Доступ в оцінювані приміщення здійснюється окремо з торця будинку.

На дату оцінки вбудовані приміщення загальною площею 743,3м2, розташовані на першому й другому поверхах не експлуатуються. Фізичні параметри, конструктивні особливості оцінюваного об'єкта дозволяють визначити найбільш ефективний варіант використання оцінюваного об'єкта з погляду технічної можливості - як торговельна площа з допоміжними приміщеннями адміністративного й складського призначення.

Юридична обґрунтованість: на основі проведеного аналізу розглянутого об'єкта й представлених документів, визначено, що оцінюваний об'єкт не має обмеження функціонального використання.

Економічна доцільність: оцінюваний об'єкт розташований у Червоногвардійському районі м. Дніпропетровська. Район розташування об'єкта добре забезпечений транспортною інфраструктурою. Зовнішня інфраструктура розвинена. Рівень попиту на різні види комерційної нерухомості й загальна концепція розвитку комерційної нерухомості даного району дозволяють зробити висновок про використання об'єкта як торговельна площа.

Фактори, що впливають на найбільш ефективне використання об'єкта оцінки зведені в таблицю 3.1., де кожний фактор оцінений по 5-ти бальній системі оцінки.

Таблиця 3.1.

Фактори, що впливають на найбільш ефективне використання оцінюваного об'єкта

№ п/п

Фактори

Призначення

Торговельне призначення

Офісне призначення

Виробниче, складське призначення

1

Технічні

5

4

3

2

Економічні

5

3

2

3

Юридичні

5

5

5

РАЗОМ

15

12

10

Висновок: на підставі наведеного порівняння переваг і недоліків різних варіантів використання найбільш ефективним визнане використання об'єкта оцінки як торговельна площа.