Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мовознавство фінал.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
03.03.2019
Размер:
247.3 Кб
Скачать

47. Граматика, її розділи та предмет вивчення. Основні одиниці граматичної будови мови.

Граматика 2) наука, яка вивчає будову мови.

Що стосується граматики як науки, то розрізняють: 1) формальну, яка вивчає граматичні форми та їх структуру, і контенсивну (семантичну), яка вивчає значення цих форм і структур; 2) синхронічну, що вивчає будову мови на певному умовно виділеному часовому етапі, і діахронічну, яка вивчає мовну будову в її історичному розвитку.

Граматика складається з двох розділів: морфології й синтаксису.

Основні одиниці граматикиморфема для морфології і конструкція (речення) для синтаксису.

48. Лексичне і граматичне значення, відмінності між ними.

Граматичне значення - узагальнене (абстрактне) мовне значення, яке властиве рядам слів, словоформ, синтаксичних конструкцій і яке має в мові регулярне (стандартне) вираження. Крім цього,

граматичне значення відрізняється від лексичного: 1. Відношенням до слова і будови мови. 2. Характером узагальнення. 3. Відношенням до мислення й об'єктивної дійсності

4.Способом вираження. Граматичне значення має регулярне (стандартне) вираження.

49. Морфема. Види морфем.

Морфема —мінімальна двостороння одиниця мови.Так, наприклад, у слові рука виділяються дві морфеми — рук-а. Вивченням морфем займається наука морфеміка.

Види морфем. Сегментні морфеми - морфеми, які виділяються шляхом членування лінійної одиниці — слова. Сегментні морфеми, в свою чергу, поділяються на корені й афікси.. Афікси мають лексико-граматичне, тобто дериваційне Залежно від позиції щодо кореня афікси поділяються на префікси , постфікси , суфікси і флексії (стоїть у кінці слова-сел-о,біл-ий), інтерфікси, інфікси

50. Граматична форма слова.

Граматична форма слова - єдність граматичного значення і засобів його вираження; співвіднесеність певного граматичного змісту з певним граматичним способом у їх єдності Розрізняють синтетичні (прості) й аналітичні (складні) форми слова.

СИНТЕТИЧНІ ФОРМИ — форми, в яких граматичне значення виражене в межах слова, тобто лексичне й граматичне значення синтезовані в одній формі. АНАЛІТИЧНІ ФОРМИ — форми, в яких лексичне і граматичне значення виражені різними словами: лексичне — самостійним словом, а граматичне — службовим.

51, Способи вираження граматичних значень: афіксація, фузія, аглютинація.

Граматична форма слова - єдність граматичного значення і засобів його вираження; співвіднесеність певного граматичного змісту з певним граматичним способом у їх єдності Розрізняють синтетичні (прості) й аналітичні (складні) форми слова.

СИНТЕТИЧНІ ФОРМИ — форми, в яких граматичне значення виражене в межах слова, тобто лексичне й граматичне значення синтезовані в одній формі. АНАЛІТИЧНІ ФОРМИ — форми, в яких лексичне і граматичне значення виражені різними словами: лексичне — самостійним словом, а граматичне — службовим. АФІКСАЦІЯ — це вираження граматичних значень за допомогою афіксів

При АГЛЮТИНАЦІЇ, що є притаманною тюркським та фінно-угорським мовам, афікси і ніколи не змінює свій фонетичний склад. При ФУЗІЇ афікси неоднозначні.